Odd Roger Enoksen går av som forsvarsminister:

Skal gjennomgå rutinene

Statsminister Jonas Gahr Støre sier Odd Roger Enoksen (Sp) ikke var ærlig før han ble statsråd. Nå skal rutinene i granskingen av mulige statsrådskandidater gjennomgås.

GÅR AV: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte lørdag pressen for å kommentere nyheten om at Odd Roger Enoksen går av som Norges forsvarsminister. Foto: NTB
GÅR AV: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte lørdag pressen for å kommentere nyheten om at Odd Roger Enoksen går av som Norges forsvarsminister. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte lørdag formiddag pressen for å kommentere nyheten om at Odd Roger Enoksen går av som forsvarsminister.

Det skjer etter at det i forbindelse med en VG-sak ble kjent at han på 2000-tallet hadde et seksuelt forhold til en ung kvinne mens han var Stortingsrepresentant og statsråd.

- Det er en nødvendig avgjørelse etter det som er fremkommet i denne saken. Jeg har gjort det klart overfor Enoksen at det som har kommet fram, ikke er forenlig med det å ha tillit som statsråd, sier Støre på en pressekonferanse.

Fra før har også Arbeiderpartiets Hadia Tajik måttet gå av som følge av avsløringer i mediene om en pendlerboligsak.

Har du tips til saken? Kontakt Dagbladets journalister her.

- Forutsetning at folk forteller sannheten

Støre forteller at han ble gjort oppmerksom på saken fredag ettermiddag.

- Samtalen vi hadde var kort og tydelig, legger han til.

Videre gjør han det klart at regjeringen ikke var kjent med saken før Enoksen i høst ble utnevnt som forsvarsminister. Støre er tydelig på at det er inngående samtaler med de aktuelle før de blir utnevnt som statsråd, og at samtalene omfatter blant annet økonomiske og private forhold.

- Til bunn for de samtalene må det være en forutsetning at folk forteller sannheten. Blant annet at de deler forhold som det er viktig for oss å vite om. Det har ikke skjedd i dette tilfellet, sier Støre.

Bygger på ærlighet

Han legger til at dersom forholdet hadde kommet fram, ville det ført til en annen konklusjon i høst.

Støre understreker at det er nødvendig at rutinene i granskingen av mulige statsrådskandidater gjennomgås, men at de i utgangspunktet har vært basert på grundige prosesser.

- Jeg opplever at spørsmålene som blir stilt er veldige tydelige om forhold som er av økonomisk og privat karakter, sier Støre og fortsetter:

- De må bygge på at de som blir spurt gir utfyllende, oppriktige og ærlige svar. Det har ikke vært tilfellet her, svarer Støre på spørsmålet fra Dagbladet om han legger til grunn at Enoksen har løyet i inngående samtaler.

GÅR AV: Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) går av etter at VG avslørte at han har hatt et nært forhold til en svært ung kvinne da han var statsråd i den forrige regjeringen. Politisk kommentator i Dagbladet, Martine Aurdal, kommenterer saken. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Regjeringen håndterer situasjonen stødig. Vi er satt opp godt for det, og så skal vi sørge for at det kommer en ny forsvarsminister på plass så fort som mulig, sier Støre på spørsmål om hvor kritisk situasjonen er med tanke på krigen i Ukraina.

Støre sier at det at forsvarsministeren går av, ikke påvirker Norges håndtering av krigen i Ukraina.

Støre presiserer at det ikke er ute en settestatsråd per nå. Det betyr at Enoksen formelt er statsråd inntil videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer