Skal ha hyllet masse­­mordere før moskéangrepet

Politiet bekrefter overfor Dagbladet at de er kjent med innhold på nett som skal stamme fra gjerningsmannen bak moskeangrepet.

SKYTING: En person beskrives som lettere skadet etter å ha blitt skutt i en moské i Bærum. En mistenkt gjerningsmann er pågrepet. Video: Tipser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Natt til søndag ble den døde kvinnen fraktet fra boligen i Bærum. Mannen som er siktet for drapet, vil bli forsøkt avhørt sammme natt.

Politiet bekrefter til Dagbladet at de tidligere har fått meldinger fra publikum om gjerningsmannens publiserte meldinger i ulike nettfora.

- For en tid tilbake har vi blitt gjort oppmerksomme på hans meldinger og gjort undersøkelser rundt det. Hva som har vært i det siste, er jeg usikker på om det har kommet meldinger inn til politiet om. Angrepet som var på moskeen kjenner jeg ikke til at vi sånn sett skal ha blitt varslet om, sier Rune Skjold ved politiet til Dagbladet.

<strong>HENTET UT:</strong> Den avdøde ble fraktet bort fra boligen rett etter 0230, natt til søndag. Foto: Frank Karlsen
HENTET UT: Den avdøde ble fraktet bort fra boligen rett etter 0230, natt til søndag. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Den siktede gjerningsmannen bak lørdagens moskéangrep i Bærum skal i timene før angrepet ha publisert flere innlegg på ulike nettfora hvor han blant annet hyllet flere massemordere.

Disse massemorderne sto bak flere masseskytinger. Én av dem som blir hyllet i innleggene, er Brenton Tarrant, terroristen som drepte 50 personer i to moskéangrep på New Zealand tidligere i år.

Politiet bekrefter overfor Dagbladet at de er kjent med ulike innlegg og poster den mistenkte gjerningsmannen skal ha publisert tidligere lørdag.

Den mistenkte gjerningsmannen er en norsk mann i 20-åra.

«Valhall venter»

I et av innleggene tar han til orde for å fortsette det han beskriver som en rasekrig, og oppfordrer andre til å ta del i den såkalte kampen.

«Valhall venter», skriver den angivelige gjerningsmannen.

I norrøn mytologi er Valhall Odins hall i Åsgård. Hit kom de mektigste krigerne som falt i strid, ifølge norrøn mytologi.

Innlegget er tilsynelatende godt forberedt, og henviser blant annet til en Facebook-profil, som nå er tatt ned.

Innlegget henviser også til et bildegalleri, hvor det er publisert en rekke bilder som skal være av den angivelige gjerningsmannen.

Hit kommer falne krigere, ifølge den norrøne mytologien.

<strong>ANGREP:</strong> En person ble skadet etter angrepet i moskeen, som endte med at personene inne i moskeen klarte å overmanne gjerningsmannen. Deretter ble han pågrepet av politiet. Foto: Christian Roth Christensen
ANGREP: En person ble skadet etter angrepet i moskeen, som endte med at personene inne i moskeen klarte å overmanne gjerningsmannen. Deretter ble han pågrepet av politiet. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Tror ikke det er terror

Under en pressekonferanse på politihuset i Oslo i kveld, fortalte politioverbetjent Rune Skjold at de ikke behandler saken som et terrorforsøk.

- Har politiet noen formening om dette dreier seg om et forsøk på et terrorangrep?

- Vi har ikke noen grunn til å tro det. Vi har ingen opplysninger rundt det.

Selv om politiet ikke har noen opplysninger som skulle tilsi at dagens angrep var et forsøk på terror, følger PST nøye med på situasjonen, ifølge kommunikasjonsrådgiver Martin Bernsen.

- Vi følger situasjonen tett, og jobber intenst med saken, sier Bernsen, som understreker at saken først og fremst håndteres av Oslo politidistrikt.

Etter samme pressekonferanse bekreftet Skjold overfor Dagbladet at de gransker innholdet på nettet.

- Vi er kjent med at det skal være publisert noe på nettet i forkant av hendelsen. Politiet jobber nå med å sikre dette, og undersøke hva dette kan være, sier Rune Skjold, politioverbetjent og seksjonssjef i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

En skadet

En person ble skadet etter angrepet, som endte med at personene inne i moskeen klarte å overmanne gjerningsmannen. Deretter ble han pågrepet av politiet.

Det var al-Noor-moskeen som ble rammet av angrepet.

Under en pressekonferanse på politihuset på Grønland i Oslo i kveld, fortalte seksjonssjef Skjold at den pågrepne mannen er en norsk mann i 20-åra fra lokalområdet.

Han skal være kjent av politiet fra tidligere. Da politiet orienterte pressen om saken i 19.30-tida, hadde ikke gjerningsmannen avgitt forklaring ennå.

Meldinger om skudd

Da politiet først rykket ut til moskeen i Ringeriksveien i Bærum i 16-tida i dag, gikk de til aksjon etter å ha fått meldinger om skyting i og utenfor moskeen.

Politiet kunne ikke med sikkerhet si hvorvidt det faktisk ble avfyrt skudd innendørs, men bekrefter at det ble funnet våpen på gjerningsmannen.

Hvor mange og hva slags våpen politiet fant, ønsket ikke å politiet å kommentere under pressekonferansen lørdag kveld.

Hvordan den fornærmede inne i moskeen ble skadet, ønsker heller ikke politiet å kommentere noe nærmere.

BÆRUM: En person er skutt i en moské i Bærum. Video: Christian Roth Christensen. Reporter: Ralf Lofstad Vis mer

Løp til moskeen

Forstander i moskeen, Irfan Mushtaq, forteller til Dagbladet at gjerningsmannen ble overmannet av flere av medlemmene i moskeen.

Mushtaq satt hjemme på Skui da han ble oppringt av moskeen som opplyste om en pågående hendelse.

- Jeg var fremme ved moskeen på under ett minutt.

- Blodflekker overalt

Da Mushtaq ankommer moskeen går han på baksiden samtidig som han holder kontakten med politiet på telefonen,

Forstander i moskeen, Irfan Mushtaq. Foto: Christian Roth Christensen
Forstander i moskeen, Irfan Mushtaq. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- I det jeg kommer halvveis inn i moskeen ser jeg at det ligger tomhylstre strødd rundt omkring. Jeg talte de og kom opp til 15-20 tomhylstre. Og jeg forteller politiet på telefonen at det er blodflekker overalt.

Politiet ber han om å gå unna, men han fortsetter inn.

- Da ser jeg at et av medlemmene våre, en mann på 75 år, som sitter oppå en kar som sannsynligvis var gjerningsmannen.

Mushtaq forteller at etter New Zealand-episoden, installerte de adgangssperre i moskeen.

- Hvis vi ikke hadde gjort dette så hadde denne personen kommet rett gjennom hovedinngangen og fått fritt leide. Men nå sto han utenfor og skreik og måtte skyte gjennom glassrutene for å komme seg inn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer