- Skal godt gjøres å holde seg tørr

Kraftig regnvær nærmer seg Østlandet for fullt. Onsdag ettermiddag vil bli en svært fuktig affære.

UVÆR: Store deler av Østlandet vil onsdag få kraftig regnvær. Her fra en av regnskurene som traff Oslo forrige sommer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UVÆR: Store deler av Østlandet vil onsdag få kraftig regnvær. Her fra en av regnskurene som traff Oslo forrige sommer. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Det vil bøtte ned når folk skal hjem fra jobb. Det skal godt gjøres å holde seg tørr på den tida i dag. Det vil også være fare for trafikkproblemer, med mye vann i veiene. Man kan ikke forvente at alt skal gå smertefritt når det kommer slike nedbørsmengder.

Det sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Geir Ottar Fagerlid til Dagbladet klokka 10.30. Da er det bare snakk om timer før regnværet kommer innover Østlandet og Oslo for fullt.

Farenivået er allerede satt til gult hos meteorologene, og NVE har sendt ut flomvarsel. Meldingene indikerer 40 millimeter nedbør på seks timer. Lokalt er det fare for enda mer.

- Det vil også være fare for tordenbyger, noe som vil gi enda mer intens nedbør i perioder, sier Fagerlid.

KAOS: Uværet herjet i hovedstaden i juni, og resulterte i flomkaos både for billister, busser, og sykkelbud. Vis mer

Fuktig hjemtur

Mest konsentrert vil nedbøren trolig være omkring klokka 16, ifølge meteorologen. I motsetning til de kraftige nedbørsmengdene tidligere i sommer, da man så både folk som badet i hovedstadens gater og biler som kjørte seg fast i vannmassene, vil regnet være jevnere fordelt i ettermiddag og kveld.

- Det blir ikke den samme type styrtregn som tidligere i sommer. Lokalt kan det bli ille, men det er ikke store sjanser for bading i gatene denne gangen, sier Fagerlid lattermildt.

Etter å ha vasket seg over store deler av Østlandet, vil nedbøren og lavtrykket fortsette nordover. Meteorologen forteller at man i løpet av torsdag vil se regnet forflytte seg til Trøndelag og Møre og Romsdal.

- Da vil Midt-Norge få nedbør, men ikke i like store mengder som i øst. Det tømmer seg mest over Østlandet. Likevel vil det bli grått og fuktig også i Midt-Norge, sier Fagerlid.

OVERSVØMMELSE: I juni ble det flere steder i Oslo oversvømmelser som følge av den kraftige nedbøren. Vis mer

Valgdag uten regnklær

Lavtrykket vil så fortsette ferden nordover, og treffer Nord-Norge i det man går inn i helga. Fredag og deler av helga vil bli fuktig i nord, men ifølge meteorologen i langt mindre grad enn resten av landet vil oppleve onsdag og torsdag.

For de av Østlandets innbyggere som har håp om flotte høstdager i helga, og at onsdagens nedbør skal være forbigående, har Fagerlid imidlertid dårlige nyheter. Innen dagens styrtregn har forflyttet seg til Nord-Norge er det allerede ventet et nytt lavtrykk inn mot Sør-Norge.

UVÆR HERJET: I begynnelsen av august skylte et kraftig uvær innover de sentrale østlandsområdene. Video: Dagbladet/ Tipser Vis mer

- Man kan vel si at det går slag i slag med nedbør denne uka, sier meteorologen.

For den som er litt mer tålmodig, er det imidlertid gode nyheter. Allerede på slutten av helga vil det etter alt å melde letne igjen - og det for hele landet.

- Søndag og mandag ser det ut til å bli oppholdsvær i hele Norge. Med andre ord slipper man trolig å ta på regnklærne for å ut og stemme på valgdagen, sier Fagerlid.