Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russisk dobbeltagent og datter forgiftet:

Skal ha funnet spor av nervegift på restauranten far og datter spiste på

Far og datter snakker sammen på sykehuset, men er fremdeles i kritisk tilstand.

FORGIFTET: Det skal ha blitt funnet nervegift på restauranten Sergei og Julias Skripal spiste på bare et par timer før de ble funnet livløse i en park i Salisbury. Dette bildet er ikke tatt under restaurantbesøket søndag. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
FORGIFTET: Det skal ha blitt funnet nervegift på restauranten Sergei og Julias Skripal spiste på bare et par timer før de ble funnet livløse i en park i Salisbury. Dette bildet er ikke tatt under restaurantbesøket søndag. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag ettermiddag ble den russiske eksspionen Sergej Skripal og dattera Julia funnet bevisstløse på en benk ved et kjøpesenter i Salisbury, og det ble onsdag kveld slått fast at de ble forgiftet med nervegass.

Det store spørsmålet for etterforskerne er selvsagt: Hvordan og hvor fikk de to i seg nervegassen?

Nervegift på restaurant

Timene i forveien skal de to ha spist og dukket på restauranten Zizzi og puben The Mill, som begge ligger like i nærheten av parken der de ble funnet livløse.

Ifølge BBC har nå etterforskere funnet spor av en nervegift inne på restauranten Zizzi, der de to spiste to timer før de ble funnet livløse.

Ingen andre som besøkte restauranten søndag anses for å være i fare, og det er heller ingen indikasjoner på at de ansatte ved restauranten skal ha hatt noe med forgiftningen å gjøre.

Tilstanden til far og datter skal fremdeles være kritisk, men fredag sa Storbritannias innenriksminister Amber Rudd at Skripal og dattera «snakker sammen på sykehuset».

Tre politimenn som var blant de første som kom til benken der de to satt, ble også syke. Dene ene av dem er fortsatt innlagt på sykehus. Tilstanden hans er fortsatt alvorlig, men han er i stand til å kommunisere med slektninger, sa sykehuset lørdag.

16 andre som hadde oppholdt seg i nærheten av Skripal, ble også sendt til sykehus med lettere symptomer på forgiftning.

Sarkastisk ambassade

Britiske medier spekulerer i om Russland kan stå bak, noe som har blitt resolutt avvist av Kreml.

- Vesten beskylder oss for alt som går galt i verden, sa Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov fredag, ifølge NTB.

Fredag fyrte også den russiske ambassaden i London av en sarkastisk melding på Twitter.

«For en tilfeldighet! Både Litvinenko og Skripal jobbet for MI6. Berezovsky og Pereplichny var koblet til de britiske spesialtjenestene. Detaljer fra etterforskningen er klassifisert av sikkerhetsgrunner», skrev ambassaden.

Samtlige av de nevnte i tweeten, med unntak av Skripal, er døde, skriver The Guardian.

Aleksandr Litvinenko flyktet til Storbritannia i 2000. Han hadde tidligere jobbet for det russiske sikkerhetspolitiet FSB og ble plutselig dårlig etter å ha drukket te sammen med tidligere FSB-kolleger. Det skulle vise seg at teen inneholdt det ekstremt farlige radioaktive stoffet polonium-210.

Litvinenko døde noen uker etter at han hadde drukket teen.

Boris Berezovsky var en russisk oligark og Putin-kritiker, som levde i eksil i Storbritannia. Han ble funnet hengt, uten at noen kunne konkludere med at noen hadde tatt livet av ham.

- Alle som kjente ham har vondt for å tro at han ville begått selvmord, sa Yuri Feleshtinsky, som skrev bok sammen med Berezovky.

Og Alexander Pereplichny døde i 2012 etter å ha kollapset under en joggetur. Også han bodde i Russland. Pereplichny hjalp sveitsiske etterforsker, som jobbet med en hvitvaskingssak som kunne knyttes til Kreml. Det har blitt spekulert i om også dette var et drap.

Antiterrorpolitiet

Per nå jobber mer enn 250 tjenestefolk fra britisk antiterrorpoliti med etterforskningen av attentatet mot Skrupal.

- Jeg vil understreke at antiterrorpolitiet jobber raskt og profesjonelt. Vi bruker enorme ressurser på å sørge for at de har all støtten de trenger for å gjennomføre etterforskningen, sa innenriksminister Rudd lørdag.

Skripal arbeidet fram til 1999 for russisk militæretterretning. Siden jobbet han i russisk UD fram til 2003, før han gikk inn i næringslivet. I 2004 ble han pågrepet i Moskva, og i avhør innrømmet han angivelig å ha blitt rekruttert av britisk etterretning så tidlig som i 1995.

I 2006 ble 66 år gamle Skripal dømt til 13 års fengsel i Russland for å ha spionert på vegne av Storbritannia. Fire år seinere ble mannen benådet som en del av en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland, og fikk asyl i Storbritannia.

I 2010 ble han og tre andre fanger frigitt av Russland som en del av en bytteavtale for ti russiske spioner som ble holdt fanget i USA. Siden har han oppholdt seg i eksil i Storbritannia.

Skripals datter Julia bor i Russland, men var på besøk i Storbritannia da hun ble funnet livløs sammen med sin spiondømte far. Hun skal ha besøkt sin far i hans eksil flere ganger, spesielt de to siste åra.

Ble benådet

Russisk etterretning har tidligere tatt livet av avhoppere, men det er uklart hvorfor de eventuelt skulle ønske livet av Skripal.

At Skripal ble benådet av daværende president Dmitrij Medvedev og fikk reise til Storbritannia, tyder ikke på at han ble ansett å være i besittelse av hemmeligheter av betydning for Russland.

Det er ikke kjent hvordan eksagenten har livnært seg siden han flyttet til Salisbury, eller hvilke miljøer han har hatt kontakt med der.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!