Tova Moberg-saken:

Skal ha kontrollert hvem Tova Moberg fikk ha kontakt med

Dette skal Tova Moberg ha skrevet i en melding til en venn: «Han (tiltalte) har bare masse krav og sier at jeg ikke får gjøre forskjellige ting.»

Tiltalt: Den 22 år gamle mannen som er tiltalt for drapet på Tova Moberg anklages for å ha kontrollert hvem hun fikk lov til å ha kontakt med. Foto: Mats Andersson / TT/ NTB Scpanpix
Tiltalt: Den 22 år gamle mannen som er tiltalt for drapet på Tova Moberg anklages for å ha kontrollert hvem hun fikk lov til å ha kontakt med. Foto: Mats Andersson / TT/ NTB Scpanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I mai ble svenske Tova Moberg (19) funnet død i en sjø utenfor Hudiksvall i Sverige. Nå pågår rettssaken mot ekskjæresten som er tiltalt for drap og frihetsberøvelse.

Aktoratet mener blant annet at ekskjæresten skal ha utøvd vold og brukt psykisk terror for å kontrollere livet hennes. Tidligere har det blitt kjent at Moberg i sin egen dagbok har uttrykt frykt for den tiltalte. Aktor i saken, Christer Sammens, sa til Expressen at hun nærmest forutså sin egen død.

«Jeg klarer ikke dette, det blir bare verre og verre. Neste gang dreper han meg. Ser helt jævlig ødelagt ut.», skal Moberg ha skrevet i dagboka si.

Ifølge påtalemyndigheten skal forholdet har vart i omkring to år, men tok slutt i mars. I forbindelse med bruddet ble ekskjæresten anmeldt av Mobergs foreldre for å ha mishandlet henne.

Meldingene

Anklagen om at ekskjæresten skal ha forsøkt å styre livet til Tova Moberg, styrkes av forklaringen til én av hennes venner. Ifølge Expressen skal Mobergs venn ha tatt skjermbilder av tidligere samtaler, som ble vist fram i retten.

Samtalene tyder på at ekskjæresten skal ha kontrollert hvem Moberg fikk lov til å ha kontakt med.

«Unnskyld, men jeg har vært med NN i flere dager og har ikke hatt mulighet til å svare. Han klikket da han så at du skrev ...»

I meldingene skriver Moberg at ekskjæresten ba henne om å slette vennene sine fra bildedelingsappen Snapchat, og beklaget for at hun ikke kan ha kontakt med vennene sine.

«Kan ikke gjøre det slutt med ham heller, han har bare masse krav og sier at jeg ikke får gjøre forskjellige ting.»

FUNNET DØD: Svenske Tova Moberg (19) har vært savnet siden lørdag kveld. Natt til 16. mai fant politiet en død person under søket etter 19-åringen. Video: Expressen TV Vis mer

Brutalt drap

Tova Moberg kom fra et tettsted i Hälsingland i Sverige. Hun ble sist sett sammen med sine venner i Hudiksvalls-området 13. mai i år. Moberg ble meldt savnet da hun ikke dukket opp til en svømmekonkurranse hun skulle delta i, og ble funnet død seint på kvelden 15. mai.

Ifølge tiltalen skal mannen ha tatt kvelertak på Moberg, og tildelt minst 20 kraftige slag mot hodet og kroppen til Moberg med en hammer eller liknende, skriver Expressen.

Liket skal så ha blitt plassert i en trillebår sammen med en felg. Mannen skal ha snøret ståltråd og sølvteip rundt liket og trillebåra, før den ble senket i sjøen like ved hans hjem.

Nekter straffskyld

Den tiltalte nekter straffskyld. Han har forklart at ofret var på besøk hos ham, men at hun dro derfra da hun på kvelden ble hentet i en bil. Selv hevder han at han har alibi for kvelden, da han skal ha hatt besøk av en bekjent. Men han vil ikke avsløre hvem det er av frykt for vedkommende, ifølge Aftonbladet.

I tillegg skal han i løpet av rettssaken ha lagt til i sin forklaring at han skal ha brukt 2000 svenske kroner den kvelden, og at han har hørt stemmer utenfor hjemmet sitt, men at han var for beruset til å sjekke om det var folk der.

Aktor Christer Sammens synes det er merkelig at han plutselig husker alt dette fra kvelden, men ikke husket det i tidligere avhør. Tiltaltes forsvarer, Bo Karlsson, mener derimot at det ikke er merkelig i det hele tatt.

- Vi vet ikke hvordan det er å sitte fengslet og utsettes for pressende politiavhør. Min klient har sagt at han har hukommelsestap fra den aktuelle natta, og jeg mener at det er fullstendig rimelig at når man deltar i en pågående etterforskning, så kommer visse minner tilbake. Det er den enkle forklaringen, sier Karlsson til Aftonbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer