Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal ha oversikt over hele det norske spionnettet

Den britiske historikeren Christopher Andrews kan ikke offentliggjøre informasjonen fordi den er hemmeligstemplet.

HAR HØYESTE SIKKERHETSKLARERING: Den britiske professoren Christopher Andrew har tilgang til svært mye hemmeligstemplet materiale. Mange av arkivopplysningene kan han ikke publisere. Foto: AFP/Shaun Curry
HAR HØYESTE SIKKERHETSKLARERING: Den britiske professoren Christopher Andrew har tilgang til svært mye hemmeligstemplet materiale. Mange av arkivopplysningene kan han ikke publisere. Foto: AFP/Shaun Curry Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kunne Dagbladet avsløre at en spionbok som skulle komme på begynnelsen av 2000-tallet, skal ha blitt stoppet av en krets AP-folk i samarbeid med norsk etterretningstjeneste. Grunnen skal være at boka inneholdt navn på norske politikere og byråkrater som ble karakterisert som spioner for Sovjet.

Den britiske historikeren Christopher Andrew skrev boka sammen med KGB-avhopperen Vasilij Miktrokhin, som tok med seg store deler av KGBs sentrale arkiv da han hoppet av til Vesten. De to har gitt ut flere bøker sammen, men den varslede boka om Skandinavia har aldri kommet.

Dagbladet har ikke fått tak i Christopher Andrew.

Har antakelig oversikt over det norske spionnettet
Mitrokhin er ikke den eneste KGB-avhopperen Andrew har samarbeidet med.

I 1990 hevdet tidligere KGB-general Oleg Kalugin i et sovjetisk tv-intervju at KGB-avhopper Oleg Gordievskij tok med seg alt som var mulig å ta med av opplysninger fra at av KGBs direktorater. Disse opplysningen har den britiske historikeren Christopher Andrew tilgang til, på lik linje med opplysningene fra det hemmelige Mitrokhin-arkivet.

Andrew har trolig oversikt over det meste av det KGB hadde om Norge og norske spioner. Mange kontakter ble arkivført uten at de hadde gjort noe ulovlig. Men det er på det rene at det finnes agenter som aldri er blitt kjent for offentligheten. Etter krigen er 30 - 40 nordmenn dømt for spionasje.

Skriver mye om Norge
Andrew har lenge hatt en interesse for Norge. Sammen med Oleg Gordievskij, skrev han i 1992 boken «More Instructions from the Centre: Top Secret Files on KGB Global Operations 1975-1985». Andrew bruker mye av plassen i boka til Norge og nordområdene.

Ved hjelp av primærdokumenter fra KBG hevder Andrew at han kan vise at Arne Treholt gav KGB en mengde informasjon om Arktisk og nordområdene og at KGB var svært frustrerte da Treholt ble ansatt ved FN i New York. Informasjonen tørket da opp.

MENER TREHOLT GA SVÆRT MYE MATERIALE: Den britiske historikeren Christopher Andrew skriver at KGB hadde tilgang til svært mye materiale, blant annet fra UD. Her er Treholt fotografert sammen med KGB-offiserene Titov og Lopatin. 
Foto: PST / SCANPIX
MENER TREHOLT GA SVÆRT MYE MATERIALE: Den britiske historikeren Christopher Andrew skriver at KGB hadde tilgang til svært mye materiale, blant annet fra UD. Her er Treholt fotografert sammen med KGB-offiserene Titov og Lopatin. Foto: PST / SCANPIX Vis mer

Andrew skriver også at KGB-kontoret som hadde ansvaret for å analysere nordområdene klaget fælt over mange på informasjon året etter at Treholt ble arrestert og krevde at kontoret måtte skjerpe seg. Året før arrestasjonen hadde de ingen klager.

Full tilgang til UD-info
I februar 1978 viser primærkildene som Andrews offentliggjorde oversatt fra russisk i 1992, at KGB hadde full tilgang til UD-informasjon om Arktisk.

Det såkalte «Senteret» i KGB sendte 20. april 1978 dokumentet klassifisert som «Top Secret» til vestlige KGB-stasjoner. Det var fullt av informasjon om vestlige og norske synspunkt om Arktisk.

Dokumentet hadde tittelen «Om de vestlige lands aktiviteter i Arktisk».

