EKSPLOSJON: Lørdag kunne en høre flere kraftige smell fra huset der politiet mener de tolv mennene skal ha planlagt torsdagens terrorangrep. Video: CNN / Federico Rodriguez Moreno / Expressen Vis mer

Skal ha planlagt Barcelona-angrep herfra: Dette fant politiet i «bombefabrikken»

Lørdag høres det fremdeles høye smell fra huset der politiet mener de tolv mennene skal ha planlagt torsdagens terrorangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALCANAR, SPANIA (Dagbladet): Utenfor huset i Alcanar, der den mistenkte terrorcellen bak Barcelona-angrepet skal ha holdt til i tiden før angrepet, gjennomfører politiet lørdag ettermiddag kontrollerte sprengninger.

Dagbladet er på plass utenfor huset og hørte flere høye smell i 13.30-tiden lørdag. Sprengningene skal ha foregått hele lørdag, etter det Dagbladet kjenner til.

GASSFLASKER: I Alcanar, som er antatt å være terrorcellens planleggingssted, er alle nødetater på stedet. Der foregår fremdeles kontrollerte sprengninger. 300 meter fra sperringene ligger åstedet. Politiet har samlet en mengde gassflasker rett utenfor sperringene hvor de holder på med kontrollerte sprenginger. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
GASSFLASKER: I Alcanar, som er antatt å være terrorcellens planleggingssted, er alle nødetater på stedet. Der foregår fremdeles kontrollerte sprengninger. 300 meter fra sperringene ligger åstedet. Politiet har samlet en mengde gassflasker rett utenfor sperringene hvor de holder på med kontrollerte sprenginger. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Turistparadis

Huset ligger i et stille nabolag i et tettsted noen kilometer utenfor sentrum av den katalanske byen Alcanar i Tarragona, som ligger 200 km sør for Barcelona.

Det lille tettstedet ved kysten, som beskrives som et turistparadis og der det kun bor noen få fastboende, er nå plutselig gjenstand for Spanias største terroretterforskning siden 2004.

Det aktuelle huset ligger et par hundre meter fra stranda. Politiet mener at tolv menn har gått til og fra huset siden juni.

Tre av dem skal ha bodd der.

Mennene var hyggelige og lagde aldri noe bråk, forteller naboer til La Vanguardia. De gjorde i det hele tatt ikke stort ut av seg.

Nå tror politiet at de tolv mennene utgjør terrorcella som står bak angrepene i og rundt Barcelona, skriver avisa.

Huset i Alcanar skal ha vært en bombefabrikk og stedet hvor angrepene ble planlagt.

VITNE BESKRIVER DRAMATIKKEN: - Folk var redde og hylte av skrekk, sier et vitne til CNN. Video: Bradley Barber/ Twitter / CNN Vis mer Vis mer

To lik funnet i restene

Terrorplanene skal imidlertid ha gått i vasken onsdag, da huset eksploderte. Fra før er det kjent at det ble oppbevart svært mange gasstanker med propan- og butangass i huset.

Politiet tror eksplosjonen skal ha gått av ved en feiltakelse.

Nå skriver La Vanguardia at to lik ble funnet i restene av huset, og at de to mennene mistenkes å være to medlemmer av terrorcella.

De skriver også at planen til terrorcella var å lage tre bilbomber og plassere dem rundt i Barcelona.

Det er funnet spor i restene av det eksploderte huset som kan tyde på at terroristene skulle framstille sprengstoffet TATP, ifølge La Vanguardia.

TATP er en forkortelse for triacetontriperoksid, også kjent som acetonperoksid.

Det er det samme type sprengstoffet som ble brukt under Paris-terroren i 2015, og terroren i Brussel i 2016. Det er forholdsvis enkelt å framstille, men også høyst ustabilt.

OVERVÅKNINGSVIDEO: Overvåkningsbilder fra et museum ved La Rambla i Barcelona, viser øyeblikket da terrorlastebilen kjørte nedover paradegata. Bilen kan såvidt skimtes øverst i videoen, som også viser folk flykte. Video: EROTIC MUSEUM BARCELONA/ AP Vis mer

Skulle lage bilbomber

Da terrorcellas hjemmelagde eksplosiver tilsynelatende gikk i lufta onsdag, måtte de improvisere.

To av de tre bilene de hadde leid - som skulle bli til bilbomber - ble i stedet brukt som våpen på egenhånd.

Én varebil ble brukt til meie ned en folkemengde på La Rambla i Barcelona, en annen bil ble brukt til å meie ned en folkemengde i Cambrils.

Til sammen ble 14 mennesker drept.

NEKTET Å STANSE: En terrormistenkt med et falsk bombebelte rundt livet nektet å overgi seg til politiet. Selv da en politibetjent skjøt på ham, reiste han seg opp og gikk mot menneskene. Video: Caters News Vis mer

Bodde i Ripoll

Flere av de mistenkte terroristene, deriblant 17 år gamle Moussa Oukabir og 22 år gamle Younes Abouyaaqoub, bodde i Ripoll, en by 90 kilometer nord for Barcelona.

Da Dagbladet besøkte byen fredag, var flere av den idylliske byens 11 000 innbyggere i sjokk. Men de var også i sinne.

Flere bekjente av Moussa og Younes fortalte til Dagbladet at de hadde begynt å gå mer i mer i moskeen den siste tida.

Seinere på kvelden bekreftet spansk politi at 17 år gamle Moussa ble drept av politiet i Cambrils natt til fredag.

I morges gikk politiet ut og sa at Younes Abouyaaqoub var i live, og trolig føreren av varebilen som meide ned mennesker på La Rambla. Politiet har tidligere sagt at det var 17 år gamle Moussa som var sjåføren.

SPERRET AV: Politi og brannvesen jobber fremdeles med å sikre og gjennomgå huset i Alcanar, der de mener at torsdagens terrorhandlinger ble planlagt. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SPERRET AV: Politi og brannvesen jobber fremdeles med å sikre og gjennomgå huset i Alcanar, der de mener at torsdagens terrorhandlinger ble planlagt. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Pågrep flere i Ripoll

I Ripoll fredag pågrep politiet også en rekke personer. Deriblant én mann i sentrum av den lille byen, på adressen til annen mistenkt terrorist: Said Aallaa. Aallaa skal ha blitt drept av politiet natt til fredag i Cambrils.

Dagbladet var vitne til hele politiaksjonen mot den aktuelle bygården. Etter at tungt bevæpnet politi rykket inn i bygget rundt klokka 16.00, gikk det nesten tre timer før det skjedde noe.

Presis klokka 18.53 kom politiet ut med en mann i håndjern. Han hadde på seg blå caps, og forsøkte å skjule ansiktet sitt for den store folkemengden som var på plassen.

Bak pressekorpset fra hele verden sto skuelystne Ripoll-innbyggere og fulgte med. Da mannen med blå caps ble ført ut i håndjern, skrek folkemengden til ham i raseri.

EVAKUERING: Etter at bilen kjørte inn i folkemengden ved turistgata La Rambla løp folk for livet. Video: AP/NTB Scanpix Vis mer