Donald Trump:

Skal ha hatt «duell» på kontoret

Storavis med nye detaljer om Donald Trumps siste tid i Det hvite hus. Trump skal angivelig ha fått sin fungerende justisminister til å kjempe sin sak mot en utfordrer i Det ovale kontor.

TRUMP: Ifølge den amerikanske storavisa The New York Times skal Trump ha presset sin fungerende justisminister, og vurdert å sparke ham. Det hele skal ha endt i en «duell» i det ovale kontor. Her Trump ved en annen anledning i det ovale kontor. Foto: Reuters/NTB.
TRUMP: Ifølge den amerikanske storavisa The New York Times skal Trump ha presset sin fungerende justisminister, og vurdert å sparke ham. Det hele skal ha endt i en «duell» i det ovale kontor. Her Trump ved en annen anledning i det ovale kontor. Foto: Reuters/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Donald Trump befinner seg i disse dager på feriestedet sitt Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida, som har blitt hjemstedet hans etter at han måtte forlate Det hvite hus tidligere denne uka.

Samtidig har USAs nye president Joe Biden flyttet inn i Det hvite hus, og undertegnet en rekke presidentordrer som reverserer Trumps politikk.

Nå kommer den amerikanske storavisa The New York Times med nye detaljer om hva Donald Trump angivelig skal ha brukt den siste tida i Det hvite hus på.

Påstander om valgfusk

Helt siden Biden ble utropt som valgvinner har Trump holdt fast ved at det har vært omfattende valgjuks i flere delstater, og har kjempet en intens kamp for å omgjøre valgresultatet.

Flere personer måtte under Trumps siste tid som president gå av etter å ha trosset ham, og avvist at det er funnet bevis for at det er forekommet valgfusk under det amerikanske presidentvalget.

- Kalt inn til møte

SISTE GANG: Donald Trump har forlatt Det hvite hus. Video: AP Vis mer

En av dem var USAs tidligere justisminister William Barr.

Barr gikk av som justisminister kort tid etter at han uttalte at det ikke fantes bevis for noe valgfusk under fjorårets valg.

Etter at Barr gikk av tok USAs daværende visejustisminister Jeffrey A Rosen over rollen som fungerende justisminister.

Dagen etter at han inntrådte i sin nye rolle skal Rosen ha blitt kalt inn til Det ovale kontor av Donald Trump.

Det skriver The New York Times.

Der skal Trump ha krevd at justisdepartementet, med Rosen i spissen, stilte seg bak Trumps mange søksmål om at det hadde forekommet valgfusk i en rekke amerikanske delstater, ifølge avisa.

Den tidligere presidenten skal også ha krevd at sin nye fungerende justisminister utnevnte advokater til å undersøke hans omfattende anklager om valgfusk, og undersøke stemmemaskin-selskapet Dominion, som Trump hevdet hadde slettet og byttet på stemmer som skulle gå til ham.

- Nektet å høre på Trump

TAKKETALE: Her taler Donald Trump for siste gang som president i USA. Video: AP. Vis mer

Ifølge storavisa skal Rosen ha nektet å følge presidentens ordre, og uttalt at det ville være galt da det ikke var funnet bevis for at det hadde forekommet valgfusk under presidentvalget.

Samtidig som den daværende fungerende justisministeren nektet å gi etter for Trumps press skal Trump ha opprettet kontakt med en annen advokat i justisdepartementet.

Han heter Jeffrey Clark, og skal ha vært enig med Trumps påstander om at det hadde forekommet valgfusk under presidentvalget.

Arrangerte møte i Det ovale kontor

Clark skal angivelig hatt lyst på Rosen stilling som fungerende justisministeren, og gått så langt som å si til Rosen at Trump kom til å erstatte ham med Clark.

Ifølge avisa skal Rosen på sin side ha krevd å høre nyheten direkte fra Trump, og arrangert et møte 3. januar i år.

Det er samme dag som Trump i en times lang telefonsamtale skal ha presset valgansvarlig i delstaten Georgia, Brad Raffensperger, til å «finne nok stemmer til å omgjøre valgresultatet i delstaten».

BARE BEGYNNELSEN: - Vi har skapt den største politiske bevegelsen i USAs historie, sa Donald Trump i sin avskjedstale den 19. januar 2021. Video: The White House Vis mer

Møtet skal ha funnet sted i Det ovale kontor i Det hvite hus, og Rosen, en annen tjenestemann i Justisdepartementet, Clark, Trump, Det hvite hus-advokat Pat Cipollone, og flere andre advokater skal ha vært til stede.

- Som en episode av «The Apprentice»

Ifølge New York Times skal Rosen og Clark i møtet ha «kommet med argumenter for sin sak» foran Trump.

Avisa omtaler det hele som et «bisarr» møte, og siterer to tjenestemenn som er kjent med saken.

- Det var som en episode av «The Apprentice», sier de to tjenestemennene om møtet til avisa.

«The Apprentice» er Trumps kjente realityserie som han ledet fram til 2015.

- Måtte tenke på det

INNSETTELSEN: Donald Trump var ikke å se da Joe Biden ble tatt i ed. Flere kjente fjes dukket likevel opp for å feire USAs neste president. Video/foto: AP / NTB. Vis mer

Det hele skal imidlertid ha endt godt for Rosen etter at andre personer i Justisdepartementet skal ha uttalt at de kom til å trekke seg om Rosen ble sparket.

Ifølge avisa skal det ha ført til at Trumps rådgivere klarte å overbevise Trump om å la Rosen forbli i stillingen sin.

Trump skal derimot ha brukt tre timer på å tenke før han tok valget.

Clark sier i en uttalelse til avisa at rapporteringen inneholder «uspesifiserte unøyaktigheter», men at han ikke kan snakke om samtalene han har hatt med Trump eller andre i Justisdepartementet. Han nekter også for at han skal ha lagt et plan for å bli kvitt Rosen.

Trump og Rosen nektet å kommenterte saken overfor avisa.

Stilt for riksrett

Bare tre dager etter møtet i Det ovale kontor skal ha funnet sted, stormet en rekke Trump-supportere Kongress-bygningen i Washington D.C. i USA.

Angrepet har rystet en hel verden, og Donald Trump har blitt stilt for riksrett for andre gang.

Trump er tiltalt for å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» og for å ha «undergravd og forsøkt å hindre godkjenningen av resultatet av presidentvalget».

Riksrettssaken mot ham starter i uke seks, nærmere sagt 8. februar.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer