Skal granske bruk av glattcelle

Sivilombudsmannen har nå bestemt seg for å granske bruken av glattceller i norske politiarrester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gledelig, sivilombudsmannen synes å være vår eneste oppgående myndighet i denne for Norge svært så pinlige saken, sier advokat Fridtjof Feydt til Dagbladet.

Ifølge Justisdepartementets eget rundskriv fra 1998 skal ingen sitte lenger enn 24 timer i politiarresten, etter at fengslingskjennelse er avsagt.

- Men dette lar seg bevislig ikke overholde, sier Feydt.

Ekstra ille

Kontorsjef Harald Gram skriver i et brev til departementet at ombudsmannen har besluttet å se nærmere på to forhold.

Det er sittetida i sentralarresten på Politihuset i Oslo, og praksisen med å sette tiltalte i politiarrest i forbindelse med at de skal møte i retten til hovedforhandling.

Forsvarsadvokater sier til Dagbladet at forholdene har vært ekstra ille de siste månedene på grunn av ombygging i Oslo kretsfengsel. Det påvirker situasjonen i hele Sør-Norge.

Lovbrudd

Politimester Rolf B. Wegner i Bergen har også klaget til departementet. Han har vært nødt til å ha varetektsinnsatte sittende tre- fire døgn i politiarresten - stikk i strid med den såkalte 24-timersregelen.

Advokat Feydt sier at det som skjer, er klare brudd på fengselsloven.

- Personer som skal framstilles til forlenget fengsling eller møte til hovedforhandling i Oslo, blir kvelden før kjørt inn fra fengsler på Østlandet til sentralarresten på Politihuset.

De møter til en forhandling i retten, som kanskje skal bestemme deres livssituasjon for år framover, uten å ha sovet, uten å ha fått mat og uten å ha fått stelt seg skikkelig. Dette er helt uholdbart, sier Feydt.

Nylig slo en dommer i Oslo byrett i bordet, og skrev rett ut i en kjennelse at siktede hadde tilbrakt natta i politiarresten i Oslo.

- Jeg finner at dette ikke er forsvarlig og i samsvar med fengselsloven, skrev dommeren i en kjennelse.

Rapport

Advokatene Feydt, Christine Hamborgstrøm og Jon Anders Hasle rapporterte nylig Norge ved justisminister Hanne Harlem og statsminister Jens Stoltenberg inn for Den europeiske torturkomiteen for misbruk av politiarrestene, spesielt i Oslo.