Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo-mann tiltalt:

Skal ha lastet ned titusenvis av overgrepsfilmer og -bilder i 20 år

- Dette er et betydelig materiale, sier politiadvokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 193 491 bilder og 12 045 videoer med en total spilletid på over 4000 timer som viser seksuelle overgrep mot barn. Det er noe av det en mann i 50-årene må forklare seg om, da han i starten av april møter i Oslo tingrett tiltalt for oppbevaring av overgrepsmateriale.

Ifølge tiltalen viser materialet blant annet grove seksuelle overgrep utført av voksne mot barn, seksuell omgang mellom barn og barn som utfører seksuelle handlinger på seg selv.

Beslaget ble gjort av politiet i januar i fjor. I tillegg til datafilene skal det også ha blitt funnet trykte blader og et titall ark med bilder av seksuelle overgrep mot barn.

- Samlet i 20 år

- Dette er et betydelig materiale, både når det gjelder omfang og ikke minst tid, sier politiadvokat Hilde Hermanrud Strand.

Oppbevaringen av filene har ifølge politiadvokaten pågått siden 1997 og fram til mannen ble pågrepet for et drøyt år siden. Det skal ha vært avdekket materiale både i mannens bolig og andre steder.

- Vi snakker her om materiale fra til sammen 20 år. Det er over en lang tidsperiode dette har pågått, forteller Strand.

Skal ha delt med andre

I tiltalen kommer det også fram at mannen skal ha delt noe av materialet han hadde med andre via fildelingstjenester.

Tekniske spor skal ha avdekket at mannen gjorde dette i en periode på to år.

Ifølge VG, som tidligere har omtalt tiltalen, har mannen blant annet hatt verv som spesialist innen barne- og ungdomspsykiatri. Avisa skriver at det var sveitsisk politi som først oppdaget mannens aktivitet på en fildelingstjeneste, hvor det utveksles overgrepsmateriale. De kontaktet norsk politi, som senere sporet opp mannen.

- Ut ifra beslaget er det ikke funnet tegn som tyder på at mannen har produsert overgrepsmateriale selv, opplyser Strand.

Mannen er også tiltalt for å ha oppbevart en pistol ulovlig.

Ingen kommentar

Mannens forsvarer, advokat Toini Caroline Saxegaard Lødemel, skriver i en SMS til Dagbladet at hun ikke vil kommentere saken hvor hennes klient er tiltalt.

Heller ikke spørsmålet om hvorvidt hennes klient erkjenner straffskyld eller ikke, ønsker Lødemel å svare på.

- Jeg kommenterer ingenting, skriver advokaten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!