Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal ha hvitvasket åtte millioner - avslørt da han stjal en sixpack øl

Politiet jaktet på den polske mannen i et år, men det var først da han begikk et butikktyveri at han ble pågrepet. Nå er han tiltalt for grovt heleri.

KONTANTER: Politiet mener den tiltalte mannen har hvitvasket millioner. Pengene skal ha blitt tatt ut i kontanter. Foto: Politiet
KONTANTER: Politiet mener den tiltalte mannen har hvitvasket millioner. Pengene skal ha blitt tatt ut i kontanter. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ligger en omfattende og lang etterforskning bak, når en polsk mann i 40-åra nå tiltales for grovt heleri. Ifølge politiet står han bak hvitvasking av 8,4 millioner kroner. Etter å ha vært etterlyst internasjonalt siden våren 2017, ble han til slutt pågrepet i Follo i april i år.

- Han har oppholdt seg mye i Polen, men var innom Norge. Han ble pågrepet da han stjal en sixpack øl. Politiet i Øst politidistrikt sjekket samtidig registeret, og så at han var etterlyst, sier politiadvokat Knut Horn ved Felles enhet for etterforskning og etterretning i Oslo.

Til tross for et års intensiv jakt var det butikktyveriet som førte til at øst-europeeren ble tatt. Da hadde politiet blant annet forsøkt å spore opp mannen via hans omgangskrets og familie uten å lykkes.

Kriminelt nettverk

Ifølge Horn skal mannen i 40-åra være del av et større nettverk. For å hvitvaske pengene skal de involverte ha opprettet det politiadvokaten betegner som tomme entreprenørselskap. Penger, som politiet fortsatt ikke vet hvor kommer fra, skal ha blitt satt inn på selskapenes kontoer for så å bli tatt ut i form av kontanter kort tid etterpå.

Horn beskriver hvitvaskingen som organisert virksomhet. Han forteller at politiet sitter på omfattende bevis i form av dokumenter og overvåkningsmateriale.

- Politiet er fremdeles ikke sikre på om den tiltalte er hovedpersonen eller en medhjelper. Men det som er klart, er at han har tjent store summer på aktiviteten. Vi tror ellers at dette bare er toppen av isfjellet, sier politiadvokaten til Dagbladet, og varsler samtidig at det vil komme flere tiltaler i tilnærmet samme størrelsesorden som for den polske mannen.

Tre års fengsel

På grunn av unndragelsesfare har den nå tiltalte mannen sittet varetektsfengslet siden butikktyveriet som førte til pågripelsen i april. Underveis i arbeidet har en rekke personer vært avhørt. I tillegg har skattevesenet vært koblet inn, for å undersøke selskapene som har vært benyttet.

- Konklusjonen deres er at dette er tomme selskaper, sier Horn. Politiadvokaten legger til at han kommer til å be om omkring tre års ubetinget fengsel da saken kommer for retten.

Lovlige penger

41-åringens forsvarer, advokat John Arild Aasen, sier at hans klient helt siden pågripelsen har nektet straffskyld. Det holder han fremdeles fast på.

- Han sier at hvis han har gjort noe galt, så har han gjort dette i god tro. Han mener også at pengene ikke stammer fra noe ulovlig virksomhet, sier Aasen, og legger til at klienten er svært kritisk til at han fremdeles blir holdt i varetekt.

- Politiet mener det er fare for at han reiser fra landet hvis han slipper ut, men han synes det er merkelig at det bare er han som holdes i varetekt. Det er flere involverte i denne etterforskningen, og min klient reagerer på at det bare er han som er fengslet, sier advokaten.