Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal granske Fritz Moen-dommerne

Justisminister Knut Storberget vil ha en gransking av domstolenes rolle i Fritz Moen-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Justisminister Knut Storberget holdt klokken 13.30 i dag pressekonferanse for å informere om hva justisdepartementet skal videre gjøre i Fritz Moen-saken.

Han går inn for at Frostating lagmannsretts rolle i de to drapsdommene mot Moen i 1978 og 1981 skal granskes.


- Dette handler om å unngå strafferettslige katastrofer, sa Knut Storberget under pressekonferansen.

Fritz Moen sonet 18 år i fengsel for drapene på Sigrid Heggheim i 1976 og drapet på Torun Finstad i 1977. Den døve Fritz Moen ble frikjent for ett drap mens han levde, men døde før han ble renvasket for drapet på Torunn Finstad. Den andre drapssaken ble avvist av tre høyesterettsdommere i 2003.

Burde domstolene gjort mer ?

I september satte Storberget ned et utvalg for å granske Moen-saken. Det såkalte Mæland-utvalget skal granske politiet, påtalemyndigheten og andre aktørers behandling av sakene.Da utvalget ble nedsatt ble det sagt at gransking av domstolene reiste konstitusjonelle spørsmål som måtte avklares.

Nå  har Storberget bestemt seg og ønsker altså at domstolene også skal granskes. Men hvorfor ble ikke domstolene satt under Mæland-utvalgets søkelys fra starten av?

- Vi var i tvil om granskingen av domstolene. Vi trengte mer tid for å gå inn materien, sier Storberget, som mener at når det er gått så lang tid og avgjørelsen er blitt endret, kan en gransking gjenommføres uten at det fremstår som overprøving av domstolen.

Utvalget, som regner med å levere sin sluttrapport 31.mai neste år, skal klarlegge hvilke prosessuelle avgjørelser som ble tatt med hensyn til bevisførselen, og vurdere om det var mer domstolene burde ha gjort for å få frem fakta i sakene.

DØMT FOR TO DRAP: Fritz Moen med sin advokat Olav Hestenes etter den andre drapsdommen i Frostating lagmannsrett i 1981. Arkivfoto: ARNE NORDTØMME
DØMT FOR TO DRAP: Fritz Moen med sin advokat Olav Hestenes etter den andre drapsdommen i Frostating lagmannsrett i 1981. Arkivfoto: ARNE NORDTØMME Vis mer

- Domstolene har vært sentrale i de sakene som granskes. Etter mitt syn ville ikke granskingen bli fullverdig dersom domstolene skulle holdes helt utenfor granskingsutvalgets arbeid, sier Storberget

- Kanskje kommer det noe godt ut ut av Fritz Moen-saken. Det er i så fall veldig dyrekjøpt læring, sier Storberget.

Skal ikke granske Høyesterett

I september leverte privatetterforsker Tore Sandberg en anmeldelse av de tre høyesterettsdommerne til Stortinget. Sandberg mente Høyesterett gjorde feil da de avviste anken på Finnstad-drapet og at de feiltolket et vitne. Derfor burde de dømmes for «grov uforstand i tjenesten».

Storberget går ikke inn for å granske Høyestretts kjæremålsutvalg sine avgjørelser i denne saken.

Hvis han hadde gått inn for det ville det blitt opp til Stortinget om  dommerne i landets høyeste rettsinnstanse skulle stilles for Riksrett. I så fall ville det blitt for første gang på 80 år.

- Helt, helt ekstraordinær

På spørsmål fra journalistene under dagens pressekonferanse om hvorvidt gransking av domstolene i Fritz Moen-sakene vil få betydning for andre saker der det er spørsmål om justismord, svarte Storberget at denne saken er så spesiell at den neppe danner presedens i liknende saker.

image: Skal granske Fritz Moen-dommerne

- Fritz Moen-saken er helt, helt ekstraordinær. Både i forhold til hans posisjon, hans situasjon, hans handikap, det faktum at det var flere dommer mot ham og ja, hele hans livsløp var spesielt. Derfor ønsker vi nå å høste erfaring fra dette, sier Storberget.Dagbladet.no kommer med mer.

DOMMENE SKAL GRANSKES: Fritz Moen etter frikjennelsen i den første drapssaken i Borgarting lagmannsrett i 2004.
Hele Norges coronakart