VAR I HVITERUSSLAND: Mens han forberedte terrorangrepet på Norge, var Anders Behring Breivik i Hviterussland, skriver en hviterussisk avis. Her er Breivik på vei fra fengslingsmøte i Oslo tingrett etter at terroraksjonene var gjennomført. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VAR I HVITERUSSLAND: Mens han forberedte terrorangrepet på Norge, var Anders Behring Breivik i Hviterussland, skriver en hviterussisk avis. Her er Breivik på vei fra fengslingsmøte i Oslo tingrett etter at terroraksjonene var gjennomført. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Skal ha fått terror-trening i Hviterussland

Påstander om at Anders Behring Breiviks turistreise til Hviterussland var dekke for terror-trening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Offisielt var Anders Behring Breivik i Hvite-Russland for å se på viking-graver.

Ifølge den hviterussiske avisa Gazeta kan det virkelige formålet ha vært å få terror-opplæring.

Viking-vei Avisa skriver at «den norske borgeren Anders Breivik kom til Hviterussland i 2005. Han kom via flyplassen i Minsk fra Wien 4. mars til 11. mars viser dokumentene».

Interessen hans for viking-graver var ikke spesielt overraskende. På den gamle vikingveien gjennom Hviterussland og derfra videre til Hellas, er det nemlig mange vikingraver.

Om han faktisk så vikingravene, vet derimot ikke hviterussiske myndigheter.

Redd for radioaktivitet Breivik skal også ha vært interessert i hvordan Tsjernobyl-katastrofen påvirket landets infrastruktur.

- Han var den typiske europeiske turisten, og en av mange som reiser til land i det tidligere Sovjetunionen fordi de ser på det som et nytt og eksotisk territorium, sier guiden Alina Vasjok til Gazeta.

Vasjok er vant til å jobbe med nordmenn.

- Han var livredd for å få i seg noe radioaktivitet. Han stilte mange spørsmål: Hvor ofte vi hadde valg. Om jeg var redd for å få radioaktivitet og hvor ofte folk døde av radioaktivitet og så videre. Det var ikke noe spesielt ved ham, sier Alina Vasjok.

- Militærtrening Men ifølge Gazeta kan Anders Behring Breivik også ha hatt et annet formål med å reise til Hviterussland.

Hviterussiske opposisjonelle sier til avisa at han kan ha fått militær trening fra tidligere spesialsoldater.

- Informasjonen fra sikkerhetsmyndighetene er at Breivik kom til Hviterussland flere ganger. I vår, mens han jobbet med å forbedre terroristangrepet, besøkte han Minsk, hvor han også trente i militærleire som er hemmelige, sier Mikhail Resjetnikov, som er leder for Partiet for de hviterussiske patriotene.

Kjæreste-rykter Resjetnikov sier at nordmannen fikk terrorist-trening av en navngitt 51-åring som tidligere skal ha vært offiser i de hviterussiske hemmelige tjenestene. Han skal for tiden være bosatt i Nederland, men jevnlig besøke Hviterussland.
Avisa skriver også at han skal ha reist til Polen med sitt eget pass, men videre til Hviterussland med andre europeiske pass.

Gazeta refererer også rykter om at han har en kjæreste i Hviterussland.