BARE ÅTTE IGJEN: Her er én av de åtte siste gjenlevende hvite nordlige nesehornene. Denne lever i San Diego Zoo. Med ny teknologi kan man nå kanskje øke bestanden. Foto: SCANPIX
BARE ÅTTE IGJEN: Her er én av de åtte siste gjenlevende hvite nordlige nesehornene. Denne lever i San Diego Zoo. Med ny teknologi kan man nå kanskje øke bestanden. Foto: SCANPIXVis mer

Skal gjenskape arter med «Jurassic Park»-teknologi

Skal gjenskape truede og utryddede arter fra hudceller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En metallboks fylt med flytende nitrogen frosset ned til minus 173 grader er ikke det vanligste oppholdsstedet for et stort afrikansk pattedyr. Men ifølge den britiske avisa Observer er det nettopp her flere arter nå kan bli reddet.

- Dette er et nordlig hvitt neshorn, sier forsker ved Scripps forskningsinstitutt, Inbar Ben-Nun, mens hun leser fra etiketten på reagensrøret.

Ny teknologi Dagens utgave av Observer kan avsløre at en helt ny teknologi kan redde flere arter fra å bli utryddet. I dag finnes det bare åtte eksemplarer av det nordlige hvite neshornet (latinsk navn: Ceratotherium simum cottoni, red.anm.). Nå kan stamcelleteknologi redde flere. Og i løpet av bare noen par måneder kan neshornene bevege seg inn i et villdyrreservat og muligens, bare muligens, reetablere seg på de afrikanske savannene.

Frozen Zoo Vevsprøven kommer fra prosjektet «The Frozen Zoo». Prosjektet ble startet i 1972 som en del av San Diegos zoologiske institutt for konserveringsforskning, og siden den gang har man samlet inn vevsprøver fra sjeldne og truede arter og frosset dem ned.

I starten visste man ikke hvordan man skulle bruke prøvene, da genteknologien var i sin spede begynnelse. Likevel håpte man at prøvene en gang skulle bidra til å redde de truede artene. Nå, etter at en gruppe hos Scripps forskningsinstitutt har fått viktige gjennombrudd, ser det ut som man kan gjennomføre de ambisiøse planene.

Stamceller Forskningsinstituttet har med hell klart å ta deler av hudceller fra truede arter og gjort dem om til kulturer av celler kjent som induced pluripotent (IPS) stamceller. Stamceller er celler som ennå ikke er ferdig spesialisert, men som har evnen til å utvikle seg til forskjellige celletyper.

Ved å skape IPS-celler er det teoretisk sett mulig å skape egg- og sædceller. Disse to kan igjen kombineres ved hjelp av kunstig befruktning, slik at man får et levende foster (embryo). Dermed kan for lengst døde arter skape nytt liv.

Stå opp fra de døde Det første arten som er i ferd med å stå opp fra de døde, heter «silver-maned drill»-ape (det har ikke lyktes oss å finne det norske navnet, red.anm.). Denne apen lever bare noen få steder i Vest-Afrika og er kontinentets mest truede apeart. 1. juni i år klarte forskerne å omskape stamceller fra apen og gjøre dem om til levende hjerneceller.

Nettopp dette kan bety redningen for flere truede dyrearter. Dermed er man ikke avhengig av de få gjenlevende individene for å reprodusere artene. I stedet kan man hente celler fra «The Frozen Zoo»s genbank og dermed styrke sjansen for helseforsvarlig reproduksjon.

FØDES PÅ NY?: Med den nye teknologien kan man kanskje gjenskape utryddede dyrearter som denne mammuten, som ble funnet fryst ned i Sibir, Russland. Foto: SCANPIX
FØDES PÅ NY?: Med den nye teknologien kan man kanskje gjenskape utryddede dyrearter som denne mammuten, som ble funnet fryst ned i Sibir, Russland. Foto: SCANPIX Vis mer

Men dette åpner også for et «Jurassic Park»-scenario. Hvis man kan finne bærekraftige vevesprøver fra utryddede arter som den tasmanske tigeren og mammuter, vil kanskje forskerne en dag kunne gjenopplive utryddede arter.

KAN STÅ OPP FRA DE DØDE?: Her er ett eksemplar av den utryddede arten, tasmansk tiger, som sist ble sett levende i 1936. Foto: REUTERS/SCANPIX
KAN STÅ OPP FRA DE DØDE?: Her er ett eksemplar av den utryddede arten, tasmansk tiger, som sist ble sett levende i 1936. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer