Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal ha ombestemt seg: - Vil ha strengere regler for våpenkjøp

I fjor insisterte USAs president, Donald Trump, på alle amerikaneres rett til å bære våpen. Nå vil han stramme inn reglene for hvem som får eie.

STRENGERE BAKGRUNNSSJEKK: Under en uke etter Florida-massakren skal presidenten ha uttalt at han vil ha strengere regler for våpenkjøp. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix
STRENGERE BAKGRUNNSSJEKK: Under en uke etter Florida-massakren skal presidenten ha uttalt at han vil ha strengere regler for våpenkjøp. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president, Donald Trump, er positiv til å stramme inn reglene for kjøp og eierskap av våpen. Det skriver Det hvite hus i en pressemelding mindre enn en uke etter skolemassakeren i Florida der 17 personer mistet livet.

Pressemeldingen kommer som et resultat av at myndighetene torsdag avslørte at gjerningsmannen, 19 år gamle Nikolas Cruz, hadde lovlig hadde kjøpt våpen, skriver BBC.

Strengere bakgrunnssjekk

Derfor snakket presidenten også om landets våpenlover med den republikanske senatoren, John Coryn på fredag. I løpet av samtalen var de blant annet innom bakgrunnssjekker av de som går til innkjøp av våpen som en mulighet.

- Vi diskuterer fremdeles hvilke innstramminger som skal vurderes, men presidenten støtter et mer inngående bakgrunnssjekkingssystem, skrev pressesekretær ved Det hvite hus, Sarah Sanders i pressemeldingen.

USAs nasjonale, kriminale bakgrunnssjekk-system (NICS) baserer seg for øyeblikket på at psykisk syke eller kriminelle ikke får kjøpe våpen. Det skriver Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået er systemet imidlertid for dårlig. Det hviler nemlig på at rettssystemet registreres kriminelles bakgrunnshistorie i det nasjonale bakgrunnssjekk-systemet.

- Rett til å bære våpen

Trumps syn på våpenlovene har ifølge BBC forandret seg med tiden, men under valgkampen i 2016 var han kritisk til noen som helst form for kontroll.

National Rifle Association of America (NRA) finansierte Trumps valgkamp, og presidenten fikk finansiert mer av kampanjen enn noen annen presidentkandidat noen sinne, skriver Independent.

I fjor fortalte han dem at han «aldri i verden» ville overtre amerikanernes konstitusjonelle rett til å eie og bære våpen.

- Det åtte år lange angrepet på deres rett til å bære våpen er over, sa han.

Fjernet regelen i fjor

Kommentaren kom etter at han skrev under på en kontrakt for å fjerne regelen som hindret 75 000 mennesker med psykiske lidelser å kjøpe våpen. Regelen var en del av USAs tidligere president Barack Obamas forsøk på å styrke bakgrunnssjekk-systemet etter Sandy Hook-massakren i Conneticut.

26 mennesker ved skolen ble drept- 20 skolebarn og seks ansatte- da gjerningsmannen Adam Lanza fyrte ild mot skolen. Massakren var den nest mest dødelige i amerikansk historie.

Skyteepisoden fornyet debatten om våpenlover i USA, og forslaget om universell bakgrunnssjekk og forbud mot å selge enkelte halvautomatiske våpen og våpen med magasiner som holder mer enn ti patroner ble et tema.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!