Ap-leder Jonas Gahr Støre etter krisevalget:

Skal gjenerobre Nord-Norge

Velgertapet i nord er særlig vondt, innrømmer Jonas Gahr Støre.

KUNNE GÅTT VERRE: Jonas Gahr Støre innrømmer at han ble lettet over at målinger ned mot 20 prosent ikke slo til. Han innrømmer at det er et dårlig valg, og sier det er særlig smertefullt å tape så stort i nord. Nå lover han en kraftinnsats for at Ap skal bli det ledende partiet i Nord-Norge. Foto NIna Hansen/Dagbladet
KUNNE GÅTT VERRE: Jonas Gahr Støre innrømmer at han ble lettet over at målinger ned mot 20 prosent ikke slo til. Han innrømmer at det er et dårlig valg, og sier det er særlig smertefullt å tape så stort i nord. Nå lover han en kraftinnsats for at Ap skal bli det ledende partiet i Nord-Norge. Foto NIna Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er ikke fornøyd med valgresultatet. Det er et dårlig valg. Jeg er ikke glad for tilbakegangen vi har hatt en del viktige steder, særlig i nord og i de store byene, sa Jonas Gahr Støre da han tok seg fra Folkets Hus til Stortinget i natt med en stor gruppe journalister på slep.

Arbeiderpartiet har gjort sitt dårligste kommunevalg noensinne.

- Bedre enn fryktet

Overfor Dagbladet innrømmer Støre at han er lettet over at det ikke gikk enda verre.

- Resultatet er ikke så godt som håpet, men bedre enn fryktet ut fra målinger vi har sett tidligere i valgkampen, sier Støre.

Seinere i dag samles Ap's sentralstyre. Sak: Kommune- og fylkestingsvalget. Til tross for at Ap igjen gjør et elendig valg, ser Støre ingen grunn til å vurdere egen stilling. Han viser til at han er valgt av landsmøtet til å lede partiet.

- Du må tåle å stå i gode og dårlige dager. Jeg er fornøyd med at vi kom opp fra 20-tallet, og har et lag som er veldig samlet og som vil gå løs på det politiske arbeidet fram mot 2021, sier Støre.

Støre har tidligere sagt til Dagbladet at han selv vil lede programarbeidet fram mot stortingsvalget. Nå vil Støre snarest ha blikket rettet mot 2021.

- Har ikke møtt frustrasjonen

Støre innrømmer at det smerter ekstra å miste så stor oppslutning i de nordligste fylkene. Ap ser ut til å berge plassen som det største partiet i begge de nordligste fylkene, men oppslutningen har rast.

- Vi må erkjenne har ikke klart å møte og målbære og ta konsekvensene av den frustrasjonen i distriktene, særlig i nord. Nord-Norge skal være spesielt viktig for Arbeiderpartiet. Dere vet at det er spesielt viktig for meg. En av mine store motivasjoner har vært nordområdene, for det betyr så mye for Norge.

- Her ble vårt parti store først, herfra fikk vi våre første stortingsrepresentanter, og her er potensialet enormt. Men det krever politikk og tilrettelegging slik at folk kan ha tro på framtida. Her er de ekstra sårbare for sentralisering og markedstenkning. Vi skal komme tilbake som det ledende partiet i nord, lovet Støre sine partifeller i Folkets Hus etter at tallenes tale var klare.

Ny satsing på nord

Overfor Dagbladet utdyper han:

GJENREISE TILLIT: Jonas Gahr Støre på besøk i Hammerfest før sommerferien. Nå lover Støre krafttak for Nord-Norge. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
GJENREISE TILLIT: Jonas Gahr Støre på besøk i Hammerfest før sommerferien. Nå lover Støre krafttak for Nord-Norge. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

- Vi har hatt en sterk posisjon i Nord-Norge i nyere tid. Da vi jobbet med nordområdepolitikken ut fra regjeringsposisjon, opplevde jeg at vi forsto og satte ord på sentrale satsinger for å utløse mulighetene i nord.

- Vi må finne tilbake til dette, vi må ta protestene på alvor, men se framover for å utvikle potensialet i fiskerisektoren, i energisektoren, i reiseliv, og sikre at de viktigste velferdstjenestene er på plass. Det var grunnlaget for Ap's vekst i Nord-Norge, og det tror jeg fortsatt er oppskriften.

- Flertallet i nord har i alle fall ikke gått over til høyresiden, tvert imot, de er på vår side. Det er vår oppgave å komme i inngrep med det, sier Støre.

- Stor jobb

Nestleder Bjørnar Skjæran, selv fra Nordland, istemmer:

- Vi har en stor jobb foran oss med å gjenreise den store tilliten vi har hatt på fiskeri, industri, verdiskaping, utdanning, forsvaret og infrastrukturbygging. Å gjenvinne den dominerende posisjonen vi har hatt i nord, blir svært viktig for oss framover, sier Skjæran.

Det ser ut til at Ap beholder posisjonen som største parti i nesten alle fylkene. Senterpartiet har på målingene vært størst i de nordligste fylkene, men valgresultatet tyder på at Ap holder stillingen som største parti både i Nordland og i det sammenslåtte Troms og Finnmark.

Krever grundig gjennomgang

Tidligere nestleder i Ap, Helga Pedersen, og Ap's ordførerkandidat i Tana er fornøyd med at Ap i hennes kommune får 39,8 prosent, og at hun dermed ligger godt an til å få ordførerjobben. Men hun er langt fra fornøyd med valgresultatet for Ap.

- Hele partiorganisasjonen må involveres i gjennomgangen av hva som gikk galt, sier Pedersen til Dagbladet.

- Vi må ha en grundig evaluering som omfatter hele partiorganisasjonen. Ap har tidligere gjort dårlige valg, som i 2001, og kommet sterkt tilbake. Vi kom veldig sterkt tilbake i 2005. En årsak var at vi hadde en grundig prosess som involverte hele organisasjonen. Det må vi ha nå.

- Må ta alvoret inn over oss

Vi tapte i 2017, og ligger an til å gjøre et dårlig valg nå. Vi må ta inn over oss alvoret, og involvere hele partiorganisasjonen. Det er nødvendig hvis vi skal vinne valget i 2021, og det må vi.

GRUNDIG GJENNOMGANG: Tidligere nestleder, nå mulig ny ordfører i Tana i Finnmark, vil ha hele partiet med i diskusjonen om hvorfor Ap har tapt oppslutning.- Vi må involvere hele partiorganisasjonen, sier hun. Foto: Espen Røst/Dagbladet
GRUNDIG GJENNOMGANG: Tidligere nestleder, nå mulig ny ordfører i Tana i Finnmark, vil ha hele partiet med i diskusjonen om hvorfor Ap har tapt oppslutning.- Vi må involvere hele partiorganisasjonen, sier hun. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer

- Hva har sviktet?

- Det er ikke mulig å ha et fullstendig svar på det i dag. Det må handle både om politikk og organisasjon. Jeg vil ikke peke på fem feil og fem syndebukker, men hele partiet må med. Partiet må være ydmyke overfor det signalet velgerne gir oss.

- Det er viktig at vi erkjenner alvoret i situasjonen, og inviterer hele partiorganisasjonen. Vi å bli et mye tydeligere alternativ til regjeringen enn vi er i dag.

- Men det var jo et punkt i evalueringen etter 2017-valget også?

- Ja, og vi har landsstyrevedtak på det. Men vi har ikke lyktes godt nok. Vi må ta ansvar for å gjenreise tilliten til oss i befolkningen.

- Må oppheve tvangssammenslåing

- Det gjelder vel særlig i Nord-Norge?

-Ja. For Finnmark handler det først og fremst om tvangssammenslåingen. Ap stemte mot, men da det ble gjennomføring, ble Ap mer uklare.

I Finnmark er dette selve saken, og denne saken må ryddes av veien før man kan snakke om andre saker. Ap må stå i spissen for å få opphevet dette tvangsekteskapet.

- Har ikke Ap vært tydelige nok mot sammenslåingen?

-Jeg er glad for at Jonas har sagt at Ap vil reversere sammenslåingen hvis fylkestinget går inn for det. Vi har i fylkestingsprogrammet uprogramfestet at vi vil oppheve tvangsvedtaket, men det har vi ikke fått tydelig nok fram. Velgerne ser ikke ut til å ha blitt overbeviste, sier Pedersen.

- Må vinne i 2021

Fellesforbundets leder Jørn Eggum sier at valgresultatet er for dårlig.

- Det er under det jeg håpet og forventet. Samtidig er det flere partier enn før som stemmene fordeles på. Og trøsten er at vi ikke ser noen høyredreining. Som sosialdemokrat mener jeg Arbeiderpartiet har den beste politikken for arbeidsfolk. Nå er jeg spent på hvordan plattformen blir i de store byene våre, sier Eggum.

Flere tillitsvalgte i Fellesforbundet ga i VG i går uttrykk for at ledelsen i Ap bør vurdere sin stilling. Eggum sier:

- Det er ikke noe i dag som tilsier at partiledelsen er i trøbbel. Vi har alle et ansvar for å løfte partiet, sier Eggum.

Han sier det er uaktuelt for Ap å tape valget i 2021:

- Tre perioder med borgerlige regjeringer vil være drepen for norske arbeidsfolk, sier Eggum til Dagbladet.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer