Tidligere Trump-rådgiver Paul Manafort

Skal ha betalt europeiske politikere for å påvirke politikken

Ifølge amerikanske myndigheter skal to tidligere Trump-medarbeidere ha tjent seg søkkrik på lobbyvirksomhet.

SKATTEVINDEL OG LOBBYVIRSOMHET: Donald Trumps tidligere politiske rådgiver, Paul Manafort er siktet for lobbyvirksomhet og 32 tilfeller av svindel. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix
SKATTEVINDEL OG LOBBYVIRSOMHET: Donald Trumps tidligere politiske rådgiver, Paul Manafort er siktet for lobbyvirksomhet og 32 tilfeller av svindel. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et rettsdokument som ble offentliggjort av amerikanske myndigheter fredag, viser at USAs president Donald Trumps tidligere politiske rådgiver, Paul Manafort, står overfor fem nye siktelser.

Han beskyldes blant annet for å ha betalt europeiske politikere for å drive lobbyvirksomhet på vegne av Ukraina. Dette skal han ha gjort med hjelp av forretningspartneren og tidligere Trump-medarbeideren Rick Gates.

VALGKAMPLEDER: Paul Manafort var valgkampleder for Donald Trump. Her er står han på scenen sammen med Ivanka Trump og president Trump. Foto: NTB scanpix
VALGKAMPLEDER: Paul Manafort var valgkampleder for Donald Trump. Her er står han på scenen sammen med Ivanka Trump og president Trump. Foto: NTB scanpix Vis mer

Drev lobbyvirksomhet

Den amerikanske advokaten ledet Trumps valgkampanje under presidentvalget i 2016. Før det var han rådgiver i presidentvalgkampene til blant annet republikanerne Ronald Reagan og George W. Bush.

​​Den tidligere Trump-medarbeideren jobbet ifølge rettsdokumentet som lobbyist mellom 2006 og 2015. Gjennom selskapene han drev for, jobbet han for den ukrainske regjeringen. Han skal ha representert Ukrainas daværende president Viktor Janukovitsj og de politiske partiene Regionpartiet og Opposition Bloc.

Ifølge rapporten har han «I all hemmelighet ha beholdt en gruppe europeiske politikere i stillinger som er gunstige for Ukraina, blant annet ved lobbyvirksomhet i USA».

Etter at arbeidet til Manafort og Gates ble avslørt av mediene i 2016, skal de tidligere Trump-medarbeiderne ha «utviklet en flask og villedende dekningshistorie» for å avstå fra Ukraina, skriver New York Times.

Skattejuks

Som et resultat av arbeidet i Ukraina skal han, i samarbeid med Gates, ha tjent flere millioner dollar. Han skal ikke ha skattet av inntekten sin i årene han drev lobbyvirksomhet. Ifølge amerikanske myndigheter unngikk han å betale skatt ved å skjule inntekten på over 20 millioner dollar som lån fra offshoreselskap.

Med «lånene» betalte Manafort politikerne. Samtidig investerte han i eiendommer i hjemlandet.

For å skjule inntekten, skal Manafort og Gates ha oppbevart pengene i bankkontoer på Kypros, Saint Vincent og Grenadinene i Karibia og Seychellene i Øst-Afrika. I tillegg skal han ha løyet årlig på selvangivelsen ved å si at han ikke hadde bankkontoer i utlandet.

Da han ble konfrontert med selvangivelsesjukset i 2015, reagerte han med å avgi falske og misvisende uttalelser i retten.

Erklærer seg skyldig i tiltalen

Siktelsen offentliggjøres bare timer etter at Gates inngikk en avtale med advokat Robert Miller om å erklære seg skyldig i tiltalen for å motta mildere straff, melder CNN. Det ble ikke godt mottatt av Manafort.

- Jeg hadde håpet at min forretningskollega hadde styrken til å fortsette kampen om å vise vår uskyld, sier Manafort, skriver The Guardian.

Manafort nekter straffskyld.

Torsdag offentliggjorde nyhetsbyrået Reuters at Manafort og Gates siktes for skatte- og banksvindel. De 32 svindeltilfellene ble lagt fram i retten samme dag.

Ifølge BBC har Manafort og Gates gjemt bort mer enn 30 millioner dollar i form av skattejuks de siste årene.

Det skal være snakk om 16 tilfeller relatert til falske selvangivelser og sju tilfeller av manglende rapportering ved bruk av utenlandske banker og skattemeldinger. Det dreier det seg også om fem svindeltilfeller, og fire bankbedragerier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer