<strong>NOK ER NOK:</strong> Angela Merkel, president i Den europeiske sentralbank Mario Draghi, Frankrikes president François  Hollande and EU-kommisjonens president Jean Claude Juncker under gårsdagens toppmøte. Hellas' statsminister Alexis Tsipras skal ha fått klar beskjed om at nok er nok. Foto: REUTERS/Yves Herman/NTB scanpix
NOK ER NOK: Angela Merkel, president i Den europeiske sentralbank Mario Draghi, Frankrikes president François Hollande and EU-kommisjonens president Jean Claude Juncker under gårsdagens toppmøte. Hellas' statsminister Alexis Tsipras skal ha fått klar beskjed om at nok er nok. Foto: REUTERS/Yves Herman/NTB scanpix Vis mer

Skal ha flokket seg rundt Tsipras og bedt ham skjerpe seg: - Nå må Hellas-festen ta slutt

Ber om nye lån, men EU vil ikke fire på kravene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går møttes eurolandenes regjeringssjefer til et hastetoppmøte i Brussel. Det er ennå ingen enighet om en Hellas-avtale og eurolandene krever økonomiske reformer i Hellas for å innvilge nye kriselån. Ifølge AFP har Hellas i ettermiddag lovet å sette i gang skatte- og pensjonsreformer fra neste uke i bytte mot et lån fra eurosonen.

Tonen har til tider vært svært hard i forhandlingene, selv om Hellas' statsminister kvittet seg med den mest konfronterende parten, nemlig finansminister Yanis Varoufakis. Etter møtet i går kveld sa Tsipras at det var «en positiv atmosfære». Skal vi tro andre rapporter, var det en helt annen stemning.

Slo i bordet Ifølge økonominettstedet Bloomberg skal nemlig eurosonelederne ha flokket seg rundt Tsipras på møtet og sagt klart ifra om at den greske statsministeren måtte skjerpe seg. Nettstedet har snakket med seks møtedeltakere som ønsker å være anonyme.

Nå er nemlig europasjefene lei, etter fem måneder med drama og falske forhåpninger. Ifølge Bloomberg uttrykte lederne ettertrykkelig på møtet at de er klare for å vise Hellas døra ut av EU, dersom de ikke kommer med realistiske forslag. Beskjeden var som følger: Tsipras har destabilisert euroen, han har ikke verdsatt innsatsen gjort av europeiske skattebetalere og stemmegivere for å hjelpe grekerne og han har eskalert spenningen i regionen.

Deretter skal Europas mektigste, Angela Merkel, ha slått i bordet og kommet med et offisielt ultimatum til Tsipras.

Det må være en enighet innen søndag. Innen torsdag kveld må Hellas legge fram et detaljet forslag for innstramninger i økonomien.

Det europeiske krisefondet ESM mottok i dag en offisiell lånesøknad fra Hellas, med et beløp som foreløpig er ukjent. Det er eurogruppen, som består av finansministrene i eurogruppen, som skal behandle søknaden. De krever oppstramming i Hellas' økonomi. På søndag møtes alle de 28 EU-lederne for å bli endelig bli enig.

De andre eurolandene har allerede gjort det klart at de ikke vil fire på kravene.

Så Tsipras' store utfordring blir å finne en løsning som går overens med den greske folkeavstemningens klare nei til flere harde innstramminger.

- Festen på andres bekostning i Hellas må ta slutt. Europa og eurolandene er ikke klare til å betale for den uansvarlige oppførselen til den nye greske regjeringen, sa Litauens statsminister Dalia Grybauskait etter møtet.

- Kritisk EU-president Donald Tusk har satt søndag som siste frist for en avtale for Hellas. Han kaller det det mest avgjørende øyeblikket i Unionens historie.

- Situasjonen er kritisk, og vi kan ikke utelukke det mørke scenarioet: At det ikke blir noen enighet søndag, sa han etter nok et hastetoppmøte i eurogruppen seint tirsdag kveld.

- Om vi ikke klarer å finne en felles løsning, kan vi se Hellas og banksystemet gå over ende. Det vil påvirke hele Europa. De som tror noe annet, er naive, sa han og kalte inn til nytt toppmøte søndag.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker gjorde det klart at EU har en plan klar om det ikke skulle bli enighet og det skjer en «grexit».

Tsipras er fortsatt positiv til en løsning og vil ha rettferdige kutt. Han brukte også anledningen da han gikk opp på talerstolen i EU-parlamentet i Strasbourg i dag, til å kritisere kriseprogrammene.

- Kriseprogrammet har ikke bedret situasjonen. Det har gjort den verre. Ingen av reformene har hjulpet. Dette er ikke et gresk problem, men et europeisk. Og europeiske problemer krever europeiske løsninger, sa Tsipras.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer