ALVORLIG: Jemenittiske Wojoud Mejalli sier ektemannen har det bra, forholdene tatt i betraktning. Men vil ha ham hjem så fort som mulig. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
ALVORLIG: Jemenittiske Wojoud Mejalli sier ektemannen har det bra, forholdene tatt i betraktning. Men vil ha ham hjem så fort som mulig. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Skal ha ropt «journalister, journalister» før de angrep

Kona til Ny Tid-journalisten som ble angrepet i Russland, sier han ble halt ut av bussen og slått med stokk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Øystein har fortalt at de skal ha ropt «journalister, journalister!» før de angrep. Å angripe en journalist på den måten, er som å angripe hele Norge. Det er et angrep på ytringsfriheten, sier Wojoud Mejalli. 

Hun er kona til Ny Tid-journalist Øystein Windstad, som i dag ble angrepet av maskerte menn i Russland.

Han og de andre journalistene i følget - deriblant reportere fra Sveriges Radio og New York Times - ble dratt ut av bussen de satt i og jult opp.

- Slo med stokk Da Dagbladet snakket med henne i 22-tiden i kveld, hadde hun endelig fått tak i ektemannen, som var invitert med på tur i regi av en menneskerettighetsorganisasjon. Da var han fortsatt på sykehuset i Nazran, hvor han og de andre skadde ble fraktet etter angrepet.

- De slo ham flere ganger med stokk. Jeg vet ikke hva slags skade han har, men foten hans er gipset, og han har mistet to-tre tenner. Armen hans er også skadet, og han er skadet under øynene, forklarer Mejalli, som selv er en profilert menneskerettighetsaktivist i Norge.

Hun var ikke klar over at ektemannen  var involvert i episoden før hun selv kontaktet Utenriksdepartementet etter å ha lest om saken i norske aviser.

- Fortsatt farlig Nå håper hun norske myndigheter bidrar til at ektemannen kan komme fort tilbake til Norge igjen.

- Situasjonen han havnet i var farlig, og det er den fortsatt, sier Mejalli.

Det går også fram på Utenriksdepartementet sine landsider, hvor det på det sterkeste frarådes å reise til det aktuelle området med mindre det er strengt nødvendig.

Windstad og resten av følget var på vei i retning Tsjetsjenias hovedstad Groznyj da de ble angrepet, og befinner seg nå i byen Nazran.

Ansvarlig redaktør Truls Lie i Ny Tid har vært i kontakt med Mejalli flere ganger siden saken ble kjent.

- Viser alvoret
Det var Windstad selv som ønsket å dra dit, ifølge redaktøren.  Formålet var å følge opp en reportasje avisa brakte før jul om to tjetsjenere som ble utvist fra Norge og drept i hjemlandet. 

- Når det var så mange personer i følget, trodde vi det ville gå greit. Dette viser alvoret. Det er ikke så ofte det skjer at så store grupper blir angrepet, sier Lie.

Det er foreløpig uklart hvem de omlag 20 personene som angrep bussen er, men Sveriges Radio skriver at dette er et område som er kjent for ran og overfall.

Har oppnådd kontakt Overfallet skjedde i Ingutsjetia, som er en av de russiske republikkene  i Nord-Kaukasus.

Pressevakt Rune Bjåland i Utenriksdepartementet bekrefter at de onsdag kveld har kommet i kontakt med nordmannen, og at han er på sykehus.

- Det primære nå er helsetilstanden hans. Så må vi ta stililng til hvordan vi best kan hjelpe han med andre behov i morgen, sier Bjåland til Dagbladet.    

SKADET: Øystein Windstad var i følget av journalister som ble angrepet i dag. Foto: Signe Dons / Aftenposten.
SKADET: Øystein Windstad var i følget av journalister som ble angrepet i dag. Foto: Signe Dons / Aftenposten. Vis mer