Nordkjosbotn, Balsfjord: Per Vålnes har vært savnet siden desember 2011, og Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn, Balsfjord, har flere ganger vært undersøkt for spor etter mannen. Nå skal det søkes på nytt. Foto: Christian Roth Christensen
Nordkjosbotn, Balsfjord: Per Vålnes har vært savnet siden desember 2011, og Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn, Balsfjord, har flere ganger vært undersøkt for spor etter mannen. Nå skal det søkes på nytt. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Skal gjøre nytt søk under betongen etter savnede Per Vålnes (50)

- Er så sikre at vi vil søke på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet skal søke på nytt under gulvet i nybygget av Vollan Gjestestue i Troms. Politiet tror savnede Per Vålnes kan være begravd under fundamentet.

Det opplyser politiet under pressekonferansen de plutselig varslet tidligere denne uka, som nettopp er avslutta.

- Så sikre - Tidligere søk under Vollan Gjestestue har ikke vært tilstrekkelige. Det har tatt tid å ta beslutningen om å søke på nytt, fordi vi ikke har vært sikre på at det har vært riktig, sier politimester Ole B. Sæverud.

Han møtte pressen sammen med regionslensmann Andreas Nilsen og politijurist Morten Hermansen på politihuset.

Det skal være indikasjoner fra det politiet kaller «flere kilder» som får politiet til å tro Vålnes ligger under fundamentet.

- Politiet kan ikke være helt sikre på at liket ligger der, men vi er så sikre at det er nødvendig med nytt søk, sier Sæverud under pressekonferansen.

- Planen er å gjøre nytt søk under nybygget, ved å fjerne deler av betonggulv, rive enkelte vegger innvendig og fjerne masser i grunnen, utdyper regionlensmann Andreas Nilsen i en pressemelding.

Hundeoppdretteren Per Vålnes forsvant etter feiringen av hans egen 50-årsdag hjemme i Balsfjord for to og et halvt år siden. Intens leting både til lands og vanns har vært resultatløs.

Til høsten Arbeidet med å grave opp betongen under nybygget av gjestestua vil begynne til høsten, opplyser politiet. Rivingen vil gå å utover deler av driften av gjestestua, hvilket skal ha gjort at beslutningen har tatt tid.

SAVNET, ANTATT DREPT: Hundeoppdretter Per Vålnes (50) ble meldt savnet etter sin egen bursdagsfeiring natt til 27. november 2011. Foto: Privat
SAVNET, ANTATT DREPT: Hundeoppdretter Per Vålnes (50) ble meldt savnet etter sin egen bursdagsfeiring natt til 27. november 2011. Foto: Privat Vis mer

- Vi legger opp til at det vil være så lite omfattende som mulig, sier politiet.

- Vi ser at dette selvsagt skaper problemer og utfordringer for gjestestua som er en uskyldig tredjepart i dette, og som allerede har vært svært velvillige i forbindelse med tidligere søk. Samtidig er det viktig å presisere at søket begrenser seg til nybygget og overnattingsdelen, og kafévirksomheten kan opprettholdes som før.

De sikta skal ifølge politiet være kjent med de nye opplysningene i saken, og det vil bli aktuelt å tilby dem å møte i nye avhør, ifølge politiet.

- Det er bare en av dem som har svart på spørsmål under konfrontasjon, jeg vil ikke gå inn på hva de andre har svart.

- Har dere noen forhåpninger om at det vil komme en tilståelse, hvis det viser seg å være noe under bygget?

- Vi har en jobb å oppklare saken. Hvis noen vil komme med en tilståelse er det hyggelig, sier politiet under pressekonferansen.

Politiet er sparsomme med informasjon om vitneavhørene, men sier de har flere kilder og har brukt tid på å ta beslutningene i saken.

SØKT FØR: Her i resepsjonsområdet på gjestestuen, var ett av stedene der politiet søkte i forrige runde. Foto: Christian Roth Christensen
SØKT FØR: Her i resepsjonsområdet på gjestestuen, var ett av stedene der politiet søkte i forrige runde. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Det har vært litt voldsomt, det som har stått i media, sier politiet, som mener mediedekningen av saken har påvirket driften av gjestestua negativt.

- Hyggelig med tilståelse Vålnes' nå 41-årige kjæreste, hennes nye samboer (40) og en 43-årig venn av dem ble et år seinere pågrepet og siktet for å ha tatt livet av ham. De tre satt 13 måneder i varetekt før de ble løslatt sist desember.

I oktober i fjor gjorde politiet det de selv betegnet som et siste forsøk på å finne Vålnes - under golvet på nybygget på gjestegården, som ligger i Nordjkosbotn, noen kilometer unna bopelen. Grundige søk med blant annet georadar ga ikke noen svar på gåten.

Nå skal det altså søkes på nytt, denne gangen i gulvet, betongen og massene under nybygget.

ALLEREDE GJENNOMSØKT: Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn ble i august og oktober gjennomsøkt av politiet, bl.a. med georadar og hunder. Ikke noe lik ble funnet. Ifølge Aftenposten ønsker politiet nå å rive nybygget for å gjøre et nytt forsøk på å finne savnede Vålnes. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ALLEREDE GJENNOMSØKT: Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn ble i august og oktober gjennomsøkt av politiet, bl.a. med georadar og hunder. Ikke noe lik ble funnet. Ifølge Aftenposten ønsker politiet nå å rive nybygget for å gjøre et nytt forsøk på å finne savnede Vålnes. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer