100 dager med krig

Skal ha gitt hysjbeskjed

Fredag er det 100 dager siden krigen i Ukraina startet. Det vil du ikke kunne lese om i statskontrollerte russiske medier.

FORBUD: Kreml skal ha gitt statlige medier beskjed om å ikke fokusere på at invasjonskrigen i Ukraina har vart 100 dager. Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Kreml via AP
FORBUD: Kreml skal ha gitt statlige medier beskjed om å ikke fokusere på at invasjonskrigen i Ukraina har vart 100 dager. Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Kreml via AP Vis mer
Publisert

Fredag 3. juni markeres 100 dager siden starten på Russlands invasjonskrig mot Ukraina.

Det har russiske statskontrollerte medier fått forbud mot å fokusere på, melder den uavhengige russiskspråklige nettavisa Meduza.

Avisa skriver at Putins administrasjon har «bedt», uthevet i klammer, de statskontrollerte mediene om å ikke fokusere på den såkalte spesialoperasjonens varighet.

Straffbart

Det er i Russland straffbart å omtale krigen i Ukraina som en krig, både for privatpersoner og mediene. I stedet brukes altså begrepet «militær spesialoperasjon».

ANTI-KRIGSBUDSKAP: En kvinne stormet en direktesending fra den russiske TV-kanalen Channel 1 med dette budskapet.  Vis mer

Meduza siterer fire ikke-navngitte kilder: To av dem har tilknytning til statskontrollerte medier, en til Moskvas byadministrasjon og en til Putins administrasjon.

- Å understreke runde antall dager vil alltid føre til spørsmål om hva som har blitt oppnådd så langt. Slik har det vært siden Sovjettida, da det var femårsplaner for slike ting. I dette tilfellet har myndighetene så godt som ingenting å vise fram etter 100 dager, sier kilden i Putins administrasjon til Meduza.

Forlatt landet

Den uavhengige avisa drives av russiske journalister fra Riga i Latvia, som følge av årelang statlig sensur mot medier som utfordrer Kremls narrativ.

Det gjør også flere og flere andre uavhengige russiske medier, som fredsprisvinner Dmitrij Muratovs storavis Novaja Gazeta.

Putin har under krigen strammet grepet ytterligere om uavhengige medier, og det i betydelig grad. De fleste av dem har nå enten forlatt Russland, som de ovennevnte, eller stengt ned.

Isolert

Russerne får servert en helt annen virkelighet enn europeere får om det som skjer i Ukraina.

Russlandsekspert og seniorrådgiver Den Norske Helsingforskomité, Inna Sangadzhieva, fortalte i et intervju med Dagbladet tidligere i mai at de statskontrollerte mediene i Russland ikke skriver om landets tap i krigen.

- Russisk propaganda er så sofistikert at selv NRK har latt seg lure og spilt russisk propaganda i sendingene deres, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer