KORRUPSJON: To ansatte i Rema 1000 er pågrepet og siktet for grov korrupsjon etter å ha tatt betaling for å ansette personer med utenlandsk opprinnelse. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
KORRUPSJON: To ansatte i Rema 1000 er pågrepet og siktet for grov korrupsjon etter å ha tatt betaling for å ansette personer med utenlandsk opprinnelse. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Skal ha krevd penger for ansettelser - hevder det er private lån

To Rema 1000-ansatte er siktet for grov korrupsjon. De siktede forteller to vidt forskjellige historier.

Tirsdag morgen ble det kjent at to Rema 1000-ansatte er siktet for grov korrupsjon. Politiet mener de tok betalt for å ansette personer av utenlandsk opprinnelse, melder NRK, som omtalte saken først.

En mann på 46 år skal ha tatt en engangssum for å ansette personer av utenlandsk opprinnelse og deretter krevd inn 15 prosent av lønna deres. 46-åringens forsvarer, Sille Heidar, forteller til Dagbladet at hennes klient ikke erkjenner straffskyld etter siktelsen.

Private lån

Han har forklart at han har, på privat basis, lånt penger fra andre ansatte.

- Det min mann sier er at det har vært snakk om private lån, og at en del av disse allerede er betalt tilbake. Det skal ikke ha noe med ansettelsesforhold å gjøre.

Heidar kan ikke si noe om hva slags summer det er snakk om.

- Hvordan opplever din klient situasjonen?

- Han opplever det som belastende å sitte fengslet.

«Tvangssituasjon»

En mann i 20-åra skal selv ha betalt for å få seg jobb og deretter formidlet betaling fra andre ansatte for at de skulle ha jobb. Han betalte selv deler av sin lønn til 46-åringen. Det skal ha vært denne mannen som til slutt varslet Rema 1000 om forholdet.

Mannen i 20-åra erkjenner heller ikke straffskyld, og opplever situasjonen som ubehagelig og uberettiget. Dette forteller hans forsvarer, Even Rønvik, til Dagbladet.

At 46-åringen hevder det er snakk om private lån, anser ikke Rønviks klient som riktig. Til NRK har han fortalt at klienten har vært i en «tvangssituasjon».

- Han fikk jobb i dette firmaet, og denne karen (46-åringen journ.anm.) som han da måtte betale ti prosent av lønna si til, stilte et ultimatum. Ville han ha jobben, var det vilkårene, sier Rønvik til Dagbladet om betalingen for jobben.

Stilte krav

Formidlingen for andre blir også beskrevet som en tvangssituasjon, men dette skal ha oppstått noe seinere.

- Det har sammenheng med at denne lederen ville ikke ha flere personer kommende til seg med penger på lønningsdag. Så da stilte han som krav at det skulle betales til min mann.

Forsvareren forteller at dette ikke skal ha pågått lenge.

- Det er litt uklart, men det skal ha pågått noen måneder.

Betalte mindre

At mannen i 20-åra skal ha betalt ti prosent av lønna, mens andre angivelig måtte betale 15 prosent, skal ikke hatt noe med «innkrevingsjobben» å gjøre, forteller forsvareren. Hans klient har forklart at det tilfeldig ble slik.

Rønvik kan ikke kommentere den nøyaktige pengesummen nye ansatte angivelig måtte betale for jobben, men forteller at det var noen tusen kroner og at det varierte litt.

Han vet ikke et eksakt antall personer som skal ha blitt utsatt for dette kravet, men antar det er mellom fem og ti personer.

46-åringens advokat, Sille Heidar, forteller at hennes klient er klar på at dette ikke medfører riktighet. Hun ønsker ikke å uttale seg ytterligere om saken på dette tidspunktet.

Ti personer avhøres

Det var Rema 1000 som kontaktet politiet etter at de mottok en bekymringsmelding som ga dem mistanke om at noe var alvorlig galt, og 4. oktober pågrep politiet to personer.

- Politiet har grunn til å tro at disse har mottatt penger av andre ansatte. Måten det er gjort på, gjør at vi har funnet grunn til å sikte dem for korrupsjon, sier politiadvokat Mathias Emil Hager i Øst politidistrikt til NRK.

Politiet ønsker foreløpig ikke å si hvor store summer det er snakk om eller hvor lenge dette har foregått, men bekrefter at det skal avhøres rundt ti personer i saken.