SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Philip Manshaus (21) siktet for terror og drap

Skal ha bestilt utstyr på nettet før angrepet

Politiet gjennomfører nå en full gjennomgang av alt Philip Manshaus kan ha kjøpt i forkant av moskéangrepet.

Publisert

Philip Manshaus (21) skal ha bestilt forskjellig utstyr på internett i forkant av lørdagens angrep mot Al-Noor-moskeen i Bærum, ifølge Dagbladets opplysninger.

Politiet har nå en omfattende etterforskning av den draps- og terrorsiktedes økonomi, blant annet for å kartlegge innkjøp og planlegging i forkant. Manshaus nekter straffskyld.

VURDERTE FEIL: - I dag har jeg ikke problemer med å se, at vi gjerne skulle forfulgt dette konkrete tipset tettere, vedgår Arne Christian Haugstøyl, seksjonsleder for kontraterror i PST overfor Dagbladet. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Malene Storrusten. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Bestilte utstyr

Dagbladet får opplyst at Manshaus kort tid før angrepet skal ha bestilt utstyr som kan ha vært egnet for bruk i angrepet mot moskeen.

Politiet har allerede bekreftet at han hadde på seg en hjelm og et påmontert Gopro-kamera under skytingen, men politiet ønsker ikke å bekrefte om han hadde på seg ytterligere strids- eller verneutstyr, eller hva slags våpen han brukte.

- Vi kartlegger alle økonomiske transaksjoner. Det er av stor interesse hvor han har fått dette fra. Vi håper blant annet å få spesifisert om han har kjøpt dette i Norge eller utlandet, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

Tolletaten er blant annet koblet på i etterforskningen av angrepet, der Manshaus er siktet for terror etter at han skal ha drept sin egen stesøster Johanne Ihle-Hansen (17). Over 50 etterforskere i Oslo-politiet jobber med saken.

Kontakt med Tollvesenet

- Som et ledd i den økonomiske etterforskningen så vil vi naturlig nok komme i kontakt med Tollvesenet. Det er varer som må fortolles, så det er en kontakt vi garantert vil ha. Innholdet i den kontakten og mulige objekter kan vi ikke gå inn på, sier Kraby.

Dette betyr at politiet nå sitter på en liste over utstyr og varer 21-åringen har deklarert i tollen og fraktet inn til Norge. Tolletaten opplyser til Dagbladet at de ikke kan kommentere saken.

Politiet har allerede bekreftet at det var flere lovlige våpen i Manshaus’ husstand, men han hadde selv ikke våpentillatelse eller lisens på noen av disse våpnene. Han skal ha hatt med seg flere våpen til moskeen, og politiet utelukker ikke at han i tillegg hadde ulovlige våpen.

Modifisering

I en rekke masseskytinger både i Europa og i USA har angripere modifisert våpnene sine, blant annet med utløsermekanismer, kikkersikter og andre deler som kan gjøre våpenet mer effektivt.

- Jeg kan ikke kommentere om det er snakk om modifiseringsgjenstander i denne, men i den grad det er det, vil det være en naturlig del for oss å komme til bunns i. Det kan også si noe om graden av planlegging, sier Kraby til Dagbladet.

PST og politiet ble tipset om Manshaus allerede for et år siden. De gjorde da undersøkelser, men fant aldri grunnlag for å snakke med ham eller familiemedlemmer.

Skyteklubb

Tipset blir av PST beskrevet som vagt og skal blant annet ha omhandlet «konservativt tankegods». Ifølge PST skal det ikke ha dreid seg om forestående terrorhandlinger.

Ifølge både PST og politiet ble det gjort grundige undersøkelser. NRK har blant annet skrevet at Manshaus sto oppført som medlem av en skyteklubb siden våren 2018.

- Gjorde dere undersøkelser rundt eierskap av våpen og våpenlisens?

- Det er helt naturlige undersøkelser, men jeg har ikke helt klart for meg status på det. Det vil være en faktor i en slik vurdering, sa visepolitimester Bjørn Vandvik i Oslo-politiet tidligere denne uka.

Fikk Breivik-varsel

Etter angrepet mot regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011, ble det kjent at PST ble varslet om Anders Behring Breiviks kjemikaliekjøp.

I desember 2010 fikk PST en e-post fra Tollvesenet med en liste på 41 navn på nordmenn som hadde overført penger til et kjemikaliefirma, deriblant Anders Behring Breivik. Det ble aldri gjennomført søk i lista, og den ble først journalført 10. mars 2011.

Først 49 dager seinere - den 28. april 2011, kom e-posten fram til riktig saksbehandler. Da var det gått 146 dager siden Tollvesenet hadde varslet om Breiviks kjemikaliekjøp.

Saksbehandleren leste mailen - og gikk ut i permisjon tre dager etter, ifølge en redegjørelse fra PST. Dermed ble Breivik- varselet liggende i skuffen.

Breivik hadde ikke betalt mer enn 120 kroner for pakka fra firmaet i Polen, men Tollvesenet mente det var så mistenkelig at de varslet PST. Navnet hans dukket opp i forbindelse med operasjonen «Global Shield», som var iverksatt for å stoppe handelen med farlige kjemikalier og å avdekke potensielle terrorister som planla å bygge egne bomber.

Verneutstyr og våpendeler

Utenom dette hadde Breivik kjøpt inn en mengde materialer til å lage eksplosiver. Han hadde også kjøpt verneutstyr og annet materiell fra både Norge og utlandet.

Terroristen og massemorderen kjøpte blant annet en LaserLyte-pistol bajonett fra USA via Ebay, en 3M heldekkende ansiktsmasse med filter for 700 kroner, et håndgrep til rifle fra Hongkong og et teleskopsett med zoom fra Kina.

En del av ekstrautstyret til våpenet, som blant annet lyddemper, kikkertsikte og ekstra magasiner kjøpte han på diverse butikker og internettsider i Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer