Skal granske sine kolleger

STAVANGER (Dagbladet): Politimester Karl-Henrik Sjursen i Haugesund går til sin nærmeste politijurist for å finne mannen som skal granske kammerets etterforskning av Birgitte-drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter ordre fra Riksadvokaten må Haugesund-politiet drive sjølgransking for å finne ut om det er grunnlag for å gjenoppta drapsetterforskningen.

- Til bunns

Politiadvokat Thor Buberg vil nå bruke flere måneder på å studere sine kollegers arbeid med drapet på Karmøy-jenta i 1995.

- Jeg kjenner ikke saken fra før og må bruke lang tid på å komme til bunns i det omfattende materialet, sier politiadvokat Thor Buberg til Dagbladet.

Han mener han kan gi en uhildet vurdering av politiarbeidet.

Det uoppklarte Birgitte-drapet er blitt en verkebyll som har fått en unik skjebne i rettsvesenet, og som har utfordret publikums holdning til domstolene.

Frikjent

Først ble Birgittes fetter dømt i Karmsund herredsrett til 14 års fengsel for å ha drept sin unge slektning natt til 6. mai 1995. Så ble han frikjent i lagmannsretten, men samtidig dømt til å betale Birgittes foreldre 100000 kroner i erstatning fordi retten mente han var den sannsynlige drapsmann.

Erstatning

Fetteren har svart på dommen ved å reise søksmål og kreve 2,7 millioner kroner i erstatning til seg sjøl og 1 million til sine foreldre. Rettssaken er berammet til våren. Fetterens far har også anmeldt politimester Sjursen for grov uforstand i tjenesten.

Politimesteren vil ikke kommentere saken, og henviser alle Dagbladets spørsmål til politijurist Buberg.