PROFILERT: Svein Ludvigsen er mangeårig stortingsrepresentant, fiskeriminister og tidligere fylkesmann. Flere av overgrepene skal ha skjedd mens han var fylkesmann. Her som Stortingsrepresentant i 2003. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet
PROFILERT: Svein Ludvigsen er mangeårig stortingsrepresentant, fiskeriminister og tidligere fylkesmann. Flere av overgrepene skal ha skjedd mens han var fylkesmann. Her som Stortingsrepresentant i 2003. Foto: Aleksander Nordahl / DagbladetVis mer

Svein Ludvigsen tiltalt:

Skal ha begått overgrep på Fylkeshuset, hoteller i Oslo og i parkert bil

Tiltale mot Svein Ludvigsen beskriver eksplisitte overgrep mot unge asylsøkere.

Tidligere stortingsrepresentant, fiskeriminister og fylkesmann i Troms, Svein Harald Ludvigsen (72) er tiltalt for seksuelle overgrep mot tre personer.

Alle de tre fornærmede omtales i tiltalen som ressurssvake, unge, enslige, asylsøkere. Statsadvokaten beskriver at Ludvigsen har utnyttet sin stilling eller at de fornærmede var i en sårbar situasjon ved alle overgrepene.

De seksuelle overgrepene omfatter både analt og oralt samleie, ifølge tiltalen.

TILTALT FOR OVERGREP: Svein Ludvigsen er mangeårig stortingsrepresentant, fiskeriminister og tidligere fylkesmann. Statsminister Erna Solberg har jobbet tett med Ludvigsen, og kommenterer tiltalen her. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Overgrep på fylkeshuset

Han skal også ha oppsøkt de fornærmede på institusjoner, lurt dem til å tro at han hadde makt og myndighet til å gi og frata statsborgerskap og forledet de unge guttene til å tro at han kunne skaffe bolig.

Ifølge tiltalen skjedde blant annet overgrep på Fylkeshuset i Troms da Ludvigsen var fylkesmann. I tillegg skal det ha skjedd overgrep på hoteller i Oslo, på et hotell i Tromsø, på Ludgvigsens hytte og hjemme hos ham.

Tiltalen beskriver også et overgrep som skal ha skjedd i en parkert bil på en parkeringsplass.

I tiltalen heter det at den tidligere Høyre-politikeren utnyttet sin stilling som fylkesmann under overgrepene.

Ludvigsen er tiltalt etter straffeloven paragraf 193 første ledd. «For å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold.»

- Trist for alle parter

Fylkesmannen i Troms har tidligere ikke kommentert saken mot den tidligere fylkesmannen. Nå bryter de tausheten.

- Uansett utfall av rettssaken er dette trist for alle involverte parter, sier fylkesmann i Troms, Elisabeth Vik Aspaker.

TRIST: Det sier nåværende fylkesmann i Troms, Elisabeth Vik Aspaker. Foto: NTB Scanpix
TRIST: Det sier nåværende fylkesmann i Troms, Elisabeth Vik Aspaker. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge henne iverksatte de flere tiltak for sine ansatte da sedelighetssaken ble kjent i fjor. Ifølge en pressemelding har Fylkesmannen i Troms bistått politiet siden varetektsfengslingen i januar i år.

- Elisabeth Vik Aspaker har tidligere hatt kontakt med Svein Ludvigsen på mange arenaer, derfor valgte hun tidlig i samråd med Kommunal- og moderniseringsdepartementet, å erklære seg inhabil. Beslutningen ble tatt da saken ble kjent for oss. Det skulle ikke herske tvil om at politiet fikk tilgang til alle relevant opplysninger, heter det i pressemeldingen.

Forholdene skal ifølge tiltalen ha skjedd i perioden 2011–2017 for to av de fornærmede og sommeren/høsten 2014 for den andre fornærmede.

Flere av forholdene skal ha skjedd mens Ludvigsen var fylkesmann i Troms.

I starten av januar i år ble Svein Ludvigsen pågrepet og siktet for å ha utnyttet sin stilling til å skaffe seg seksuell kontakt med en mann, før siktelsen ble utvidet til å gjelde tre fornærmede som alle kom til Norge som asylsøkere.

Sjokkerende anklager

Flere personer Dagbladet har vært i kontakt med, som har jobbet tett med mannen i en årrekke, beskrev anklagene mot ham som sjokkerende i januar.

En mangeårig partifelle, og leder av partilaget siktede tilhører, beskrev Ludvigsen som en mann de aldri hadde hørt noe negativt om.

- Vi i partiet har ikke mottatt noen klager eller varsler i saker mot ham. Vi har heller ikke blitt varslet av politiet om etterforskningen eller siktelsen, sier lederen av partilaget til Dagbladet.

Etterforsket

Saken har dette året blitt etterforsket ved Troms politidistrikt.

Saken ble 22. oktober oversendt til Troms og Finnmark statsadvokatembeter for en påtalemessig avgjørelse.

Samfunnstoppen har hele tiden nektet straffskyld.

- Han stiller seg helt uforstående til pågripelsen, sa forsvarer Ulf Hansen til Dagbladet i januar.

Hansen har ikke svart Dagbladets henvendelser i dag.