FYRVERKERI:  Rødskjortene skyter med fyrverkeri mot soldatene i Bangkok-sentrum 18. mai. Foto: 
 REUTERS/Adrees Latif
FYRVERKERI: Rødskjortene skyter med fyrverkeri mot soldatene i Bangkok-sentrum 18. mai. Foto: REUTERS/Adrees LatifVis mer

Skal ha opprettet hemmelige fengsel i ly av opptøyene

Sikkerhetsstyrkene anklages for å ha mishandlet demonstrantene i Thailand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Sikkerhetsstyrkene i Thailand anklages for mishandling av demonstranter og skal i ly av unntakstilstanden ha opprettet hemmelige fengsler.

- Hemmelige fengsler er en oppskrift på menneskerettsbrudd, sier Elaine Pearson som leder Asia-avdelingen til Human Rights Watch.

Hvor mange rødskjorter som sitter innesperret i de hemmelige fengslene er uklart, men mishandling er det uansett, mener Pearson.


- De pågrepne må straks blir framstilt for en dommer og enten bli siktet for lovbrudd eller løslatt, sier hun.


Torturfrykt

Human Rights Watch frykter at fangene blir utsatt for tortur og overgrep i de hemmelige fengslene som ingen i dag får adgang til.

Minst 67 mennesker er drept og over 1.700 er såret i uroen i Thailand, der en kunstig ro har senket seg siden sikkerhetsstyrkene tidligere i uka knuste rødskjortene i Bangkok.


ARRESTERT:  En soldat i den thailandske hæren prøver å stoppe en fotograf fra å ta bilder av en arrestant med bind for øynen. Sikkerhetsstyrkene anklages nå for mishandling av demonstrantene. Foto:  EPA/RUNGROJ YONGRIT
ARRESTERT: En soldat i den thailandske hæren prøver å stoppe en fotograf fra å ta bilder av en arrestant med bind for øynen. Sikkerhetsstyrkene anklages nå for mishandling av demonstrantene. Foto: EPA/RUNGROJ YONGRIT Vis mer

Rødskjortenes ledere har overgitt seg og de fleste demonstrantene har reist tilbake til sine hjemsteder, men flere av dem varsler nye aksjoner. Observatører frykter at uroen raskt kan blusse opp igjen.


Kritiserer rødskjortene

Også rødskjortene måtte tidligere i uka tåle skarp kritikk fra Human Rights Watch, som mente at de i likhet med sikkerhetsstyrkene har gjort seg skyldige i grove brudd på menneskerettighetene.


Demonstrantene gikk blant annet løs på journalister, ambulansepersonell og brannmannskaper og brukte mindreårige som levende skjold under uroen i Bangkok.


- De militante regjeringskritikerne må straks slutte å angripe journalister, krevde Human Rights Watch tidligere i uka.

- Begge sider må respektere og bistå hjelpemannskapene og brannvesenet, stanse sin ulovlige bruk av dødelige makt og la folk som ønsker det få flykte fra volden, lød kravet videre.


Forsoning
OPPTØYER:  Bildet viser foretningsstrøket i Bangkok der rødskjortene slo seg til under opptøyene. Røyken kommer fra påtente gummihjul. Foto: REUTERS/Fayaz Kabli
OPPTØYER: Bildet viser foretningsstrøket i Bangkok der rødskjortene slo seg til under opptøyene. Røyken kommer fra påtente gummihjul. Foto: REUTERS/Fayaz Kabli Vis mer

Menneskerettighetsorganisasjonen er også sterkt kritisk til unntakstilstanden som er innført og ber blant annet om at pressesensuren straks oppheves.


Thailands statsminister Abhisit Vejjajiva avviser at myndighetene og regjeringsstyrkene har gått unødvendig hardhendt fram.

- Operasjonene har skjedd i tråd med loven og internasjonal praksis, sier Abhisit, som fredag på nytt inviterte til forsoning.

- Vi har nå gjenopprettet ro og orden i hovedstaden Bangkok og Thailands provinser. Vi vil fortsette å arbeide hurtig for å gjenopprette normale forhold, og vi anerkjenner at vi har enorme utfordringer foran oss, spesielt utfordringen ved å overkomme splittelsene som har oppstått i landet, sier Abhisit.


Han lover videre å følge opp den nasjonale forsoningsplanen som ble lagt fram tidligere i måneden, og som tar til orde for politiske reformer og uavhengig gransking av den politiske volden i landet.


(NTB)


OVERGA SEG:  En kvinnelig demonstrant overgir seg til soldatene Foto: REUTERS/Adrees Latif
OVERGA SEG: En kvinnelig demonstrant overgir seg til soldatene Foto: REUTERS/Adrees Latif Vis mer