Skal fortelle om drapene

KRISTIANSAND: I dag skal Jan Helge Andersen fortelle om det han ikke rakk å si i går: Hvordan de to jentene ble mishandlet og drept i Baneheia i fjor. De pårørende håper å få svar på hvorfor jentene ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den første dagen i retten ble avsluttet etter at Jan Helge Andersen hadde beskrevet hvordan Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen ble lokket bort fra stien i Baneheia og tatt med bort fra områdene som folk vanligvis ferdes i. Han hevdet at han ikke ante hva kameraten hadde i tankene, selv om Viggo Kristiansen fortalte de to småbarna at han hadde en katt og kattunger han ville vise dem.

«- Trodde han fleipet»

På spørsmål om hvorfor han ikke reagerte på vennens løgn, sa han:

- Jeg lurte på hva det egentlig var, men gadd ikke å spørre. Han så på meg. Jeg fant ut at jeg ikke gadd å spørre. Viggo har mange forskjellige blikk og væremåter.

Andersen kalte blikket fra Viggo for et 'faenskapsblikk', men hevder likevel at han trodde Kristiansen bare tullet.

- Det er normalt når det gjelder Viggo å fleipe med de små. Jeg trodde bare at han fleipet.

Andersen sa videre at 'tankene hans begynte å flyte' etter hvert som de gikk oppover på stien som førte til stedet der jentene kort tid etterpå ble voldtatt og drept.

- Når Viggo setter i gang med et eller annet, er det ingenting som stopper ham, la han til.

Så et overgrep

Samtidig innrømmet Andersen at han selv hadde sett Kristiansen forgripe seg mot en liten jente i nabolaget på Eg. Men på spørsmål fra aktor om han trodde at vennen ville noe seksuelt med jentene, var svaret:

- Tanken var aldri til stede.

I rettssalen i går husket han ikke at han i politiavhør fortalte at han gikk og lurte på hva Kristiansen egentlig ville med jentene da de gikk oppover i skogen, Kristiansen først, de to jentene etter og han selv til sist.

Ifølge Andersen skjønte han ingenting før han så at vennen hadde en kniv gjemt bak ryggen.

- Nå begynte jeg å lure på hva han egentlig hadde tenkt å gjøre. Da streifa tanken at han kanskje ville forgripe seg, men jeg var ikke sikker. Jeg begynte å få store mistanker.

- Tenkte du andre tanker? spurte statsadvokat Edward Dahl.

- Nei, ikke utover det. Ikke før han trakk frem kniven mot jentene at jeg begynte å vurdere den tanken.

Redd for Viggo

Andersen beskrev også hvordan kameraten ba jentene kle av seg.

- Stemmen hans var skarp og befalende.

- Hvorfor grep du ikke inn?

- Redselen tok over.

- Din redsel? spurte aktor.

- Mmm.

- Hva var du redd?

- Viggo. Han sto i skauen med to jenter og så plutselig trekke en kniv og be de kle av seg! Jeg ble mer eller mindre lamma. Han var plutselig en helt annen person, sa Andersen.

Truet til drap

20-åringe sier seg skyldig i å ha voldtatt og drept Stine Sofie Sørstrønen, men mener seg fritatt fra all skyld i forhold til drapet på Lena Sløgedal Paulsen. Han understreker også at han bare sier seg delvis skyldig i tiltalen: Aktor mener at drapene var planlagt, mens Andersen hevder at drapene ikke var planlagt før de skjedde.

Andersen sa også i retten i går at bestevennen truet ham og rispet ham med kniv for å få ham til å voldta Stine Sofie.

- Jeg tenkte på om han skulle voldta dem eller ikke. Jeg tenkte at det kunne ende opp med drap eller noe sånt, sa Andersen, som hevder at han ikke våget å flykte fra stedet fordi han mente at Kristiansen ville nå ham igjen.

Andersen forklarte seg villig på mange punkter, men når han fikk spørsmål om tanker og følelser, fikk han store problemer med å forklare seg. Flere ganger begrunnet han dette med at det var lenge siden overgrepene og drapene og at han hadde prøvd å glemme.

- Hadde du noen tanker om smertene deres, ville aktor vite.

- Hm - nei, sa Andersen, før rettsmøtet ble avsluttet.

I dag fortsetter han sin forklaring. Foreldrene til jentene skal høre om jentenes siste time og om hvordan de ble drept. Det kan bli mange tårer i retten i dag.

<B>SKAL FORTELLE:</B> I dag skal Jan Helge Andersen fortelle retten om hvordan de to jentene ble mishandlet og drept.