Skal granske ulykken

Det Norske Veritas startet søndag arbeidet med å finne årsaken til lørdagens ulykke på Tusenfryd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med teknisk personale fra parken ble ulykkeskarusellen demontert.

Et fly med to barn om bord løsnet fra karusellen «Den røde baron» lørdag ettermiddag. Ei jente på om lag fire år og en gutt på sju falt fire meter før flyet traff bakken. De to ble ikke fysisk skadd.

Siden torsdag har det vært fire ulykker i fornøyelsesparker i Skandinavia. Likevel mener Det Norske Veritas at norske fornøyelsesparker generelt er trygge.

Må finne årsaken

- Vår første oppgave blir å finne årsaken til ulykken. Vi vil også finne ut om det finnes tilsvarende anlegg i Norge. Dersom det gjør det vil de bli sperret av inntil videre, sier informasjonssjef i Det Norske Veritas, Per Wiggo Richardsen til NTB.

Selskapet har hatt ansvaret for park- og tivolitilsynet i Norge siden årsskiftet. Informasjonssjefen opplyser at Veritas kontrollerte Tusenfryd i flere dager i midten av april.

- Vi har årlige kontroller med anleggene. Kontrollen må av praktiske årsaker baseres på stikkprøver. Derfor legger vi vekt på at eierne selv må ha gode rutiner for driften, forklarer Richardsen.

Han understreker at norske anlegg generelt drives på en svært god måte.

- Vi har ingen indikasjoner på svikt i Tusenfryds rutiner. Derimot er vårt inntrykk at de er svært opptatt av sikkerheten, sier han.

Beklager sterkt

Stemningen på Tusenfryd var søndag mer alvorlig enn den pleier å være.

- Jeg vil sterkt beklage den skremmende opplevelsen de to barna og deres foreldre ble utsatt for. Dette var en ulykke som aldri skulle skjedd, sier administrerende direktør i Tusenfryd, Linda Bernander Silseth.

Hun forteller at parken nå i samarbeid med Det Norske Veritas bruker alt den har av ressurser på å finne årsaken, men hun tror neppe det blir aktuelt å fjerne ulykkeskarusellen.

- Det dreide seg om ett av åtte fly som løsnet. Dessuten har den vært her siden starten og er en av klassikerne, forteller hun.

Ulykkeshelgen

Den skandinaviske ulykkeshelgen startet i Kongeparken sør for Sandnes i Rogaland torsdag formiddag. En åtte år gammel gutt ble alvorlig skadd da gutten og moren ikke klarte å stoppe kjelken de satt på i bobbanen og kjørte inn i et gjerde.

Sent fredag kveld ble seks barn i alderen 10-12 år sendt til sykehus etter at en karusell falt i bakken i fornøyelsesparken Liseberg i Göteborg i Sverige. Ulykken skjedde da en gondol på karusellen løsnet. Ett av de skadde barna skal være norsk. Årsaken til ulykken var trolig en oljelekkasje fra karusellens hydrauliske system.

I Danmark omkom en 28 år gammel mann lørdag kveld da han ramlet ut av en karusell på et marked i byen Vorbasse.

(NTB)