Det viser at Sovjet håpet å spille Norge ut mot resten av NATO og ble avsluttet med at alle måtte gjøre sitt beste for fortsatt å finne etterretningsinformasjon i nordområdene. Blant annet siterte «Senteret» dokument som visste at USA og andre makter presset på for at Norge skulle gi deres oljeselskaper tilgang til Arktisk. «Vi må bruke alle metoder for å opprettholde våre fysiske tilstedeværelse og juridiske rettigheter i Arktisk», skrev KGBs «Senter», sitert av Andrew.
Juri Andropov, lederen av KGB og senere leder og generalsekretær i Sovjetunion, tok selv ansvaret for Arktisk og nordområdene og skrev flere av hoveddokumentene som finnes i arkivet. Andropov hadde ansvaret for å overvåke etterretningsarbeidet nordområdene, herunder Norge, hevder Andrew og Gordojevski.

Videre viser skrivet fra «Senteret» at de vestlige maktene, særlig USA, slet med å overbevise Norge og UD om at NATO ville være mer interessert i å beskytte Norge om vestlige oljeselskaper fikk tilgang til Barentshavet. USA hevdet også at en slik politikk ville tjene Norge i forhandlingene med Sovjet, skrev KGB.

- Kan stoppe uønsket informasjon
- Kunne norsk etterretning stoppe sensitiv informasjon britisk etterretning satt på?

- Om det skulle være grunnlag for å stoppe den, det er et juridisk spørsmål jeg ikke har spesiell kompetanse til å svare på. Men en ville aldri tillate at ting blir offentlige som de helst ikke vil at skal bli offentliggjort. Norge kan også si nei til dette. Samarbeidet er selvsagt nært, i kontraspionasjen må man nødvendigvis jobbe tett sammen over landegrensene. Dette har også satt sitt preg på Andrews bok om MI5, det er mange elementer der som han ikke har kunnet offentliggjøre, sier Olav Riste, historikeren som blant annet har skrevet boka «Strengt hemmelig. Norsk etterretningstjeneste 1945—1970» og vært leder av Institutt for forsvarsstudier.

- Er det mange norske spioner vi aldri har hørt om?

- Det er ikke usannsynlig. Det er alltid et spørsmål om navnene som forekommer i KGBs arkiver er reelle agenter eller om det dreier seg om folk de hadde en viss kontakt med, sier Riste.

HADDE ANSVARET FOR NORDOMRÅDENE OG NORGE: Juri Andropov, lederen av KGB, har selv skrevet mange av dokumentene om Norge i KGBs arkiv. Nordområdene ble sett på som svært viktige for sovjetrusserne. Foto: WIKIMEDIA
HADDE ANSVARET FOR NORDOMRÅDENE OG NORGE: Juri Andropov, lederen av KGB, har selv skrevet mange av dokumentene om Norge i KGBs arkiv. Nordområdene ble sett på som svært viktige for sovjetrusserne. Foto: WIKIMEDIA Vis mer

- Hvorfor ses mye av denne gamle informasjonen fortsatt på som sensitiv?

- Mange er døde, men ikke alle. Og alle har familie og barn som man gjerne vil beskytte, sier Riste.

Anerkjent historiker
- Mitrokhins notater er generelt sett verdifulle. Det er gitt ut flere bøker basert på hans avskrift av KGB-arkivet. Christopher Andrew er en veldig solid historiker når det gjelder spionasje og Sovjet. Han har arbeidet nært sammen med Miktrokhin med disse bøkene, sier Olav Riste.

Olav Riste kjenner ikke til Andrew og Mitrokhins planlagte bok om Skandinavia.

- Men jeg har merket meg at den første boka de ga ut basert på Mitrokhin-arkivet inneholdt merkelig lite om Norge og norske forhold, sier Riste.


HOPPET AV: Tidligere sjef for KGB i London, Oleg Gordievsij, skal ha fått tatt med seg alt som var mulig å ta med av opplysninger fra at av KGBs direktorater da han hoppet av. Her var det mye informasjon om nordområdene og Norge. Foto: AP/Dennis Cook
HOPPET AV: Tidligere sjef for KGB i London, Oleg Gordievsij, skal ha fått tatt med seg alt som var mulig å ta med av opplysninger fra at av KGBs direktorater da han hoppet av. Her var det mye informasjon om nordområdene og Norge. Foto: AP/Dennis Cook Vis mer
MENER NORSK ETTERETNING KUNNE STOPPE SENSITIV INFO: Historiker Olav Riste (til venstre). Her er han sammen med Arnfinn Moland, som han ga ut boka Strengt hemmelig sammen med. Foto: NTB-foto: Knut Fjeldstad
MENER NORSK ETTERETNING KUNNE STOPPE SENSITIV INFO: Historiker Olav Riste (til venstre). Her er han sammen med Arnfinn Moland, som han ga ut boka Strengt hemmelig sammen med. Foto: NTB-foto: Knut Fjeldstad Vis mer