<strong>BLE BARE TI UKER:</strong> Gutten døde desember 2014. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BLE BARE TI UKER: Gutten døde desember 2014. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Skal ha ristet sønnen til døde. Nå er tiltalte løslatt

Retten mener det ikke lenger vil støte allmenhetens rettsfølelse at faren «er på frifot».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Samboerparet (31 og 30) er nå tiltalt for å ha ristet og dunket sin ti uker gamle sønn med døden til følge i perioden før 17. desember 2014.

Den ti uker gamle gutten skal også ha blitt holdt med en slik kraft at han ble påført flere ribbensbrudd, netthinneavløsning, brudd i hodeskallen og flere blødninger i hjernen. Faren skal ha utført volden, mens mor skal ha vært tilstede ved flere av voldshendelsene.

Det var samboerparet som tok med sønnen til Ahus, fordi han hadde diaré. Men situasjonen var mye mer alvorlig enn som så. Sønnen ble sendt til Rikshospitalet, men 20. desember klokka 15.45 døde sønnen av hodeskadene, ifølge tiltalen.

Begge løslatt

Samboerparet var siktet for drap, men Riksadvokaten mente det ikke forelå tilstrekkelig bevis til drapstiltale, og samboerparet ble 15. juli i år tiltalt for legemsbeskadigelse med døden til følge. Dette ettersom de ikke mener det er nok bevis for at far og mor visste at sønnen kom til å dø av voldshandlingene. Politiet mener at mannen måtte skjønne at behandlingen kunne være farlig.

Moren ble løslatt i fjor. Faren har siden 6. november i fjor sittet varetektsfengslet med grunnlag i at det ville støte allmennhetens rettsfølelse dersom han skulle bli løslatt.

Men i kjennelse fra Oslo tingrett 21. juli går det fram at retten mener det ikke lenger vil støte allmenhetens rettsfølelse at faren «er på frifot.», og han ble dermed løslatt. Politiet anket.

- Påtalemyndigheten ba om oppsettende virkning, som innebærer at tiltalte skulle sitte varetektsfengslet fram til lagmannsrettens behandling, men tingretten ga oss ikke medhold i det. Vi fastholdt anken, men den ble forkastet av lagmannsretten. Vi er uenig i vurderingen, men tar avgjørelsen til etterretning, sier politiadvokat Tina Helland til Dagbladet.

Borgarting lagmannsrett forkastet anken blant annet fordi faren ikke lenger var siktet for drap, men for å ha utført legemsbeskadigelse med døden til følge.

- Jeg har i mange måneder hevdet at politiets bevis ikke tilsier drap, men kroppsskade, og nå har endelig Riksadvokaten skåret gjennom. Politiet burde ha brakt dette i orden for lenge siden, sier farens forsvarer, Arne Gunnar Aas, som legger til at faren nekter straffskyld for guttens død og at det ikke burde ha blitt tatt ut tiltale.

- Politiets bevis tilsier ikke at han kunne ikke ha visst at barnet skulle dø, legger Aas til.

- Han dør ikke

Ifølge en tidligere fengslingskjennelse skal moren ved en anledning ha sagt til faren at:

- Dette kaller jeg mishandling, og faren skal ha svart:

- Ta det med ro, han dør ikke, han dør ikke.

Av rettens kjennelse går det fram at kvinnen ved en anledning skal ha sagt til mannen:

- Dette kaller jeg mishandling.

Mor skal også ha søkt på «shaken baby» på nettet, og vist nettsidene hvor det stod at barn kunne dø av slike skader til faren. Moren er tiltalt fordi hun unnlot å iverksette tiltak for å få slutt på voldshandlingene mot sønnen.

Av kjennelsen går det også fram at den siktede mannen har forklart at han kan ha tatt opp babyen «litt bråere når han var irritert».

Det er tidligere anslått at fem norsk barn dør etter filleristing hvert år. Like mange blir påført hjerneskader de må leve med resten av livet. Samtidig er «filleristingssyndromet» noe omstridt, og betegnelsen «mishandlingsbetinget hodeskade» brukes også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer