INNRØMMELSE: - Brevet fra Justisdepartementet er en klar innrømmelse på at det har vært kontakt mellom norske og brasilianske myndigheter både formelt og uformelt, sier Per Sandberg. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
INNRØMMELSE: - Brevet fra Justisdepartementet er en klar innrømmelse på at det har vært kontakt mellom norske og brasilianske myndigheter både formelt og uformelt, sier Per Sandberg. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Skal granske norsk politi i Brasil

I morgen reiser Per Sandberg til Brasil for å granske norsk politi. Uskyldige nordmenn har fått beslaglagt verdier for flere hundre millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Forretningsmennene som er siktet og tiltalt for hvitvasking og organisert kriminalitet i Natal, og de nesten 100 leilighetskjøperne som har fått ferieboligene beslaglagt, har i over tre år hevdet at anklagene mot dem er basert på uriktig informasjon fra norsk politi.

Økokrim og seksjonen for Organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt har hevdet at de bare har sendt faktiske opplysninger om norske statsborgere til Brasil.

Men i brev fra departementsråd Morten Ruud i Justisdepartementet, til Per Sandberg, leder av Stortingets Justiskomité, vedgår departementet at det har vært omfattende kontakt og utveksling av «annen informasjon».

Norsk politiet har nektet for at de har sendt uformell og ukorrekte opplysninger om norske statsborgere til Brasil.

I brevet til Per Sandberg, Frp og leder av Stortingets justiskomité, bekrefter departementsråd Morten Ruud i Justisdepartementet at Riksadvokaten har sett på saken. Departementsråden bekrefter at det ikke bare har vært ordinære politirapporter om norske statsborgere som har blitt formidlet til myndighetene i Brasil.

- Kriminelle

Politioverbetjent Eirik Jensen og politiadvokat Olav Hovstad i seksjonen for Organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt har avvist dette. 8. juni 2009 Jensen sa følgende til Dagbladet:

«Vi har bare svart på henvendelser fra myndighetene i Brasil om kriminelle nordmenn. Vi har ikke vært involvert i andre enn B-gjengen».

Samtidig slo politiadvokat Hovstad fast følgende:

«Vi har svart på en rettsanmodning fra Brasil. Den informasjon Oslo-politiet har sendt dreier seg om kriminelle, og er korrekt».

Men i brevet fra departementsråd Morten Ruud — som er basert på opplysninger fra Riksadvokaten — heter det:

«Kontakten som har vært mellom norsk politi og brasilianske myndigheter ... har bestått i utveksling av informasjon gjennom formelle rettsanmodninger ... og utveksling av annen informasjon ...»

- Oppsiktsvekkende

IKKE OVERRASKET: - Vi har lenge vært klar over at noen i norsk politi har gitt uriktige opplysninger om oss til myndighetene i Brasil, sier forretningsmannen Trygve Kristiansen som er siktet for organisert kriminalitet og hvitvasking i Brasil. Politiet i Brasil har offentlig sagt at de tror nordmannen er leder av den kriminelle pakistanske innvandrergruppa B-gjengen.
Foto: Gunnar Hultgreen
IKKE OVERRASKET: - Vi har lenge vært klar over at noen i norsk politi har gitt uriktige opplysninger om oss til myndighetene i Brasil, sier forretningsmannen Trygve Kristiansen som er siktet for organisert kriminalitet og hvitvasking i Brasil. Politiet i Brasil har offentlig sagt at de tror nordmannen er leder av den kriminelle pakistanske innvandrergruppa B-gjengen. Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer

Selv om Justisdepartementet nå vedgår at det har vært uformelle utveksling av informasjon fra norsk politi til myndighetene i Brasil, mener departementsråden at det vil være brudd på politiets og påtalemyndighetens taushetsplikt å fortelle hva som er formidlet fra norske politi til Brasil.

- Jeg ser på brevet som en klar innrømmelse på at det har vært kontakt mellom norske og brasilianske myndigheter både formelt og uformelt. Jeg ønsker å komme til bunns i hva som egentlig har skjedd, og hvorfor flere norske forretningsmenn er siktet/tiltalt i denne saken i Brasil, sier Per Sandberg.

- Det er oppsiktsvekkende når myndighetene i Brasil mener det kriminelle norske penger som er investert i Brasil, og Økokrim samtidig bekrefter at ingen av de som er siktet/tiltalt i Brasil-saken er mistenkt for hvitvasking i Norge, sier Per Sandberg.

- Svarte penger fra Norge

Etterforskningsleder Rômulo Berrêdo i Natal i Brasil sa i mai 2007 og har seinere gjentatt i retten:

«Det er den norske mafiaens penger som er investert i Brasil, pengene har kommet lovlig inn i landet via sentralbanken. Men opprinnelsen er ukjent».

Tidligere Interpol-sjef Jan Erik Nybakk er sitert og intervjuet av den brasilianske avisa Tribuna do Norte den 10. mai 2007. I dette intervjuet blir Nybakk sitert på følgende setning:

«De bruker svarte penger fra Norge til å kjøpe eiendom her. Dette er en type for hvitvasking».

Jan Erik Nybakk jobber i dag i den sentrale politiledelsen i Norge. Når Dagbladet konfronterer ham med uttalelsen sier Nybakk:

- Jeg har aldri blitt intervjuet av Tribuna do Norte.

Dagbladet har ikke lykkes å få kontakt med journalist Augusto César Bezerra som skrev saken.

- Bortforklaring

Advokat John Christian Elden representerer Trygve Kristiansen — en av forretningsmennene som er tiltalt i Brasil.

- Riksadvokatens erkjennelse er svært interessant. Riksadvokaten bekrefter at det har vært utveksling av informasjon utover de formelle rettsanmodningene. Og at dette har hatt et stort omfang, siden Riksadvokaten ikke har rukket å gå igjennom alt dette materialet på en måned, sier advokat John Christian Elden.

- Ved en slik blanding av offisiell og uoffisiell informasjon har norske myndigheter mistet enhver kontroll med hvilken informasjon som sendes til, mottas og brukes i Brasil, sier Elden.

Advokaten mener brevet fra Riksadvokaten og brevet fra departementsråd Morten Ruud er et forsøk på bortforklaring.

- Det er i dokumentene fra Brasil dokumentert at det har vært kontakt mellom norske og brasilianske myndigheter helt siden 2003. Departementsråden bortforklarer ved å hevde at riksadvokatens undersøkelser ikke har lykkes med å avklare omstendighetene og hvilken kontakt det egentlig har vært mellom norsk og brasiliansk politi denne saken. En sak som har medført at politiet i Brasil hevder at norsk politi har framsatt påstander som tiltalene mot de norske forretningsmennene bygger på. Dette skjer samtidig med at norsk politi offisielt benekter dette, sier advokat John Christian Elden.

- Hvem har ansvaret for denne saken i Norge?

- Det er justisminister Knut Storberget. Det er frustrerende at departementet toer sine hende og legger all skyld på politiet, og hevder de selv bare er en postkasse. Justisdepartementet har et selvstendig ansvar. Vi trenger ingen postmester, men en justisminister, sier advokat John Christian Elden.

ANSVAR: - Justisminister Knut Storberget har ansvaret for hvilken informasjon norske justismyndigheter sender til utlandet om norske statsborgere, sier advokat John Christian Elden.
Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
ANSVAR: - Justisminister Knut Storberget har ansvaret for hvilken informasjon norske justismyndigheter sender til utlandet om norske statsborgere, sier advokat John Christian Elden. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer