Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal ha ropt «hold kjeft, jævla pakkis» før han slo til bussjåføren flere ganger

Nå er 25-åringen tiltalt for rasistisk motivert vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Én 25-åring er i Oslo tingrett tiltalt for overtredelse av den såkalte rasismeparagrafen (straffeloven § 135 a), og for å ha utøvet rasistisk motivert vold mot en annen person (straffeloven § 228 første ledd jf. § 232).

Konflikten fant sted på en buss i Oslo, 13. desember i fjor. 25-åringen skal ifølge tiltalen ha uttalt «hold kjeft, jævla pakkis» og deretter ha slått til bussjåføren gjentatte ganger med knyttet neve. Det var flere andre til stede i bussen.

Erkjenner vold, nekter rasisme Det var Aftenposten som først omtalte saken. Til Dagbladet forteller 25-åringens forsvarer, Stian Bergersen Mæland, at hans klient vil nekte for å ha utøvd rasistisk motivert vold, men at han vil erkjenne voldsbruk.

- Han erkjenner voldsutøvelsen og at det hele gikk altfor langt, men han er ekstremt uenig i at volden var rasistisk motivert, sier advokat Mæland til Dagbladet.

Mæland forteller at det fortsatt er et spørsmål om hvorvidt hans klient faktisk sa «hold kjeft, jævla pakkis», og hva som var motivasjonen bak denne uttalelsen.

- For det første vil det bli et spørsmål i retten om han faktisk har sagt det, og hvis han skal ha sagt det, så trenger ikke de påfølgende knyttneveslagene ha vært rasistisk motivert, sier advokat Mæland til Dagbladet.

Mæland uttrykker bestemt at hans klient nekter for å utøvd rasistisk motivert vold.

Sjelden rettspraksis Forsvareren forteller at bakgrunnen for disse slagene var en diskusjon mellom sjåføren, tiltalte og andre passasjerer i bussen.

Politiadvokat Siri Ross Wessel er aktor i saken som starter i Oslo tingrett i neste uke. Hun forteller til Aftenposten at denne type saker er sjeldent ført for retten.

- Det som skiller saken fra andre saker er statsadvokaten har tatt ut tiltale for rasediskriminerende uttalelser. Det er lite rettspraksis på dette området, sier politiadvokaten til Aftenposten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media