Grunnlovsendringene i Tyrkia:

Skal ha fått ulike resultater fra samme valgurne: - Det hadde blitt ramaskrik i Norge, sier observatør

Frp-politikeren Ingebjørg Godskesen har sett og opplevd urovekkende ting under valget i Tyrkia.

IKKE FULLT SÅ PRIMA: President Recep Tayyip Erdogan og ja-sida vant valget i Tyrkia, men valgobservatørene, med Ingebjørg Godskesen (Frp), er ikke akkurat imponerte over hvordan valget er blitt gjennomført. Foto: Privat / NTB Snanpix
IKKE FULLT SÅ PRIMA: President Recep Tayyip Erdogan og ja-sida vant valget i Tyrkia, men valgobservatørene, med Ingebjørg Godskesen (Frp), er ikke akkurat imponerte over hvordan valget er blitt gjennomført. Foto: Privat / NTB Snanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Grunnlovsendringene som et marginalt flertall av den tyrkiske befolkningen har svart «ja» til, innebærer blant annet at statsministerposten avskaffes og at den utøvende makten plasseres hos president Recep Tayyip Erdogan og visepresidenten.

I dag slo valgobservatørene fra OSSE og Europarådet fast at folkeavstemningen om grunnlovsendringer i Tyrkia ikke levde opp til demokratiske standarder, skriver NTB. Nyhetsbyrået Associated Press melder i kveld at Erdogan avviser OSSEs funn og sier til organisasjonen at de må «kjenne sin plass».

Under en tale for sine tilhengere i kveld, sier han at landet kommer til å ignorere valgobservatørenes funn og kaller rapportene for politisk motiverte. Han sier også at valget «var det mest demokratiske valget gjennomført i et vestlig land noensinne».

Presidenten skal nå selv utnevne og sparke ministre. I realiteten et diktatur, sier Ingebjørg Godskesen (Frp), Europarådets rapportør i Tyrkia.

- Jeg skal egentlig være nøytral, men det går nesten ikke an å være det her. Jeg snakket med mange mennesker på gata som var redde for å si hva de skulle stemme. Alle sier bare «jeg ønsker det beste for Tyrkia». Ungdommene sa de skulle stemme «nei», de er ikke redde, de sa de ikke vil leve med en diktator. Men de eldre er nok mer redde, de var veldig forsiktige med å si hva de skulle stemme, sier Godskesen til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer