Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Paul Manafort i trøbbel

Skal ha brutt tilståelsesavtale:
- «Løgner og forbrytelser»

Spesialetterforsker Robert Muellers etterforskere mener Trumps tidligere valgkampsjef skal ha løyet gjentatte ganger.

I TRØBBEL: Paul Manafort. Foto: AP Photo/Jose Luis Magana / NTB scanpix
I TRØBBEL: Paul Manafort. Foto: AP Photo/Jose Luis Magana / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trumps tidligere valgkampsjef, Paul Manafort er i trøbbel. I september ble det kjent at Manafort hadde gått med på å samarbeide med Robert Mueller, som etterforsker Russlands forsøk på å påvirke valget i 2016.

Påtalemyndigheten opplyste da at en avtale var inngått, og at Manafort erklærte seg skyldig i to tiltalepunkter. Tiltalepunktene omhandlet å ha mottatt store beløp fra Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj og for å ha skjult dette for myndighetene.

Tilståelsen og avtalen gjorde at Manafort slapp unna en ny rettssak i en føderal domstol i Washington.

«Løgner og forbrytelser»

Da Manafort inngikk avtalen med påtalemyndigheten om å samarbeide med Mueller, understreket dommeren at avtalen innebar «fullstendig og sannferdig» samarbeid med Mueller.

Det har ikke Manafort klart å etterleve, mener spesialetterforsker Muellers kontor.

Ifølge rettspapirer innsendt mandag har Manafort gjentatte ganger løyet til Muellers etterforskere.

- Manaforts «løgner og forbrytelser» under flere avhør med etterforskere som jobbet for Mueller og FBI, fritar FBI fra alle løfter de ga Manafort i tilståelsesavtalen, heter det i dokumentet som ble levert inn for retten mandag, og som New York Times har fått tak i.

«Etter å ha undertegnet tilståelsesavtalen har Manafort brutt flere føderale lover ved å lyve for FBI og spesialetterforskerens kontor om flere forskjellige emner, noe som utgjør et brudd på avtalen», skriver påtalemyndigheten, følge Washington Post.

De har så langt ikke sagt konkret hva de mener Manafort har løyet om, men antyder at de vil komme med ytterligere opplysninger på et seinere tidspunkt.

Håpet på kortere straff

Manafort og hans advokater er uenige i påtalemyndighetens vurdering. I et dokument forsvarerne har levert inn for retten står det at Manafort « har gitt informasjon til myndighetene i et forsøk på å leve opp til sine samarbeidsforpliktelser».

Manafort har hele tiden håpet at han ved å samarbeide kunne få en kortere fengselsstraff, men nå varsler påtalemyndigheten at han ikke bare kan glemme det, de kan også komme til å tiltale ham på nytt for tiltalepunkter de gikk med på å legge bort som følge av tilståelsesavtalen.

I august ble Paul Manafort dømt i en separat rettssak. Han ble det kjent skyldig i åtte av 18 tiltalepunkter under rettssaken mot ham. Manafort ble kjent skyldig i bank- og skattesvindel.

Manafort sto tiltalt for økonomisk kriminalitet i forbindelse med at han jobbet som konsulent for den tidligere russiskvennlige regjeringen i Ukraina.

- Synes synd på Manafort

Under rettssaken fortalte Manaforts nære medarbeider, Rick Gates, hvordan han og Manafort skjulte millioner av dollar på 15 utenlandske kontoer, penger verken skattemyndighetene eller Manaforts regnskapsførere skulle vite om.

Selv om Manafort både har tilstått, og blitt dømt, har ikke presidenten brutt båndene til sin tidligere valgkampsjef. Etter den knusende dommen i august omtalte Trump ham som «en modig mann».

- Jeg synes veldig synd på Paul Manafort og hans vidunderlige familie, skrev presidenten på Twitter.

TALTE: Mens Trumps tidligere allierte har sitt å stri med i domstolene, holdt presidenten tale i West Virginia. Men han nevnte verken Manafort eller Cohen. Video: AP via NTB Scanpix Vis mer

Samtidig har Trump og Det hvite hus gjentatte ganger pekt på at sakene mot Manafort ikke har noe med Trump å gjøre.

- Dette har absolutt ingenting å gjøre med presidenten eller hans seierrike valgkamp i 2016. Det er fullstendig ubeslektet, sa pressesekretær ved Det hvite hus, Sarah Sanders, da det ble kjent at Manafort hadde inngått en avtale med spesialetterforsker Mueller.

Manafort har sittet fengslet siden han inngikk avtalen, og har kontinuerlig vært i kontakt med etterforskerne.

Spesialetterforsker Robert Mueller har gransket om medarbeidere i Trumps valgkampanje hadde inngående kjennskap til e-poster stjålet fra Demokratene og Hillary Clinton som WikiLeaks la ut. Mueller har tiltalt en rekke navngitte russere som skal ha stått bak datainnbruddet der e-postene ble stjålet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!