Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spesialenhetens forbruksanalyse

Skal forsøke å bevise at Jensen fikk millioner av Cappelens narko-penger

I dag starter slaget om Eirik Jensens pengeforbruk, som kan avgjøre om den tidligere politioverbetjenten blir funnet skyldig etter tiltalen.

PENGER: Spesialenheten skal nå forsøke å sannsynliggjøre at Eirik Jensen har hatt et langt større forbruk enn lønna fra Oslo-politiet tilsier. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PENGER: Spesialenheten skal nå forsøke å sannsynliggjøre at Eirik Jensen har hatt et langt større forbruk enn lønna fra Oslo-politiet tilsier. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har den tidligere politioverbetjenten hatt et større forbruk enn politilønna skulle tilsi? Er det slik den selvutnevnte narkotika-baronen Gjermund Cappelen hevder, at Eirik Jensen skal ha mottatt minst 20 millioner kroner? I retten har Cappelen også operert med tallet 8,5 millioner kroner.

NARKO-BARON: Gjermund Cappelen har hevdet at Eirik Jensen har fått minst 20 millioner kroner - narko-penger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NARKO-BARON: Gjermund Cappelen har hevdet at Eirik Jensen har fått minst 20 millioner kroner - narko-penger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Eller er tallet Spesialenheten har lagt seg på, rundt 2,1 millioner kroner det rette beløpet?

Jensen på sin side har hele tiden hevdet at han ikke er korrupt, og at han ikke har mottatt hverken beløpet Cappelen hevder, eller det Spesialenheten for politisaker har tiltalt ham for.

Badet

Spesialenheten har saumfart økonomien til Jensen. Hver lønnsutbetaling er gransket, hver bankutskrift er vurdert. Spørsmålet er om revisorene Spesialenheten for politisaker har satt på saken, har klart å finne og framfor alt dokumentere at Jensen har brukt og hatt tilgang til penger som ikke kan forklares.

Spesialenheten mener de kan bevise at det etter hvert så berømte badet Eirik Jensen fikk pusset opp har en korrupsjonsverdi på rundt 290.000 kroner.

De resterende 1,8 millionene skal – ifølge Spesialenheten - Jensen angivelig ha fått i kontanter over en periode på flere år.

Forbruksgransking

I dag skal to spesialetterforskere fra Spesialenheten innta vitneboksen i sal 250 i Oslo tinghus. Etter hva Dagbladet erfarer, kommer de til å legge fram økonomiske tall som er kraftig nedjustert fra de første estimatene – som skal ha hatt utgangspunkt i Gjermund Cappelens forklaringer.

Kilder sier til Dagbladet at de som undersøkte Jensens økonomi, først mente at de kunne dokumentere et gedigent overforbruk som ikke sto i forhold til lønnsutbetalingene fra Oslo politidistrikt. Det påståtte overforbruket skal nå være betydelig nedjustert.

Det er ventet at Jensens forsvarere, anført av advokat John Christian Elden vil hamre løs på forbruksanalysen, og forsøke å trekke den i tvil.

Annen konklusjon

Først ute i mai måned skal revisoren og en forbruksøkonom, som har gransket Jensens økonomi på vegne av advokatkontoret Elden, innta vitneboksen.

EGEN VURDERING: Advokat John Christian Elden har fått egen revisor og en forbruksøkonom til å vurdere Eirik Jensens forbruk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
EGEN VURDERING: Advokat John Christian Elden har fått egen revisor og en forbruksøkonom til å vurdere Eirik Jensens forbruk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Da vil Eirik Jensens pengebruk blant annet bli forklart med kjøp og salg av biler. Det er også trolig at noen hundretusen kroner vil bli forklart med forskudd på arv.

Dagbladet er kjent med at de som har gjennomgått økonomien på oppdrag fra Eirik Jensens forsvarere har kommet til at forbruket til Jensen ikke skal være unormalt sett i forhold til politilønna.

Vitner

Tirsdagen har retten satt av til Oslos tidligere visepolitimester Sveinung Sponheim. Han er påtalemyndighetens vitne, og var i flere år Jensens sjef.

En tidligere kollega av Eirik Jensen er også innkalt for å vitne i straffesaken mot ham. Både den tidligere kollegaen og Sponheim har kjent i Jensen i mange år.

Onsdag skal en spaner fra Oslo-politiet avgi sin forklaring. Da har Spesialenheten bedt om at utspørringen av spaneren skal skje bak lukkede dører.

Spanere har i mange år jobbet «undercover», og det er ikke ønsket at identiteten skal bli kjent for offentligheten.

Førerkort

En politiadvokat fra Oslo politidistrikt er også innkalt av påtalemyndigheten. Mannen skal ikke ha hatt et faglig samarbeid med Eirik Jensen. Men Gjermund Cappelen skal ha forklart at Eirik Jensen kontaktet politiadvokaten og ordnet slik at Cappelen fikk en midlertidig kjøretillatelse, etter at han hadde blitt fratatt førerkortet.

En av politibetjentene fra Asker og Bærum politidistrikt som har jaktet på Eirik Jensen skal også i vitneboksen samme dag.

Torsdag er Eirik Jensens tidligere samboer innkalt. Sammen med Eirik Jensen eide hun småbruket, hvor badet ble pusset opp.

Spørsmålet er hva hun vil forklare seg om badet og betalingen. Jensens eks-samboer har i mange år hatt lederstillinger i politiet.

Eirik Jensens mor er også innstevnet, og skal etter planen avgi forklaring torsdag.

Det siste vitnet som skal forklare seg torsdag er en venn av Eirik Jensen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media