Se de eksklusive bildene:

Skal granske dette

Slik ser det ut etter at Tretten bru kollapset mandag morgen. Nå vil Statens vegvesen sikre en uavhengig gjennomgang av hendelsen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Publisert
Sist oppdatert

TRETTEN/OSLO (Dagbladet): Dagbladets bilder viser de store ødeleggelsene etter at Tretten bru kollapset mandag morgen.

- Det er helt katastrofalt, helt uvirkelig, det er jo også ei ganske ny bru, sa ordfører Jon Halvor Midtmageli (Sp) til Dagbladet etter hendelsen.

To personer kjørte over brua da den kollapset under dem. Ingen av dem ble skadet.

I VANNET: Tretten bru i Øyer i Innlandet, som fører fylkesvei 254 over Gudbrandsdalslågen, har kollapset mandag morgen. Førerne av de involverte kjøretøyene er gjort rede for. Vis mer

- Vi skal ha en fullstendig og uavhengig gjennomgang av hendelsen. Det skal være trygt å kjøre på norske veier. Derfor er det viktig å komme til bunn i denne saken, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland i ei pressemelding.

Statens vegvesen og Innlandet fylke setter nå i gang en ekstern gransking av kollapsen av Tretten bru mandag.

- Målet for granskingen er å finne ut hvordan dette kunne skje og ikke minst hvordan vi kan forhindre at slikt skjer igjen, legger samferdselssjef Aud Riseng i Innlandet fylke til.

Vegvesenet starter også en kartlegging av inspeksjonene av øvrige bruer med tilsvarende konstruksjon med de aktuelle fylkene.

Brua ble bygget i 2012 og blir vedlikeholdt av Innlandet fylke.

SATT FAST: Lærer Mari Slåen og lastebilsjåfør Terje Brenden kom kjørende fra hver sin kant da Tretten bru kollapset. Foto: Hans Arne Vedlog
SATT FAST: Lærer Mari Slåen og lastebilsjåfør Terje Brenden kom kjørende fra hver sin kant da Tretten bru kollapset. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Anbefalte utredninger

Slik Dagbladet har omtalt ble det i 2016 gjennomført kontroller av samtlige fagverksbruer i tre med trafikklast - deriblant Tretten bru. Årsaken var kollapsen av Perkolo-brua på Sjoa i Gudbrandsdalen tidligere samme år.

I rapporten som fulgte konkluderte Vegdirektoratet med at de andre bruene ikke hadde samme konstruksjonsfeil som Perkolo-brua.

Det framkommer også i rapporten at det ikke ble oppdaget «feil av betydning» i kontrollberegningene.

Det ble imidlertid funnet noen få større overskridelser i utnyttelse i forhold til nytt regelverk. Vegdirektoratet anbefalte derfor å vurdere forsterkning av enkelte knutepunkter på to bruer. En av dem var Tretten bru.

- Ikke oppdaget avvik

Samferdselsavdelingen i Innlandet fylkeskommune har satt krisestab etter hendelsen. Samferdselssjef Aud Margrethe Riseng opplyser til Dagbladet at det jobbes med å finne ut hvordan anbefalingene fra 2016 ble fulgt opp.

Ifølge samferdselssjefen ble det foretatt rutinemessige inspeksjoner av brua seinest 3. juni i år, og på samme dato i fjor.

- Derfor kommer dette som et stort sjokk på oss. Det ble ikke oppdaget avvik på disse inspeksjonene.

- Som å være i en film

Dagbladet snakket mandag med Mari Slåen, som var på vei til første skoledag som lærer da Tretten bru kollapset under bilen hun kjørte.

- Det var som å være i en film. Jeg ser at brua knekker, asfalten møtes og jeg er i midten, har 24-åringen fortalt.

Slåen, som først uttalte seg til lokalavisa GD, prøvde febrilsk å rygge da hun så den første bruddkanten, men det gikk ikke.

- Det føltes veldig lenge, men det tok ikke mange sekundene før jeg sto i bånn.

Lastebilsjåfør: - Var sikker på at det var slutt

En lastebil befant seg også på brua da den kollapset. I førerhytta satt sjåfør Terje Brenden, som har uttalt seg om hendelsen til bransjenettstedet Lastebil.no.

KOLLAPSET: Tretten bru i Gudbrandsdalen kollapset mandag 15. august. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer

- Jeg var midt på brua, da jeg merket noe på bilen. Nesten som om den hadde punktert. Så begynte asfalten å bølge opp og ned foran meg – nesten som du ser et jordskjelv. Plutselig ble det så bratt at jeg kom ikke lenger, forteller han til bransjenettstedet.

Han forteller at han raskt innså at han måtte bli værende i førerhytta.

- Jeg var sikker på at det var slutt, men var spent på om redningsmannskapene ville komme fram i tide, sier sjåføren til bransjenettstedet.

Etter rundt én time ble han reddet ut av luftambulansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer