Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny teori om Trine Frantzen:

Skal ha blitt drept med overdose og dumpet i grav på kirkegård

Mer enn 14 år etter at Trine Frantzen forsvant, lanserer en fersk TV-dokumentar ny teori om mysteriet i Bergen.

KRIM-DOKUMENTAR: Mandag har TV-kanalen MAX premiere på en av høstens store krim-dokumentarer. I nærmere to år har «Insider»-programleder Atle Evang Reinton forsøkt å finne svaret på hva som skjedde med Frantzen. Video: TV Norge / NovemberfilmVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun var bare 31 år da hun sist ble sett. Trine Frantzens sporløse forsvinning i Bergen i 2004 er en av Norges store uløste krimgåter. Natt til 7. mai skal hun ha vært på fest sammen med flere venner i en leilighet i Bergen. Seks dager seinere ble hun meldt savnet. Likevel skulle det gå mer enn tre måneder før politiet anså saken som et mulig drap.

Mandag har TV-kanalen MAX premiere på en av høstens store krim-dokumentarer. I nærmere to år har «Insider»-programleder Atle Evang Reinton forsøkt å finne svaret på hva som skjedde med Frantzen. I løpet av seriens tre episoder kommer det fram helt nye opplysninger om saken.

- Arbeidet har vært veldig krevende. Dette er et miljø hvor man må jobbe hardt for å oppnå tillit og komme innpå folk, noe som har tatt lang tid. Men samtidig har det vært helt sentralt å få personene i tale, samtidig som man ettergår informasjonen i dokumentene, sier Reinton til Dagbladet.

Drept med overdose

Frantzen var en del av et belastet rusmiljø i Bergen. Mer enn 14 år etter at hun forsvant, er hun fremdeles ikke funnet.

I dokumentarserien kommer det fram en helt ny teori om hvordan 31-åringen skal ha blitt drept ved en såkalt «judas-dose» - en overdose narkotika satt av noen andre. Etter dette skal hun ha blitt fraktet til en kirkegård et stykke unna, før hun seinere ble begravd i en av de nye gravene.

Programlederen har underveis i arbeidet vært i kontakt med en rekke personer som var i samme miljø som Frantzen. Han forteller at det hersket stor frykt for å snakke om saken. Flere har fryktet for sine liv.

IKKE FUNNET: Til tross for flere søk er ikke Trine Frantzen funnet. I januar 2011 søkte kriminalteknikere under et kumlokk. Foto: Leif Stang / Dagbladet
IKKE FUNNET: Til tross for flere søk er ikke Trine Frantzen funnet. I januar 2011 søkte kriminalteknikere under et kumlokk. Foto: Leif Stang / Dagbladet Vis mer

- Historien om at Trine skal ha blitt drept med en såkalt «judas-dose» styrkes av at så mange kilder forteller det samme, og at denne informasjonen i tillegg går igjen i sakspapirene, mener Reiton.

Siktet samboer

I 2007 ble Frantzens samboer og en annen mann siktet for drap. Siktelsen ble seinere endret til å bare gjelde samboeren. Politiet mente at den andre mannen hjalp til med å fjerne liket. Men i juli 2008 henla riksadvokaten saken.

Også i TV-serien går man langt på vei i å renvaske samboeren for drapet. I stedet pekes to anonymiserte personer ut som mulige drapsmenn. Nå håper Reiton at de nye opplysningene kan bidra til politiets videre arbeid, slik at familien endelig kan få svar på hva som skjedde med 31-åringen fra Os.

- På kirkegården som pekes ut, har vi funnet sju gravplasser som vi mener er sentrale med tanke på historien om at hun skal ha blitt begravd der. Særlig én av disse burde være veldig aktuell å undersøke og kanskje åpne. Så får vi se hva politiet velger å gjøre videre for å oppklare saken, sier programlederen.

Etterforsker opplysningene

Politiinspektør ved seksjon for etterforskning av drap, grov vold og seksuallovbrudd i Bergen, Tore Salvesen, sier de ser på opplysningene som har kommet fram i TV-serien som svært interessante. De har allerede jobbet siden mai med å etterforske informasjonen som har kommet fram.

- Arbeidet pågår fremdeles for fullt, og vi er veldig spente på hva det kan lede til. Vårt mål er selvsagt å finne Trine, sier Salvesen.

Han forteller at selv om det trolig er snakk om en drapssak, så etterforskes saken foreløpig som en forsvinning. Politiinspektøren vil ikke gå konkret inn på hvilke etterforskningsskritt de nå har tatt, men bekrefter at flere etterforskere jobber aktivt med opplysningene som har kommet fram.

- Jeg kan ikke si noe om hvorvidt vi vil be om åpning av graver eller den slags. Det jeg derimot kan si, er at vi har henvendt oss til Kripos' Cold Case-gruppe og avtalt på et uformelt nivå at de kan bistå oss i arbeidet, hvis vi ønsker det. Jeg kan også si at dersom vi nå ikke oppnår resultater i etterforskningen, så vil vi be dem konkret om hjelp i denne saken, sier Salvesen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!