OVERGREPSSAK: I dag inntar fotballdommeren i 20-åra rettssalen i Nedre Romerike tingrett. Han skal de neste månedene fortelle om hvordan han i en periode på flere år skal ha utsatt hundrevis av unge gutter for seksuelle overgrep på nettet. Reporter: Audun Hageskal. Video: Ingebjørg Iversen. Vis mer

Norges største overgrepssak:

Skal ha lokket med sex, penger, kjæresteforhold og nakenbilder

Slik avslørte politiet Norges verste nettovergriper.

LILLESTRØM (Dagbladet): Tirsdag tok den tidligere fotballdommeren i 20-åra plass på tiltalebenken i Nedre Romerike tingrett. Der skal han sitte de neste åtte månedene, mens han og flere titalls vitner forklarer seg om hvordan han over flere år har utført grove nettovergrep mot flere hundre gutter.

På rettens første dag erkjente den tiltalte mannen å ha utført en stor del av overgrepene, mens han nektet for enkelte andre og erkjente delvis straffskyld for noen.

Ved å utgi seg for å være ei jente ved navn «Sandra» og lure ofrene til å tro at de var kjærester, skal flere av dem ha blitt lokket til å sende seksualiserte bilder og videoer av seg selv. Andre skal ha blitt lovet penger, snus eller gavekort for å møtes og ha seksuell omgang.

Avslørt

I tiltalen og retten kommer det også fram detaljer om hvordan tiltalte ble avslørt. Politiet på Hønefoss ble kontaktet i juni 2016. En foresatt ønsket da å gi beskjed om at sønnen hadde kontakt med en Sandra på chatte-appen LINE.

6. juni i 2016 chattet tiltalte med en av de fornærmede i saken. Tenåringen skal ha blitt tilbudt 1000 kroner for å møtes og lage filmer med seksuelt innhold.

I den andre enden av chatten satt imidlertid ikke tenåringen, men politiet som hadde tatt over fornærmedes brukerprofil. Tre dager seinere ble den tidligere fotballdommeren pågrepet for første gang, og varetektsfengslet i to uker.

Mannen ble den gang løslatt etter å ha forklart seg og lovt at han ikke skulle gjøre noe slikt igjen. Samme høst, den 11. oktober, ble han pågrepet på nytt i politiets operasjon Sandra. Han hadde i mellomtida klart å gjennomføre ytterligere nettovergrep.

- Lovte sex og nakenbilder

Statsadvokat Per Egil Volledal gikk i aktoratets innledningsforedrag i retten i dag gjennom hvordan tiltalte utførte overgrepene:

- Tiltaltes modus har vært å lure, forlede, overtale, skape tillitsforhold, blant annet ved å si at «Sandra» var kjæreste med den det gjelder. Når ting har gått litt skeis, har han gått over til å true, sa Volledal.

Statsadvokaten forteller videre hvordan «Sandra» har vært i stor kontakt med unge gutter. Men det er ingen som har snakket med henne på telefon eller ansikt til ansikt. Forklaringen til ofrene har vært at det er noe feil med telefonen hennes.

- Sandra har vært raus med å love ting. Sex, nakenbilder, at man er kjærester, og mange av disse guttene har gått på, uten at de har møttes eller hatt direktekontakt på telefon eller video. Hun har hatt en evne til å være omtrent på samme alder som den aktuelle gutten, og har bodd i nærheten, sa Volledal.

Men før «Sandra» har ønsket å møte de fornærmede guttene som har blitt kontaktet, har det vært en forutsetning at de møtte hennes gode venn - den tiltalte mannen.

- Han har vært en hyggelig fyr, og bestemt seg for å gjøre ting som Sandra har foreslått. Han har vært den hyggelige som har møtt enkelte av disse guttene, mens «Sandra» har vært den slemme, forklarer Volledal.

To års etterforskning

I omkring to år jobbet politiet med etterforskningen, i det som fikk navnet operasjon Sandra. Politiet har i forkant av rettssaken ikke ønsket å kommentere hvordan de konkret jobbet, men en kilde tett på etterforskningen beskriver overfor Dagbladet arbeidet slik: for hvert offer som ble sporet opp, så dukket det opp tre nye.

I retten vil det bli lagt fram et omfattende bevisgrunnlag. 100 000 bilder og 40 000 videoklipp er blant materialet som er samlet inn.

Saken har rystet fotballmiljøet og spredt frykt blant de rundt 300 fornærmede. Bare i overkant av 40 er kalt inn for å vitne. De resterende har ikke ønsket å stille i retten, blant annet i frykt for å bli identifisert, og vil i stedet gi sine forklaringer i form av videoavhør.

Nekter for pedofili

I retten vil det bli lagt fram en sakkyndig rapport om mannen, utført av Harald Brauer og Terje Tørrissen.

Dagbladet vet at de sakkyndige i rapporten konkluderer med at mannen er pedofil. De vil være til stede i retten og blant annet følge mannens forklaringer, og legge fram sine endelige konklusjoner mot slutten av rettssaken.

Mannen har ifølge hans forsvarer Gunhild Lærum allerede erkjent å ha utført nettovergrepene, men hun understreker at han avviser at han er pedofil.

Diagnosen de sakkyndige setter vil være en sentral del av rettens vurdering hvis aktoratet legger ned påstand om forvaringsstraff.

- Statsadvokaten har tatt forbehold om forvaring i tiltalen, men vi kommer til å argumentere imot det. Min klient er av den oppfatning at han ikke har noen diagnose, og ønsker heller ikke å straffes med forvaring som følge av en slik diagnose. Vi kommer derfor til å be om vanlig fengselsstraff, sier advokaten til Dagbladet.