HIT SENDES KVINNENE: De yngste og peneste kvinnelige slavene blir solgt for den høyeste prisen, og sendes rett til den syriske byen Raqqa (bildet) hvor IS har ett av sine hovedseter. Der har IS innført et hierarki, der sjeikene får velge først, deretter emirene og til slutt IS-krigerne. Foto: AP / NTB Scanpix
HIT SENDES KVINNENE: De yngste og peneste kvinnelige slavene blir solgt for den høyeste prisen, og sendes rett til den syriske byen Raqqa (bildet) hvor IS har ett av sine hovedseter. Der har IS innført et hierarki, der sjeikene får velge først, deretter emirene og til slutt IS-krigerne. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Skal ha brent kvinne som ikke vil være med på «ekstrem-sex», og selger andre som slaver

Slik terroriserer IS kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De voldtar, driver med seksuelt slaveri, tvungen prostitusjon og andre brutale handlinger. Vi hørte om en 20 år gammel kvinne som ble brent levende fordi hun nektet å utføre ekstreme seksuelle handlinger, forteller FNs spesialutsending på konfliktrelatert seksualisert vold, Zainab Bangura til nettstedet Middle East Eye.

Bangura er nettopp kommet tilbake fra besøk i en rekke flyktningleirer i Syria, Irak, Libanon og Jordan, hvor hun har hentet inn data om seksuelle overgrep utført av IS.

For blant grusomhetene som utføres av IS, som for eksempel sivile drap, halshogging av gisler og plyndring av historiske steder, så har jihadistene også utført utallige overgrep mot kvinner. Det inkluderer voldtekt, slaveri og tvangsprostitusjon, skriver Washington Post.

Irak-forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI) i Oslo, forteller at IS har institusjonalisert den seksuelle volden.

- Det er også andre grupper enn IS som begår overgrep mot kvinner fra minoritetsgrupper i disse områdene, men forskjellen er at IS har gjort det til offisiell politikk, og satt et i system, sier Hellestveit til Dagbladet.

- Undersøker jomfrudom Hellestveit forklarer at IS også skiller seg ut i måten de bruker den seksuelle volden på.

- De bruker i mindre grad seksuelle overgrep som et konkret krigsmiddel, slik vi kjenner det fra andre konflikter som Kongo og Bosnia. I tillegg ser vi også mindre rov-voldtekter, det er ikke slik at de går inn i en landsby og lar soldatene voldta kvinner som en premie. I stedet er det satt i et system, og kontrolleres. Noen kvinner blir stemplet som «spoils of war», mens resten blir fredet, sier Hellestveit.

Statistikken er ikke entydig, men ifølge FN skal IS ha gjort mellom 3000 og 5000 kvinner til slaver.

Mange av disse er yezidier, en forfulgt kurdisk minoritet IS har beskrevet som «djeveldyrkere». Zainab Bangura beskriver hvordan IS sitt slavesystem fungerer:

- Etter å ha angrepet en landsby, skiller IS menn og kvinner. Menn fra alderen 14 og oppover henrettes, mens de unge kvinnene kles nakne. IS undersøker om de unge kvinnene er jomfruer, og vurderer bryststørrelse og utseendet.

- De yngste og peneste vil kunne bli solgt for den høyeste prisen, og sendes rett til Raqqa. Der har IS innført et hierarki, der sjeikene får velge først, deretter emirene og til slutt IS-krigerne, forklarer Bangura.

Symbolsk verdi Mennene tar ofte tre eller fire kvinner hver, beholder dem noen måneder, og sender dem tilbake til markedet når de går lei. På slaveauksjonene foregår det nedverdigende pruting.

- Ett av de største problemene er at IS kommuniserer at dette er helt greit, med henvisning til Koranen. Det er veldig symbolsk, veldig synlig og en veldig effektiv måte å skille seg fra andre samfunn på, sier Hellestveit.

Verdenssamfunnet har lenge vært klar over den brutale IS-praksisen.

«Vi er dypt bekymret over de gjentatte rapporterte om overgrep, inkludert seksuelle overgrep mot kvinner, tenåringsjenter og gutter som tilhører irakiske minoriteter. Vi fordømmer, på kraftigst mulig måte, de målrettede barbariske overgrepene utført av Den islamske staten (IS) mot kvinner og barn», skrev FNs øverste representant i Irak, Nickolay Mladenov, i en pressemelding i oktober.

- Smertefullt Analytikerne Aki Peritz og Tara Maller jobbet for CIA under invasjonen av Irak og den påfølgende borgerkrigen, og har uttalt at IS utfører seksuelle overgrep på «industrinivå», skriver Aki Peritz og Tara Maller i Foreign Policy tirsdag.
«IS kan godt rettferdiggjøre overgrepene med religion ved å si at ofrene brøt islamske lover, eller var hedninger, men deres ledere er ikke dumme. Dette er bare en annen form for krigføring», skrev de i Foreign Policy i september. 

Selv om overgrepene har vært kjent lenge, ble det likevel et brutalt møte med øyenvitnene for FNs spesialutsending Zainab Bangura.

- Det var smertefullt. Jeg har jobbet i land som Bosnia, Kongo, Sør-Sudan, Somalia og Den sentralafrikanske republikk, men jeg så aldri noe i nærheten av dette. Jeg kan ikke forstå denne inhumaniteten. Jeg ble kvalm, og jeg kunne ikke forstå, sier Bangura.