Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal ha kastet Trump-brev i søpla

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan hadde lite til overs for brevet han fikk av den amerikanske presidenten forrige uke.

BREVET: Brevet er datert 9.oktober, men er lekket til pressen nå, først til en Fox News-reporter. Foto: REUTERS/Jim Bourg
BREVET: Brevet er datert 9.oktober, men er lekket til pressen nå, først til en Fox News-reporter. Foto: REUTERS/Jim Bourg Vis mer

Torsdag omtaler flere medier et brev USAs president Donald Trump skal ha sendt til Tyrkias president Recep Tayyik Erdogan i forbindelse med Tyrkias operasjon i Nord-Syria.

«Du ønsker ikke å være ansvarlig for å slakte tusenvis av mennesker, og jeg ønsker ikke å være ansvarlig for å ødelegge Tyrkias økonomi - og jeg vil det», skriver Trump i brevet, som er skrevet i et uvanlig uformelt språk.

«Historien vil stille deg i et godt lys om du gjør dette på den rette og humane måten. Den vil se på deg som djevelen om det ikke skjer gode ting. Ikke vær en tøffing, ikke vær en narr», avsluttet Trump brevet.

I TYRKIA: USAs visepresident Mike Pence avbildet med tyrkias president Recep Tayyik Erdogan 17. okotber 2019. Foto: TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP
I TYRKIA: USAs visepresident Mike Pence avbildet med tyrkias president Recep Tayyik Erdogan 17. okotber 2019. Foto: TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP Vis mer

Kastet brevet

Det er bekreftet overfor blant annet Sky News at brevet er ekte. Erdogan skal ha kastet brevet i søpla da han fikk det. Det sier kilder til BBC.

- President Erdogan mottok brevet, avviste det, og kastet det i søppelbøtta, sier tyrkiske kilder nær presidenten til BBC.

Overfor avisa Hurriyet skal diplomatiske kilder ha sagt det samme.

- Det klareste svaret på dette brevet er Operation Peace Spring, som begynte 9.oktober, sier kilden til Hurriyet.

Operation Peace Spring er navnet på den tyrkiske militæroperasjonen i Nord-Syria, som har satt seg mål om å bekjempe YPG, som Tyrkia mener er PKK-allierte terrorister, i området, og etablere en 32 kilometer bred sikkerhetskorridor helt nord i Syria mot grensa til Tyrkia.

BENEKTER: Donald Trump benketer at han ga Tyrkias mektige leder Recep Tayyip Erdogan «grønt lys» til å gå inn i Syria. Foto: CNN Vis mer

Krever våpenhvile

USAs visepresident Mike Pence, utenriksminister Mike Pompeo og president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Robert O'Brien ankom torsdag Ankara, der president Recep Tayyip Erdogan motvillig gikk med på å møte dem.

USA krever øyeblikkelig våpenhvile, noe Erdogan de siste dagene gjentatte ganger har avvist.

- Vi kommer ikke til å proklamere våpenhvile, slo Erdogan fast onsdag. Utfallet av torsdagens møte, er ennå ikke kjent.

Flere gode kort

Sanksjonene USA har innført, ser ikke ut til å skremme den tyrkiske presidenten, som mener å ha flere gode kort på hånden.

Tyrkia er hjem for 3,6 millioner syriske krigsflyktninger, og Erdogan har truet med å «åpne porten» til Vest-Europa for dem dersom han ikke får det som han vil.

NATO-landet Tyrkia er også en viktig base for USA, som har forhåndslagret atomvåpen der, og landet produserer fortsatt nærmere 1000 viktige deler til de amerikanske F-35-flyene, blant annet stålrammen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media