Skal ha blitt slått i varetekt

Tiktokeren «Nekoglai» ble beordret utvist etter å ha publisert en video hvor han angivelig latterliggjør russiske soldater. I påvente på å bli deportert, skal 22-åringen ha blitt påført skader og fått håret barbert av.

UTVIST: TikTok-stjernen Nikolai «Nekoglai» Lebedev ble utvist av Russland etter denne parodien på Tiktok. Video: Nekoglai Vis mer
Publisert

TikTok-stjerna «Nekoglai», eller Nikolai Lebedev som han egentlig heter, publiserte i forrige uke en video på den populære plattformen, hvor han angivelig latterliggjør russiske soldater.

Videoen ble imidlertid ikke tatt godt imot av russiske myndigheter, og kort tid seinere ble 22-åringen pågrepet, ilagt en bot på 5000 russiske rubler og beordret utvist fra Russland.

Nye bilder av Lebedev under varetektsoppholdet i Moskva viser at han tilsynelatende har blitt påført skader, og at noen har klippet av ham alt håret.

- Jeg vil hjem

Ifølge flere russiske medier skal medlemmer av den offentlige overvåkingskommisjonen i Moskva ha ønsket svar på hvordan og hvorfor Lebedev ble skadd og barbert i varetekt, men ble nektet inngang av Senteret for midlertidig forvaring av utenlandske statsborgere.

Foreløpig har ikke Senteret for midlertidig forvaring av utenlandske borgere kommentert Lebedevs skader.

Alexey Melnikov, ansvarlig sekretær for den offentlige overvåkingskommisjonen i Moskva, mener Senteret for midlertidig forvaring av utenlandske statsborgere brøt loven for «offentlig kontroll», da de ikke ble tillatt adgang til Lebedev.

KONFRONTERER OFFISER: Russiske soldater konfronterer en offiser og klager på dårlig behandling og utstyr. Video: Telegram / Twitter. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Ifølge det statsstyrte nyhetsbyrået TASS, skal Lebedev selv ha svart følgende på spørsmål om det ble brukt fysisk vold mot ham:

- Jeg vil bli deportert raskere. Jeg vil ikke vente, jeg vil hjem. Jeg føler skam, virkelig. Jeg angrer.

Lebedev har hele 9,5 millioner følgere på den populære plattformen, og videoen, som etterlikner en russisk soldat som kjemper mot ukrainske granater, spredte seg raskt i sosiale medier.

Hevder han ble slått

Nekoglai skal ifølge flere medier ha moldovsk statsborgerskap, og myndighetene hevder at det var brudd på immigrasjonsloven som var årsaken til utvisningen.

11. november deltok han i et rettsmøte via videolink fra interneringssenteret i Moskva. Under rettsmøtet brast han i gråt og ba om å bli utvist så fort som mulig, ifølge den uavhengige nettavisa Meduza.

Det statlige russiske nyhetsbyrået RIA har publisert en video av Lebedev som beklager.

- Nå forstår jeg virkelig hvilken feil jeg har gjort. Jeg angrer og føler på en stor skam. Om jeg hadde vært soldaten i skyttergraven, ville jeg ikke ha overlevd. Jeg føler meg som et dyr. Tilgi meg, vær så snill, om det bare er mulig, sier han i videoen.

Lebedev ble pågrepet 9. november. Det ble varslet at saken ble anket og ville behandles i Moskva 11. november. Der anerkjente Byretten avgjørelsen fra Presnensky-domstolen som gyldig. Lebedev sitter fortsatt i varetekt og venter på å bli deportert.

Lebedevs advokat har ikke ønsket å uttale seg til pressen.

Hans manager har imidlertid uttalt at Lebedev først ble nektet advokat, og hevder han ble slått.

- Vi lever i 2022. En slik holdning. Skallet, barbert og slått i en slik grad, og nektet hjelp fra advokat. Synes dere dette er normalt? Han gjorde ikke noe galt, han drepte ingen. Hvor ser regjeringa, hvor ser folket? Fanger som dreper mennesker blir ikke behandlet på en slik måte som Nekoglai blir behandlet, sier manageren opphisset i en videomelding i sine sosiale kanaler. Det skriver nyhetsnettstedet Podmoskovye Segodnya.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer