Skal granske 120 av Tunes asylsaker

UDI vil sette i verk grundig granskning av 120 asylsøkersaker hvor asyladvokat Terje Tune kan tenkes å ha påvirket saksbehandlingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UDI har gått gjennom alle de 206 asylsøker sakene hvor Terje Tune har vært inne i bildet, og bestemt seg for å granske 120 asylsøkersaker hvor Tune kan tenkes å ha påvirket saksbehandlingen i UD. Av de 120 sakene som skal granskes nærmere, er det 108 saker som er under behandling, ifølge NTB.

Videre er det tre saker der det er innvilget opphold på humanitært grunnlag. De tre sakene er blitt undersøkt, og man er kommet fram til at Tunes befatning med sakene ikke har påvirket resultatet, heter det i en uttalelse fra UDI.

UDI startet granskningen av de 206 sakene på tirsdag, etter at TV 2 mandag ved hjelp av skjult kamera avslørte at advokatfullmektig Terje Tune solgte falske torturhistorier til asylsøkere.

Tune, som er tidligere kontorsjef i UDI, har i alle de 206 gjennomgåtte sakene bedt om å få ta over, etter at UDI opprinnelig ga saken til en annen advokat.

Advokatfullmektigen blir også etterforsket av politiet, etter at UDI har anmeldt ham for å ha gitt falsk forklaring til offentlig myndigheter.

Skjult kamera

Tune ble filmet med skjult kamera av TV2 da han ble oppsøkt av en russisk asylsøker. Russeren utga seg for å være illegal innvandrer, men med ei historie som ikke var sterk nok for opphold i Norge.

Tune rådet tilsynelatende mannen - mot to tusenlapper - til å dikte opp ei torturhistorie som ville gjøre tilstrekkelig inntrykk til å slippe gjennom det norske oppholds-nåløyet.

Tune nevnte blant annet:

 • Varetektsfengslet uten dom.
 • Gjentatt tortur av russisk politi.
 • Voldtatt av andre menn i arrest.
 • Torturert med strøm mot kjønnsorganer.
 • Flasker og jernstenger tredd opp i anus.

  TV2s avsløring vakte voldsomme reaksjoner både i det politiske miljøet og blant advokater.

  Tunes arbeidsgiver, advokatfirmaet Furuholmen AS ga Tune sparken på direkten, med forbehold om at påstandene som rettes mot ham er riktige.

  Tune har imidlertid ikke godtatt oppsigelsen. Han sier også via sin advokat at han ikke har medvirket til noen straffbare handlinger.