Skal ha slettet 300 SMSer om oljekatastrofen i Mexicogolfen

BPs tidligere ingeniør stilt for retten etter «Deepwater Horizon»-ulykken.

I RETTEN: Her forlater tidligere BP ingeniør Kurt Mix retten i Houston i går. Foto: REUTERS/Richard Carson/NTBScanpix
I RETTEN: Her forlater tidligere BP ingeniør Kurt Mix retten i Houston i går. Foto: REUTERS/Richard Carson/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Elleve mennesker omkom da det brøt ut en eksplosjonsartet brann i boreriggen «Deepwater Horizon» i april 2010. Hele 4,9 millioner fat olje lekket ut i Mexicogolfen før BP etter 87 dager lyktes med å forsegle oljebrønnen.

Kurt Mix (50), som var senioringeniør hos oljeselskapet BP, skal ha slettet hundrevis av SMSer, som var sendt til en av hans ledere. I disse SMSene beskrev han oljekatastrofen, da en ødelagt brønn på havets bunn spydde ut olje i Mexicogolfen, ifølge rettsdokumenter, skriver Huffington Post.

Oljemengden Mix jobbet med å estimere mengden av olje som kom ut i havet, og var involvert i forsøkene med å stoppe lekkasjene, skriver det amerikanske justisdepartementet i en pressemelding, ifølge Huffington Post.

De første meldingene skal ha blitt slettet i oktober 2010, og Mix skal ha slettet dem etter å ha fått informasjon om at hans telefon skulle gjennomgås. Han hadde flere ganger fått beskjed om at alt av kommunikasjon om oljeutslippet skulle bevares, ifølge myndighetene.

SMSene indikerte at presset av olje og gass fra brønnen var for høyt til at de klarte å stoppe det ovenfra.

Tre ganger så mye I en SMS skriver han mengden olje som kom ut i havet var tre ganger så høyt som BP informerte myndighetene om.

Denne arrestasjonen kan bekrefte forskeres bekymringer om at BP med vilje feilinformerte myndighetene og folket om hvor mye olje som kom ut av brønnen.

Mix kan få opp til 20 år i fengsel for å ha forhindret etterforskningen, og kan få bøter på opp til 500 000 dollar.

BP sier til Huffington Post at de ikke vil kommentere saken, men at de hadde klare retningslinjer om å ta vare på bevis i denne saken.

Skader på livet Mix ble pensjonert fra BP i fjor.

UTSLIPP: Dette bildet ble tatt i juli 2010, det er av luka til brønnen som var ødelagt i Mexicogolfen.Foto: REUTERS/BP/Handout/Files/NTBScanpix
UTSLIPP: Dette bildet ble tatt i juli 2010, det er av luka til brønnen som var ødelagt i Mexicogolfen.Foto: REUTERS/BP/Handout/Files/NTBScanpix Vis mer

I søknadene for «Deepwater Horizon» skreiv BP at de kunne talke oljeutslipp som var større enn det som skjedde i 2010. Dette ble tilbakebevist noen dager etter ulykken.

To år etter katastrofen forteller fiskere og forskere om dramatiske skader på livet i sjøen.

- Vi finner reker med svulster på hodet og reker uten øyne, sier Keath Ladner, en sjømatprodusent i Hancock i Mississippi.

Amerikanske myndigheter anklager oljeselskapet for grov miljøkriminalitet og truer med milliardbøter. BP har allerede inngått forlik med fiskere, hotelleiere og andre private saksøkere.

BRANN: Her prøver redningsbåter å slukke brannen på «Deepwater Horizon» den 21. april 2010. Foto: REUTERS/U.S. Coast Guard/Handout/Files/NTBScanpix
BRANN: Her prøver redningsbåter å slukke brannen på «Deepwater Horizon» den 21. april 2010. Foto: REUTERS/U.S. Coast Guard/Handout/Files/NTBScanpix Vis mer