Skal ha brukt hunder til å drepe rødrev og grevling - tiltalt for grov dyremishandling

Telefon-avlyttet Trysil-mannen i drøye to måneder. Nå er en han tiltalt for grov dyremishandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I februar i år skal Trysil-mannen og flere andre personer ha fanget en katt. Så konkurrerte de om hvilken av hundene deres som først kunne bite den i hjel.

For dette og flere andre episoder av dyremishandling er Trysil-mannen i 30-årene nå tiltalt for grov dyremishandling.

Tolv punkter Det er Økokrim som har tatt ut tiltalen på til sammen tolv punkter mot mannen. Han er tiltalt for å blant annet ha brutt naturmangfoldloven, viltloven, dyrevelferdsloven, hundeloven og våpenloven.

Trysil-mannen skal ha sluppet en eller flere hunder for å angripe og drepe både rødrev og grevling.

Skal ha drept mellom seks og ti rev Ifølge tiltalen skal mannen ha drept seks til ti rødrev på denne måten i perioden mellom 15. november 2013 og 15. februar 2014.

I 2012 skal mannen ifølge tiltalen ha sluppet en eller flere hunder for å jage og drepe grevling.

Det heter at mannen «oppmuntret hundene» til å angripe grevlingen mens hans selv lokket den ut fra sitt skjulested med en pinne.

Tidligere dømt Mannen ble i 2009 dømt for ulovlig felling av bjørn. Han ble i forbindelse med den saken fradømt retten til å jakte i tre år. Han mistet også våpentillatelsen.

Likevel skal mannen ifølge Økokrim ha fortsatt å jakte på dyr, med og uten våpen.

Jaktet fra bil I tidsrommet mellom 15. januar til 10. februar i år skal mannen ha brukt en bil i jakten på en rødrev. Han skal så ha skutt reven med to hagleskudd fra bilen.

Politiadvokat i Økokrim Inge Svae-Grotli, karakteriserer saken som svært alvorlig. Han sier til Dagbladet at de to alvorligste punktene i tiltalen, er brudd på dyrevelferdsloven og naturmangfoldsloven.

Strafferammen på disse tiltalepunktene er tre år, ifølge politiadvokaten.

Avlyttet mannens telefon Trysil-mannen var en av de siktede i ulvejaktsaken i Hedmark tidligere i år.

Under etterforskning av denne saken fikk Økokrim informasjon som førte til at de valgte å avlytte mannens telefon. Den avlyttet de i nesten to måneder, fra starten av januar til starten av mars i år.

Siktelsen mot ham i ulvejaktsaken ble henlagt, men da hadde Økokrim nok informasjon til å etterforske mannen for dyremishandling, ifølge politiadvokat Svae-Grotli.

Basert på denne informasjonen, foretok Økokrim en husransakelse av tiltaltes hjem.

Fant død kongeørn i fryseren Her fant de en død kongeørn i mannens fryser. Han er derfor også tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 255 som sier at man ikke skal skaffe seg uberettiget vinning fra noe som tilhører andre. Døde kongeørner skal overleveres til Viltfondet.

Økokrim tok også beslag i mannens smarttelefon og et videokamera som ifølge tiltalen inneholder bilder og videoer av et uspesifisert antall lovbrudd.

- Skjerpende omstendigheter Politiadvokat Inge Svae-Grotli ønsker ikke å si noe konkret om hvilke straffereaksjon påtalemyndigheten vil søke i rettssaken som vil gå i Sør-Østerdal tingrett. Det er ikke fastsatt noen dato for rettsforhandlingene.

- Dette representerer en ukultur i et jeger- og jaktmiljø som er lite ønskelig. Men jeg kan si at det er skjerpende at han er tiltalt for mange forskjellige punkter og at lovbruddene har strekt seg over lang tid, sier han til Dagbladet.

Dagbladet har ikke klart å komme i kontakt med den tiltalte mannen.