Ukraina-krigen - Ramzan Kadyrov

Skal ha reist til Ukraina

Tsjetsjenias fryktede diktator hevder han selv leder sin private hær i krigen.

MILITÆROPERASJON: Tsjetsjenias diktator og Vladimir Putins nære allierte Ramzan Kadyrov deltar på det som ifølge den tsjetsjenske TV-kanalen Groznyj skal være en gjennomgang av en militæroperasjon. Video: Telegram/Groznyj Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tsjetsjenias fryktede diktator og Vladimir Putins nære allierte Ramzan Kadyrov opptrer i en video som skal vise ham blant sine egne soldater - i Ukraina.

Videoen ble publisert på den tsjetsjenske TV-kanalen Groznyjs Telegram-side søndag. Kadyrov står i et mørkt rom og diskuterer med tsjetsjenske soldater en militæroperasjon som ifølge samtalen foregikk 7 kilometer fra Kyiv, skriver nyhetsbyrået Reuters.

«Ellers er dere ferdige»

Ifølge den russiske uavhengige avisa The Moscow Times oppgir Kadyrov på at videoen er spilt inn på Hostomel-flyplassen, som tidlig i krigen ble tatt av russiske styrker.

DIKTATOR: President Ramzan Kadyrov er i praksis Tsjetsjenias diktator. Han styrer den russiske delrepublikken med jernhånd. Foto: Musa Sadulajev / AP / NTB
DIKTATOR: President Ramzan Kadyrov er i praksis Tsjetsjenias diktator. Han styrer den russiske delrepublikken med jernhånd. Foto: Musa Sadulajev / AP / NTB Vis mer

Han truer motparten:

- Her om dagen var vi omtrent 20 kilometer fra dere, Kyiv-nazier, og nå er vi enda nærmere, sier presidenten.

Han oppfordrer ukrainske styrker til å overgi seg - «ellers er dere ferdige».

Diskuterer selv

Det er ikke bekreftet at Kadyrov faktisk er eller har vært i Ukraina under krigen. Men presidenten kaster seg selv inn i en tråd der det reises tvil om dette.

- Hva «hvis»? Har du ikke sett videoen? skriver han til en annen bruker på Telegram-profilen sin.

Allerede i krigens første dager kunngjorde Kadyrov at han «har 70 000 frivillige styrker som er klare til å kjempe for vår stat, Russland», og under et storslagent arrangement i hovedstaden Groznyj 25. februar meldte 10 000 av undersåttene hans seg til tjeneste.

FRIVILLIG: Her melder 10 000 tsjetsjenske soldater seg frivillig til å kjempe for Russland i Ukraina. Video: Youtube / Политика сегодня Vis mer

Tsjetsjenia er en av Russlands delrepublikker, og har vært herjet av indre uro i årtier. Kadyrov og Putin er gjensidig avhengige av hverandre; mens ikke folkevalgte Kadyrov hjelper den russiske presidenten med å holde de islamistiske kreftene i regionen i sjakk, har han Putin i ryggen som enehersker i republikken.

Torturanklager

Kadyrovs styrker kalles «Kadyrovitter», og er i praksis hans private hær. De står under direkte kommando av ham og ikke den russiske sentrale kommandoen, og er i en årrekke anklaget for grove brudd på menneskerettighetene, herunder tortur.

«Kadyrovittene» tiltrakk seg tidlig oppmerksomhet i Ukraina-krigen, fordi en eliteavdeling ifølge ukrainske myndigheter ble sendt for å ta livet av president Volodymyr Zelenskyj.

Spesielt nok skal Kadyrovs attentatgruppe ha blitt «eliminert» fordi ukrainerne ble tipset om dem av elementer i den russiske etterretningsorganisasjonen FSB - KGBs etterfølger.

Flere norske eksperter, deriblant tidligere etterretningsoffiser Ola Kaldager, har uttalt at påstanden om FSB godt kan være sann.

- Det finnes ingen etterretningstjenester uten en moldvarp eller to. Motivasjonen er ikke nødvendigvis penger, det kan også være ideelle eller ideologiske årsaker. Dette kan komme fra noen som føler at de ikke kan være med på dette, sa Kaldager til Dagbladet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer