Skal ha lav terskel for å teste barn med diaré

Folkehelseinstituttet går nå ut med beskjed til helsepersonell om å ha spesielt lav terskel for å teste barn med diaré.

BER OM FLERE TESTER: Etter at det tredje barnet som er innlagt med symptomer på HUS også fikk bekreftet smitte av samme E. colitype som de to andre barna som ble bekreftet smittet i forrige uke, går Folkehelseinstituttet ut med beskjed til helsepersonell om å senke terskelen for å teste barn med diaré. Bilde fra Veterinærinstituttets patogenlab i forbindelse med e-coli prøvetaking. Marianne Økland og seksjonsleder Kofitsyo Cudjoe. Foto: Espen A. Skjølsvik
BER OM FLERE TESTER: Etter at det tredje barnet som er innlagt med symptomer på HUS også fikk bekreftet smitte av samme E. colitype som de to andre barna som ble bekreftet smittet i forrige uke, går Folkehelseinstituttet ut med beskjed til helsepersonell om å senke terskelen for å teste barn med diaré. Bilde fra Veterinærinstituttets patogenlab i forbindelse med e-coli prøvetaking. Marianne Økland og seksjonsleder Kofitsyo Cudjoe. Foto: Espen A. SkjølsvikVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folkehelseinstituttet går nå ut med beskjed til helsepersonell om å ha spesielt lav terskel for å teste barn med diaré.

Instruksen - som er formulert som «råd til helsepersonell» - kommer etter at analysene ved Folkehelseinstituttets laboratorium onsdag viste at også det tredje syke barnet er smittet med samme bakteriestamme av E. coli O157 som de to tidligere kjente tilfellene.

Folkehelseinstituttet slår fast at bakterien regnes som særlig farlig fordi den ser ut til å forårsake hemolytisk-uremisk syndrom (HUS) i større grad enn andre E. coli-bakterier.

«Vi ber helsetjenesten øke årvåkenheten med tanke på EHEC infeksjoner og HUS. Dette innebærer lav terskel for prøvetaking av barn med diaré med hensyn på EHEC og rask varsling», skriver Folkehelseinstituttet.

Det opplyses videre at barn under 5 år er mest utsatt. «Barna har oftest diaré, ofte med friskt blod, i noen dager, og deretter kan de ha en midlertidig bedring i noen dager før de utvikler HUS», heter det i rådet til helsepersonell.

E. coli-bakterien O157 førte i fjor til at 13 barn ble syke. Ni av dem utviklet den alvorlige nyresykdommen HUS, og ett barn døde. Smittekilden til O157 er aldri funnet, verken i Norge eller i andre land som har hatt utbrudd.

(NTB)

Etter at det tredje barnet som er innlagt med symptomer på HUS også fikk bekreftet smitte av samme E. colitype som de to andre barna som ble bekreftet smittet i forrige uke, går Folkehelseinstituttet ut med beskjed til helsepersonell om å senke terskelen for å teste barn med diaré. (Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix).