Skal ha lagt ofrene sine levende i brennende bensin, og beordret drap på 265 immigranter

Fryktet Zetas-leder pågrepet i Mexico.

PÅGREPET: Miguel Angel Treviño, som selv er tidligere politimann, har vært etterlyst og antas å stå bak en rekke drap, tortur, hvitvasking av penger, og for å ha beordret kidnappingen og drapene på 265 migranter like ved nordlige byen San Fernando. Foto: AP Photo / Mexico's Interior Ministry
PÅGREPET: Miguel Angel Treviño, som selv er tidligere politimann, har vært etterlyst og antas å stå bak en rekke drap, tortur, hvitvasking av penger, og for å ha beordret kidnappingen og drapene på 265 migranter like ved nordlige byen San Fernando. Foto: AP Photo / Mexico's Interior MinistryVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Miguel Angel Treviño (40), eller Z-40 som han blir kalt, har lenge vært en av Mexicos mest beryktede og ettersøkte kartellledere. Mandag kunne meksikanske myndigheter endelig vise ham fram for pressen etter å ha pågrepet ham utenfor byen Nuevo Laredo mandag morgen.

Treviño ble pågrepet sammen med to andre av marinesoldater etter en måneds lang leteoperasjon. Det ble også funnet flere våpen og to millioner dollar under pågripelsen, opplyser Eduardo Sanchez, talsperson for myndighetene, i Mexico City.

Treviño, som selv er tidligere politimann, har er siktet for å stå bak en rekke drap, tortur, hvitvasking av penger, og for å ha beordret kidnappingen og drapene på 265 migranter like ved den nordlige byen San Fernando.

Likene av dusinvis av drepte immigranter ble funnet både i 2010 og 2011.

Brant ofrene levende Sikkerhetseksperter mener Treviño tok over som leder for narkotikakartellet etter at marinesoldater drepte Heriberto Lazcano, som har ledet kartellet lenge, i oktober i fjor, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Trevino har et rykte på seg for å være ekstremt voldelig. Hans mest kjente drapsmetode har fått tilnavnet «guiso», som betyr «stuing», og skal gå ut på å plassere ofrene i tønner med bensin før han tenner på, og brenner ofrene levende, skriver Associated Press.

PÅGREPET: Bildet, frigitt av den meksikanske marinen, viser Miguel Angel Treviño i Mexico City 16. juli. Foto: AFP Photo / Mexican Navy
PÅGREPET: Bildet, frigitt av den meksikanske marinen, viser Miguel Angel Treviño i Mexico City 16. juli. Foto: AFP Photo / Mexican Navy Vis mer

Andre som kom ut for kartellederens vrede ble slått med planker og utsatt for annen vold.

- Han er den mest sadistiske av dem. Han liker virkelig å påføre folk djevelsk smerte, sier George W. Grayson, Zetas-ekspert og forsker på amerikansk politikk, til Reuters.

«Los Zetas» betraktes som det mest teknologisk avanserte og farligste kartellet som opererer i Mexico, og Treviño har skaffet seg makt innad i kartellet ved å fungere som en pengefikser og logistikkekspert.

Hvitvasket penger Det var da Osiel Cárdenas Guillén tok over Gulf-kartellet i 1999 at han forstod at han måtte organisere en væpnet styrke for å ha sjans til å vinne de blodige territoriekampene.

Han valgte den pensjonerte løytanten Arturo Guzmán og 30 desertører fra den mexicanske hærens spesialstyrker til å danne «Los Zetas», som skulle fungere som kartellets hær.

Den væpnede hæren brøt imidlertid fra Gulf-kartellet i 2010 og startet sin egen organisasjon, noe som førte til blodige kamper, hovedsaklig i statene Nuevo León og Tamaulipas.

I mange år bodde Treviño i Dallas hvor han brukte staller med veddeløpshester som et skalkeskjul for å hvitvaske penger sammen sine brødre. I 2012 stormet hundrevis av FBI-agenter stallene deres, og arresterte en av hans eldre brødre.

Funnet med helikopter Marinesoldater pågrep Treviño mandag etter å ha undersøkt bilen hans med et helikopter et par kilometer utenfor hjembyen hans Nuevo Laredo.

MASSEGRAV: Ved denne gården i San Fernando i Tamulipas ble 72 migranter funnet drept. Senere fant politiet flere massegraver og over 200 andre lik. Foto: AFP Photo
MASSEGRAV: Ved denne gården i San Fernando i Tamulipas ble 72 migranter funnet drept. Senere fant politiet flere massegraver og over 200 andre lik. Foto: AFP Photo Vis mer

- Ikke et eneste skudd ble avfyrt, sier Eduardo Sanchez, talsperson for meksikanske myndigheter.

Amerikanske myndigheter har utlovet en dusør på 30 millioner kroner for opplysninger som kunne føre til pågripelse av Treviño.

Pågripelsen av Treviño er den viktigste seieren for Enrique Peña Nieto i den såkalte «krigen mot narkotika», etter at han ble innsatt som president i desember i fjor. Da tidligere president Felipe Calderón kom til makta i 2006 erklærte han krig mot de mektige kartellene og lovet at han skulle ordne opp i omfattende korrupsjon og få bukt med problemet fra bunnen av.

Da han sendte store politistyrker og hæren til de berørte grenseområdene svarte imidlertid kartellene med samme mynt, og rundt 70 000 personer har siden 2006 mistet livet i narkotikarelatert vold. Volden og drapstallene har sunket noe det siste året, men er fortsatt et stort problem i landet.

Om pågripelsen vil ha noe å si for volden og kartellkrigene er likevel usikkert.

Miguel Angel Treviño (i midten) ble pågrepet sammen med Ernesto Reyes Garcia (venstre) og Abdon Federico Rodriguez Garcia (høyre). Foto: AP Photo / Mexican Navy
Miguel Angel Treviño (i midten) ble pågrepet sammen med Ernesto Reyes Garcia (venstre) og Abdon Federico Rodriguez Garcia (høyre). Foto: AP Photo / Mexican Navy Vis mer

- Det er en enda et steg i ødeleggelsen av Zetas som en sammenhengende, identifiserbar organisasjon, sier Alejandro Hope, tidligere ansatt i Mexicos nasjonale etterretningstjeneste, til nyhetsbyrået Associated Press.

- Det vil fortsatt være personer som kaller seg medlemmer av Zetas og kamper om ulovlige nettverk.