Skal gravlegges ved siden av faren

Den tidligere statsministeren begraves i familiegrav. Stort sikkerhetsoppbud før tusener strømmer til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flyet med kisten til den drepte pakistanske opposisjonslederen Benazir Bhutto landet tidlig fredag i byen Sukkur. Kisten ble derfra fraktet i helikopter til Naudero i Bhuttos hjemprovins Sindh, opplyser Bhuttos talsmann Farhatullah Babar, ifølge NTB.

Samtidig ble det rapportert om sporadiske voldshandlinger rundt om i landet, etter stor uro i løpet av torsdagen etter at Bhutto ble drept i et attentat, ifølge CNN.Fredag skal Bhutto gravlegges ved en familiegrav i Garhi Khuda Bakhsh, nær Larkana.

I slutten av oktober var Bhutto på et par dager langt besøk i hjemprovinsen, etter attentatforsøket som tok livet av 139 andre personer, men som Bhutto overlevde. Da besøkte hun familiegraven hvor hun skal begraves i dag.

Stort sikkerhetsoppbud

Sikkerhetsoppbudet ved begravelsen vil være stort ettersom flere tusen av hennes partifeller og tilhengere er forventet å møte til begravelsesseremonien. Med i militærflyet som fraktet kisten, var Bhuttos mann Asif Zardari og deres tre barn.

- Hennes familie og nære slektninger vil få se liket før begravelsen fredag, sier Babar.

Fra flyplassen ble kisten med Bhutto fraktet med helikopter til Naudero. Myndighetene ønsker å unngå å reise langs veien i frykt for mengder av sørgende tilhengere av Bhutto. Begravelsen skal etter planen gjennomføres klokka 12 lokal tid, klokka åtte fredag morgen norsk tid. Bhutto skal gravlegges ved siden av faren sin, tidligere statsminister Zulfikar Ali Bhutto, som ble henrettet to år etter at han mistet makten i et militærkupp i 1977.

Mange sørgende

Skal gravlegges ved siden av faren

Da kisten til Bhutto ble fraktet til flyplassen i Rawalpindi torsdag kveld, var det en stor mengde sørgende tilhengere som bar kisten ut, mens de ropte slagord mot blant annet president Pervez Musharraf. Det ble også knust vinduer og dører på sykehuset.

Mange av de sørgende forsøkte å ta på kisten da den ble båret ut av sykehuset, og liket ble brakt videre i en ambulanse som måtte kjøre svært sakte på grunn av den store menneskemengden som hadde samlet seg utenfor sykehuset.

I Sukkur har det vært en del uro etter drapet, blant annet har gjenger tent på bygninger og kjøretøy.

Ifølge BBC er det rapportert om elleve dødsfall i Pakistan så langt, etter at sinte Bhutto-tilhengere stormet gatene.

To personer skal ha blitt drept da politiet løsnet skudd mot en menneskemengde i byen Khaipur. Ukjente gjerningsmenn skjøt fredag en politimann i et område i Karachi i Pakistan der Bhutto hadde mange støttespillere, melder NTB.

Flere fiender

Al-Qaida har tatt på seg ansvaret for angrepet i går, men det er ikke klart hvem som virkelig står bak attentatet. Bhutto skal ha mottatt trusler fra om lag alle de militante gruppene i Pakistan, fra al-Qaida til mer lokale terrorister og stammeopprørere, ifølge AP.

Bhutto holdt flere typer militante grupper ansvarlige for selvmordsangrepet og attentatforsøket mot henne i oktober i år. Men hun skyldte også på personer i president Nusharrafs administrasjon som sympatiserer med militante grupper.

MØTTE SØRGENDE: Her er kisten til Benazir Bhutto i Rawalpindi. Nå er kisten fraktet til stedet der Bhutto skal begraves. Foto: AHMAD MASOOD/REUTERS/SCANPIX
MØTTE SØRGENDE: Her er kisten til Benazir Bhutto i Rawalpindi. Nå er kisten fraktet til stedet der Bhutto skal begraves. Foto: AHMAD MASOOD/REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Jeg tror den mest sannsynlige mistenkte er al-Qaida-organisasjonen, som har forsøkt å drepe Bhutto i mesteparten av det siste tiåret. Hvis det ikke er dem, er det en av gruppene som sympatiserer med dem. De jobber sammen alle sammen, og deler en antipati mot Bhutto fordi hun er kvinne, en talsperson for sekularisering og en tilhenger av demokrati og alt gruppene jobber mot, sier Bruce Riedel, en tidligere sør-Asia-representant i det nasjonale sikkerhetsrådet i USA.

Attentatet blir fordømt over hele verden, mens president Pervez Musharraf har innført tre sørgedager der skoler, butikker og banker kommer til å holde stengt.

NÆR HJEMSTEDET: Her er Benazir Bhutto i Sukkur 27. oktober i år.
UROLIG: Det brøt raskt ut opptøyer rundt om i Pakistan etter attetatet. Her en gatebrann i Larkana.