Skal ha lest opp Giske-varslene til alles overraskelse: - En utfordring til Støre

Dagblad-kommentator Marie Simonsen mener Jonas Gahr Støre framstår som han er opptatt av å beskytte partiet.

STØRE OM TAJIKS OPPLESNING: Partileder Jonas Gahr Støre møtte pressen etter sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet tirsdag. Her fikk han blant annet spørsmål om Tajiks opplesning av varslene under møtet. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter det Dagbladet forstår skal Tajik ha lest opp ikke hele, men utdrag fra to av varslene.

Det skal ifølge VG ha skjedd etter ønske fra disse - men skapte likevel så sterke reaksjoner hos enkelte av sentralstyremedlemmene at nyheten havnet på avisas nettside allerede mens møtet pågikk.

Jonas Gahr Støre sa på en pressekonferanse etter sentralstyremøtet at det var Tajiks rett å referere fra varslene om hun hadde tillatelse fra varslerne til det.

- Ingen kommentar

Hadia Tajik ville ikke selv svare på spørsmål fra pressen etter møtet tirsdag ettermiddag.

- Jeg har ingen kommentar til noen av dere, dessverre, sa nestlederen, mens hun hastet bort fra pressefolkene som ventet utenfor partikontoret.

TAJIKS ANSVAR: Partileder Jonas Gahr Støre møtte pressen etter sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet tirsdag. Sentralstyret møtes i kjølvannet av varslingssakene mot nestleder Trond Giske. Her fikk Støre blant annet spørsmål om Facebook-statusen til nestleder Hadia Tajik. Video: NTB Scanpix / Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Hun ville ikke selv kommentere eller referere kommentere opplesingen av varslene.

- Jeg kommenterer ikke fra interne møter, sier Tajik.

Overfor VG framholder kilder at Tajiks tale bryter med strategien til Ap-leder Jonas Gahr Støre om at man ikke skulle gå inn i enkeltsaker på sentralstyremøtet, fordi det fortsatt er uavklarte forhold i flere av varslersakene.

- Står opp for varslerne

Kritikere mener hendelsen setter sykmeldte Trond Giske i en håpløs situasjon, fordi han ikke er til stede og kan svare på det Tajik leste opp.

- INGEN FALSKE ANKLAGER:  Partileder Jonas Gahr Støre møter pressen etter sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet tirsdag. Her sier han, i motsetning til Giske, at han ikke opplever at noen av varslerne har kommet med falske anklager mot den nå suspenderte nestlederen. Video: NTB Scanpix / Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Dagbladets kommentator Marie Simonsen tolker opplesingen av varslene i lys av den oppsiktsvekkende meldingen den kvinnelige nestlederen kom med på Facebook like før jul.

Da beskrev hun varslene som rystende lesning.

- Jeg opplever at Hadia Tajik er en av dem som står oppfor varslerne og skjønner alvoret, mens Jonas Gahr Støre dessverre framstår som han er opptatt av å beskytte partiet, Trond Giske og er usikker på sin posisjon. Hadia Tajik skrev i en nyttårshilsen på Facebook at av og til må man stå opp for det som er riktig, selv om det koster. Jeg opplever at hun står opp for det hun mener er riktig, selv om hun ser at det koster, sier Simonsen.

Møtet fant sted under ett døgn etter at Giske ble fritatt fra sitt nestlederverv på ubestemt tid, mandag kveld og Giske var ikke til stede på møtet tirsdag.

- Utfordrer Støre

- UTFORDRER STØRE: Det mener Marie Simonsen (t.h) om Hadia Tajiks opplesning på møtet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- UTFORDRER STØRE: Det mener Marie Simonsen (t.h) om Hadia Tajiks opplesning på møtet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Simonsen tror handlingen kan tolkes som en slags utfordring til Støre.

- Jeg ser at flere mener at hun ber partiet velge mellom seg og Giske, men det hun gjør nå er like mye en utfordring til Støre. Han har nølt, ikke turt å si klart fra at det er uholdbart at Giske fortsetter og har skuffet varslerne flere ganger, blant annet da de sa fra om at de ikke ønsket at partisekretæren skulle være involvert.

- En dårlig ting

Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk spørsmål om opplysningene på en pressekonferanse i dag.

Støre fikk spørsmål om hva han synes om at Giske ikke var til stede for å kunne svare på varslene som ble lest opp.

- LESTE FRA VARSLENE: Nestleder i Ap, Hadia Tajik skal ha brutt med partileder Støres strategi ved å lese høyt fra varslene mot Trond Giske på sentralstyremøtet i dag. Foto: Christian Roth Christensen
- LESTE FRA VARSLENE: Nestleder i Ap, Hadia Tajik skal ha brutt med partileder Støres strategi ved å lese høyt fra varslene mot Trond Giske på sentralstyremøtet i dag. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Jeg mener det er viktig at begge parter får anledning til å svare for seg, derfor jeg ikke vil åpne for saksbehandling av hver enkelt sak i sentralstyret. Varslerne er heller ikke til stede der, sier Støre.

Han sier følgende på spørsmål om at informasjonen fra krisemøte ble lekket til pressen mens det pågikk.

- Lekkasjer av informasjon fra lukkede møter er en dårlig ting. Varslerne eier sine saker og hvis andre partifeller får en tillatelse fra en varsler til å sitere, er det varslerens rett, sier han.

Han sier han er opptatt av å ikke ha full saksbehandling av hvert varsel i sentralstyre.

- Vi står fullt samlet om håndteringen av saken. Jeg tror på varslerne, men det er en del av prinsippet at også den det varsles om, får uttale seg. Hver sak skal konkluderes: har det funnet sted seksuell trakassering? Jeg står tryggere i det spørsmålet om jeg har fulgt hele prosessen, og da må vi ta den tida som trengs, sier Støre.