Skal ha lekket 700 000 graderte dokumenter - i dag får Manning dommen

Risikerer livsvarig fengsel.

VENTER PÅ DOMMEN: I dag får Bradley Manning lest opp dommen. Han er tiltalt for å ha lekket rundt 700 000 graderte dokumenter, og for å ha «hjulpet fienden». Her blir han fulgt ut av rettslokalene i går. Foto:  Patrick Semansky / AP Photo
VENTER PÅ DOMMEN: I dag får Bradley Manning lest opp dommen. Han er tiltalt for å ha lekket rundt 700 000 graderte dokumenter, og for å ha «hjulpet fienden». Her blir han fulgt ut av rettslokalene i går. Foto: Patrick Semansky / AP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 13 lokal tid, 17 norsk tid, vil dommeren lese opp dommen for soldaten Bradley Manning (25), som ble verdenskjent da han lekket graderte dokumenter til Wikileaks, ved Fort Lead i Maryland.

Manning er tiltalt for å stå bak det som er den største lekkasjen av hemmelige dokumenter i USAs historie, understreket dommer Denise Lind mandag.

Hvis Manning blir funnet skyldig i det mest alvorlige tiltalepunktet, for «å ha hjulpet fienden», risikerer han livsvarig fengsel. Ifølge nyhetsbyrået Reuters mener juridiske observatører at Manning vil bli funnet skyldig i minst 21 av tiltalepunktene.

- Det vanskelige spørsmålet er om han visse at informasjonen gikk til Taliban og Al-Qaida? For meg er dette det avgjørende i saken. Hvis han ikke blir funnet skyldig i dette vil straffen etter min mening bli betydelig mildere, sier Richard Rosen, professor i jus ved Texas Tech University School of Law og en tidligere militæradvokat.

22 tiltalepunkter Manning ble arrestert i Irak i 2010, og tilbragte flere uker i en celle ved Camp Arifjan i Kuwait, før han ble sendt tilbake til USA.

Manning innrømmer selv å ha lekket dokumentene, men benekter det alvorligste tiltalepunktet som hevder han gjorde det for å «hjelpe fienden». Manning har sagt seg skyldig i 10 av de 22 tiltalepunktene.

Under rettssaken har aktor Maj Ashden Fein hevdet at Manning systematisk samlet inn tusenvis av graderte dokumenter for å tilby dem til Wikileaks.

Fein hevdet også at Manning, som er utdannet etterretnings-analytiker, burde ha forstått at dokumentene ville bli tilgjengelige for al-Qaida.

- Ville skape debatt Mannings forsvarer, David Coombs, derimot, hevdet at Manning hadde gode intensjoner, men var «naiv», da han lekket de rundt 700 000 dokumentene.

HYLLET: Bradley Manning er både hyllet og forhatt for lekkasjene verden rundt. Her viser demonstranter solidaritet med varsleren under en demonstrasjon i Berlin i juli. Foto: Pawel Kopczynski / Reuters
HYLLET: Bradley Manning er både hyllet og forhatt for lekkasjene verden rundt. Her viser demonstranter solidaritet med varsleren under en demonstrasjon i Berlin i juli. Foto: Pawel Kopczynski / Reuters Vis mer

Mannings forsvarere brukte tre dager i retten og kalte inn ni vitner, men Manning valgte selv å ikke vitne.

Før rettssaken startet sa Manning at han lekket dokumentene for å starte en offentlig debatt om amerikansk utenrikspolitikk og militæret.

Dokumentene bestod blant annet av 470 000 rapporter fra kamper i Irak og Afghanistan og 250 000 graderte samtaletråder mellom Washington og ulike ambassader rundt om i verden. 

En av dokumentene som fikk størst oppmerksomhet var bildene av et helikopterangrep i 2007 som kostet et titalls mennesker, inkludert en Reuters-fotograf, livet i Bagdad.

De militæret påtalemyndighetene har kalt 25-åringen er forræder, og mener informasjonen han lekket satte nasjonal sikkerhet i fare.

Snowden Mens rettssaken mot Manning har pågått har amerikanske myndigheter fått nye utfordringer med nye lekkasjer.

Den tidligere CIA-ansatte Edward Snowden kopierte og lekket enorme mengder med dokumenter som avslørte at USAs National Security Agency hadde drevet en særdeles omfattende overvåking av både egne borgere og folk i resten av verden.

Avsløringene sjokkerte en hel verden, og har skapt diplomatisk trøbbel mellom USA og landets nærmeste allierte.

Amerikanske myndigheter omtaler Snowden som en forræder etter at han avslørte omfattende amerikansk overvåkning. Selv mener han bare at han er en varsler som ønsker åpne verdens øyne for det han omtaler som USAs forbrytelser ikke bare mot amerikanske borgere, men også allierte.

Snowden har oppholdt seg i transittområdet på flyplassen i Moskva i over en måned, til tross for USAs forsøk på å få russiske myndigheter til å utlevere ham.

SPIONSIKTET: Edward Snowden kopierte og lekket enorme mengder med dokumenter som avslørte at USAs National Security Agency hadde drevet en særdeles omfattende overvåking av både egne borgere og folk i resten av verden. Foto: Vincent Yu / AP Photo
SPIONSIKTET: Edward Snowden kopierte og lekket enorme mengder med dokumenter som avslørte at USAs National Security Agency hadde drevet en særdeles omfattende overvåking av både egne borgere og folk i resten av verden. Foto: Vincent Yu / AP Photo Vis mer