Skal gjennomgå lovene som beskytter pasienter mot seksuelle overgrep

Anne-Grete Strøm-Erichsen tar grep etter Dagblad-avsløringer.

PREGET: Helse og Omsorgsminister Anne Grete Strøm-Erichsen leser Dagbladets saker fra serien «Overgripere i hvitt». Foto: Espen Røst / Dagbladet
PREGET: Helse og Omsorgsminister Anne Grete Strøm-Erichsen leser Dagbladets saker fra serien «Overgripere i hvitt». Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NICOSIA ( Dagbladet): - Det er utrolig tøft av disse jentene å fortelle sin historie. Dette er veldig sterk lesning som gjør et enormt inntrykk, sier Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Under EUs helseministertoppmøte på Kypros har hun brukt tid på kvelden til å lese flere av intervjuene Dagbladet har gjort med kvinner som forteller om seksuelle overgrep gjort av leger.

- Jeg skal gjøre alt som står i min makt for å unngå at lignende ting gjentar seg i fremtiden, sier Strøm-Erichsen.

- Kunne unngått overgrep Dagbladets papiravis forteller i dag Helen (25) fra Sotra sin historie. Da hun var 17 år gammel i 2005 politianmeldte hun legen sin for seksuelle overgrep. Politiet foretok et avhør med legen og henla deretter saken på grunn av bevisets stilling.

De varslet verken Helsetilsynet eller kommunelegen om saken. Legen tok deretter jobb i Skudeneshavn på Karmøy utenfor Haugesund.

Tre år senere ble han politianmeldt for flere seksuelle overgrep mot pasienter i Skudeneshavn, og dømt for tre av forholdene. Helen var da et sentralt vitne i saken. Helseministeren er sjokkert over at jenta sak ikke fikk en bedre behandling av politiet.

- Om Helen ble tatt på alvor, kunne vi unngått de andre overgrepene i Skudeneshavn. Unge jenter går ikke til politiet med en slik sak uten at noe alvorlig har skjedd, sier Strøm-Erichsen.

- Disse jentene skal tas på alvor. Jeg vil gjøre det jeg kan for å stoppe disse legene, sier helseministeren.

- Ødeleggende Dagbladet avslørte i går at 39 kvinner ble utsatt for overgrep utført av 12 leger, som mistet autorisasjonen i 2008, 2009 og 2010. Strøm-Erichsen sier hun er «rystet over omfanget» av overgrep.

- Jeg synes det er voldsomt. Det som gjør sterkest inntrykk er tillitsbruddet. Leger er de vi stoler mest på ved siden av våre nærmeste. Dermed blir det veldig ødeleggende for kvinnene som har opplevd overgrep, sier Strøm-Erichsen.

Vil gjennomgå loven På bakgrunn av Dagbladets avsløringer vil helseministeren gå gjennom lovverket på jakt etter svakheter som gjør at seksuelle overgrep i helsevesenet ikke fanges opp.

Strøm-Erichsen reagerer sterkt på at ikke politiet varslet Helsetilsynet om Helens politianmeldelse. Ifølge loven skal politiet varsle tilsynet når de etterforsker «alvorlige tilfeller»

- Jeg vil sørge for at lovverket er tydelig. Jeg vil nå ta opp dette med justisministeren for å se om det er noe som må forandres, sier Strøm-Erichsen.

- Dobbelt krenkende Helseministeren mener at legeovergrep er noe av det verste overgrepet som kan skje.

- Det er dobbelt krenkende. Overgrepet i seg selv er krenkende, i tillegg er det begått av en person vi er helt avhengig av å kunne stole på. Legen er en vi blottstiller oss for, både mentalt og fysisk, sier Strøm-Erichsen.

LEGEN: Den tyske legen omtalt i saken er født i 1960 og oppholder seg trolig etter det Dagbladet erfarer i Tyskland, der han nå arbeider, etter at han mistet sin norske autorisasjon. Foto: Privat
LEGEN: Den tyske legen omtalt i saken er født i 1960 og oppholder seg trolig etter det Dagbladet erfarer i Tyskland, der han nå arbeider, etter at han mistet sin norske autorisasjon. Foto: Privat Vis mer

Hvilke grep må du ta for å unngå at noe lignende skjer i fremtiden?

- Varslinger må tas tak i med en gang. Politiet må også sørge for at Helsetilsynet varsles ved mistanke om overgrep.

Nulltoleranse Helseministeren poengterer at Helsetilsynet har en lavere terskel for å ta affære enn politiet.

- Det er nulltoleranse i forhold til mistanke om overgrep hos Helsetilsynet. Dersom noen har mistanke må det varsles. Ansatte i helsesektoren og myndighetspersoner har et stort ansvar, sier Strøm-Erichsen.

Hun understreker at arbeidsgivere som ansetter leger i Norge ikke er fritatt for ansvar.

- Vi har utarbeidet en sjekkliste for ansettelser av helsepersonell, og jeg forutsetter at denne følges. Spesielt ved ansettelse av utenlandske leger, sier Strøm Erichsen.

- Leger skal ikke kunne reise rundt å shoppe jobber, når de er fradømt autorisasjonen i et land, sier helseministeren.

God etterforskning Politiet på Sotra forsvarer etterforskningen av overgrepssaken Helen anmeldte i 2005.

- Var etterforskningen god nok?

- Ja. Man mente det den gangen. Legen og kvinnen forklarte seg forskjellig om hendelsesforløpene, sier Lensmann Odd Dale ved Sotra, Askøy og Øygarden lensmannsdistrikt.

Flere kvinner reagerte Legen hadde med Helens journal til avhøret. Han nektet for overgrepene og henviste til hva som stod i journalen om behandlingen. Saken ble henlagt av politiadvokaten.

Dagbladet får bekreftet fra flere holdt at det gikk rykter i bygda om at legen «tafset på pasienter». Flere kvinnelige pasienter krevde å få en annen fastlege og ble hørt. Politietterforskeren kontaktet verken tidligere pasienter, legens arbeidsgiveren eller Helsetilsynet, bekrefter lensmannen.

- Er én innkalling til avhør standarden når politiet etterforsker påstander om alvorlige seksuelle overgrep i deres distrikt?

- Det vil vel variere noe fra sak til sak. I dag etterforsker man slike saker annerledes enn den gang, sier Dale.

Dagbladet har en rekke ganger forgjeves forsøkt å få kontakt og en kommentar fra legen omtalt i saken.

TILFREDS MED ETTERFORSKNINGEN: Lensmann Odd Dale ved Sotra, Askøy og Øygarden lensmannsdistrikt ser ingenting kritikkverdig med etterforskningen da 17 år gamle Helen anmeldte legen sin for gjentatte seksuelle overgrep i 2005. Forholdet ble henlagt, men legen ble dømt for tre overgrep få år senere.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
TILFREDS MED ETTERFORSKNINGEN: Lensmann Odd Dale ved Sotra, Askøy og Øygarden lensmannsdistrikt ser ingenting kritikkverdig med etterforskningen da 17 år gamle Helen anmeldte legen sin for gjentatte seksuelle overgrep i 2005. Forholdet ble henlagt, men legen ble dømt for tre overgrep få år senere. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer